Aktywne Wpisy

etherway +224
Mireczki pijcie ze mno kompot, przeskoczyłem dziś o 2,5 generacji (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #ford #focus #pokazauto #carboners
#motoryzacja #ford #focus #pokazauto #carboners
źródło: 7c1587927eb7eafbffe0fff67ef6901e5f724910b45fdbbf908973b4bc147b93
Pobierz
ursusowy 0
#famemmarestream
Dajcie jakiegoś linka do restream
Dajcie jakiegoś linka do restream

Chciałbym zrobić PRAWDZIWĄ Carbonarę. Przeczytałem i obejrzałem mnóstwo materiałów w sieci i każdy się od siebie różni, można zwariować. Jestem wręcz wmurwiony.
- jedni uważają, że muszą być policzki, inni że podgardle, polskie przepisy jadą na miękko z boczuniem
- jedni ze śmietaną, inni bez
- jedni z białkiem, inni, że samo żółtko (ponoć to było danie dla biednych, tak się czuję, nic wtedy nie marnowano i to białko jednak dodawano)
- pecorino romano, ale u mnie na wsi go nie ma, muszę zamówić przez internet, inni twierdzą, że INNY długo dojrzewający ser owczy też styknie, ale murwa jaki dostępny w marketach na wsi (18k mieszkańców)? Może być g*wno parmezan? Grana Padano też gdzieś widziałem, ale fą fą kucharze uważają, że je można co najwyżej dodać do fą fą pecorino romano, a nie że w całości wykorzystać murwa mać.
+ to że pieprz musi być świeżo starty z młynka, zgadzam się rękoma i nogami, to jedyne co mam z list tych przepisów, młynek i pieprz w ziarnach
- czy g*wno spaghetti Barilla z Biedronki może być, czy to jest bezczeszczenie tego dania?
- dodawać czosnek, czy nie, a tą yebaną pietruszkę też?
Murwa każdy przepis jest inny, ja wiem, że sekretem jest znalezienie tego pod swój smak, ale murwa tyle się tego g*wna naczytałem i filmów o Carbonarze naoglądałem, że już mi się prawie odechciało tego dania...
Zjemy takie polskie spaghetti, które jakby zobaczył Włoch to by umarł, takie z 0,5kg mielonego, zalane sosem z słoiczka i fixem *norra i murwa litrem śmietany yebana mać...
Czosnek i pietruszka są kwestią smaku, nie lubisz - nie dodawaj.
Tylko nie rozgotuj makaronu i nie dodaj żółtka zbyt wcześnie bo będzie jajecznica.
https://www.youtube.com/watch?v=dsg5H2TEQXs
I boczek też styknie. Ale śmietana odpada. Parmezan się nada, a makaron może nie najtańszy ale na bank bez dodatku oliwy przy gotowaniu
@Vadzior: Jeśli to z dobrej włoskiej restauracji to zazdroszczę, ja nawet w dalekiej okolicy takowej nie mam.
@Leel00: O Boże. Dziękuję za link.
Z moich doświadczeń: w biedronce znajdziesz czasem guanciale w kostce, próbowałem. Nie umywa się do guanciale kupionego w fancy sklepie z włoskimi przysmakami. No nie ten aromat. Już lepiej kupić dobry boczek.
Też w biedronce kupuję grana padano, obleci do carbonary. Chociaż lepszy byłby pecorino romano, ale niestety jest droższy.
Tam też możesz kupić trochę lepszy makaron marki Gusto Bello. Sos będzie się lepiej
W mojej biedrze nigdy nie widziałem guancianale.
Grana Padano mam w Lildu, ale już zgłupiałem co kupić.
Pecorino romano, no to tylko online mogę zamówić.
Myślałem, że Barilla jest niezłym makaronem, ale ok, poszukam Gusto Bello, nie znałem.
Świeżo mielonego pieprzu używam zawsze, uwielbiam.
Nie wspomniałeś jakiego mięsa używasz, czy serio naszego
@tttomasz: to jest marka własna biedronki. Jest imo bardziej porowaty, lepiej złapie sos. Czasem u mnie w biedrze jest tego masa na półkach, czasem nic. Pamiętaj że do sosu carbonara niekoniecznie musisz dawać spaghetti.
To tak jak mówię: grana może być.
Trzeba najpierw zrozumieć że nie ma stuprocentowego wzorcowego przepisu. Jak w Polsce w każdym domu masz inne pierogi ruskie, tak we Włoszech znajdziesz tysiące różnych przepisów na carbonare. Jak nie będziesz ignorantem i nie wrzucisz tam polędwicy sopockiej zamiast guanciale i nie dodasz śmietany to każdy z nich będzie pyszny
@tttomasz: No tak, z takiej włoskiej restauracji, ale z różnych różnie smakuje, mam swoją topkę. Duże miasto to mam wybór.
@tttomasz: białka są często używane w cukiernictwie więc zamiast je wyrzucać robiło się np. bezę.
https://youtu.be/prFvMhE10Mc