Wpis z mikrobloga

@bomba4 poczytaj jeszcze jak jest liczone to 5% przez GUS, bo to absolutnie nie znaczy, że 95% Polaków w wieku produkcyjnym ciągle pracuje xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 49
@PfefferWerfer jesli dla Ciebie życie w Polsce jest uzależnione od tego czy będziesz mógł być na jdg czy nie, to tak. Możesz w---------ć. Czemu mamy specjalnie traktować garstkę? Nie ma żadnych podstaw, żebyś był na jdg jak możesz być na UOP. Ryczałcik, a potem placz, że składka zdrowotna za wysoka i trza obniżać. Biedni "przedsiębiorcy". Jak najbardziej powinien być wykonywany test przedsiębiorcy.

Kolejna fala zwolnień w IT

@El_Trufel tak
  • Odpowiedz
jesli dla Ciebie życie w Polsce jest uzależnione od tego czy będziesz mógł być na jdg czy nie, to tak. Możesz w---------ć.

@bomba4: Tak będzie, zamiast mieć ode mnie 4-8k PLN miesięcznie w podatkach z JDG to dostaniesz nic.

Czemu mamy specjalnie traktować
  • Odpowiedz
@bomba4

Nie ma żadnych podstaw, żebyś był na jdg jak możesz być na UOP.

To się nazywa mentalność niewolnika. Po co masz mieć lepiej jak możesz mieć gorzej? Rozumiem że dobrowolnie oddajesz 100% przychodu dla dobra państwa?
  • Odpowiedz
via Android
  • 17
@PfefferWerfer wiesz o tym, że o podatku decyduje rezydencja podatkowa? Niech sobie wyjadą do Anglii czy USA i tam siedzą. Jak mówiłem, żadna strata. Państwo polskie nie potrzebuje ich podatków do funkcjonowania, bo emituje własną walutę.

To, że ty nie chcesz być na UOP jest mało istotne. Ważne jest to czy masz stosunek do UOP. Jak tak to albo się zatrudniasz na UOP albo nara. Tylko najpierw kary za nadużycia
  • Odpowiedz
nie chodzi o wydarcie pieniędzy, tylko ukrócenie patologii

@bomba4: tak tak, na pewno o to chodzi.

Chciałbym zobaczyć miny tych wszystkich pracowników którzy po przejściu na UOP zobaczą swoje wypłaty o 15-20%
  • Odpowiedz
@kayleigh1507 bo nikomu nie chciało się w tym babrać. W Niemczech coś takiego istnieje i jest kontrolowane. Różne służby mają do tego kompetencje. Począwszy od służby celnej poprzez urząd skarbowy skończywszy na kasie chorych ( w Niemczech na b2b nie trzeba płacić składek na rentę więc ludzie kombinują jak mogą)

Podstawowe kryterium o którym mówi się w Niemczech to ilość zleceniodawców. Trzeba wystawiać różne fakturki różnym firmom.
Miejsce pracy, godziny pracy
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@kishibashi nie chciało mi się szukać konkretnej definicji, więc napisałem ogólnikowo. Byłem też przekonany, że nie muszą wystąpić wszystkie te przesłanki, a wystarczy jedna.

Z lekarzami jest inaczej. Tu głównie problem jest z jednofakturowcami
  • Odpowiedz
via Android
  • 22
@bomba4: to jaką rolę spełnia socjal wg. ciebie? wg. mnie jest to podtrzymywanie patologi

@woskrosenie: zmniejszenie nierówności społecznych, poprawą życia najbiedniejszych, wzrost zatrudnienia, wzrost gospodarczy
  • Odpowiedz