Aktywne Wpisy

LeonL +747

Ukiss +21
Polacy jeżdżą coraz starszymi samochodami - przeciętny wiek auta w Polsce (stan na I połowę 2024 roku) to już 14,7 lat, czyli o ponad 2 lata więcej niż dekadę temu. Średni wiek pojazdów stale rośnie od 2015 roku.
Najpopularniejsze modele, takie jak Volkswagen Golf, Audi A4 czy BMW serii 3, mają średnio ok. 17-18 lat. Najmłodsze auta (na przykładzie 10 najpopularniejszych marek i modeli) to Toyoty i Skody.
Eksperci ostrzegają, że starzejąca się flota
Najpopularniejsze modele, takie jak Volkswagen Golf, Audi A4 czy BMW serii 3, mają średnio ok. 17-18 lat. Najmłodsze auta (na przykładzie 10 najpopularniejszych marek i modeli) to Toyoty i Skody.
Eksperci ostrzegają, że starzejąca się flota
źródło: Średni wiek samochodu zgłaszanego do ubezpieczenia w Polsce wynosi prawie 15 lat
Pobierz

Bo od zdania prawa jazdy czuły jakiś 14 lat jeźdzę tylko na manualna, aktualnie myślę nad wymianą auta na coś nowszego bo bardzo brakuje mi takich rzeczy jak tempomat, automatyczna klima (mam manualna) czy kamera cofania ew. czujniki parkowania i zastanawiam się czy automat też warto wrzucić do "must have" następnego auta?
Planuje iść do jakiegoś salonu zrobić próbna jazdę autem z automatem, ale i tak bardzo chętnie przeczytam przemyślenia osób które z manualną przerzuciły się na automat
#motoryzacja #samochody
Każda automatyzacja w życiu jest dobra i słuszna.
@hpiotrekh: W DSG/Powershift/S-Tronic/ect chyba masz dwumase, ale to nie jest klasyczny automat.
Awaryjność i koszty to obecnie jedyny minus automatów. Zważ że większość ludzi nie kupuje samochodu z salonu, więc różnie to może być.
@Joxek: nie wrzuciłbym do "must have", ale nie eliminowałbym auta który to ma lub nie ma. Automat jest spoko, ale dla mnie nie jest to opcja niezbędna.
Zresztą też klima automat nie jest jakoś fajna, wyłącza się nawiew czasami zamiast kręcić na minimum, zwłaszcza w okresie jesiennym i tak trzeba ustawić ręcznie.
Czujniki parkowania, czasami przestają działać, czasami jest awaria
Nawet auto sportowe mam w automacie (dla wielu zgroza!)
A co do szarpania automatów, miałem znajomego który twierdził że mój automat w c5 x7 szarpie (no zmieniał biegi jak zwykły hydrokinetyk), a potem przewiózł mnie manualem który działa idealnie płynnie bo ma kontrolę i co
@hpiotrekh: Ja nawiew włączam wtedy kiedy potrzebuje, częściej mam całkowicie wszystko wyłączone niż włączone. Na tym klimatorniku
@zonecom: każdy nowszy automat ma kickdown- czyli jak wdupisz gaz w podłogę to komputer się skapnie, że chcesz miodu i zrzuci bieg albo dwa.
Ciężka sprawa z tym manualem, no da się jeździć, ale brakuje mi tego automatu..
Bierz automat. Brał bym nawet kosztem jakiegoś innego bajeru. 20 lat temu 4-5 biegów, długi zakres, wycie, czasem szarpanie a dzisiaj wszystko gładko i bezobsługowo. Już nie palą więcej niż manuał, nie są wolniejsze a koszty serwisu praktycznie nie istnieją.
Zakładam, że
Brak kickdowna to może trafisz w starym amerykańcu który ma 2 biegi i 100 km z 6l v8.
@CarlChryniszzswics: tego chyba zabraniają przepisy. Po kilku sekundach od zatrzymania jedyny, który ruszał mi sam to jakieś BMW, ale to pod warunkiem wpatrywania się przed siebie. Wystarczyło spojrzeć na bok i już czekał na wciśnięcie gazu, żeby ruszyć.