Wpis z mikrobloga

@bn1776:

a ja nadal uważam, że to myslenie skrajnie pesymistyczne, dyskusja zaczeła się od tego że bieda stała na przeszkodzie aby młodzi rodzice chcieli mieć dzieci a teraz zmieniasz argumentację że jednak nie pieniądze są przeszkodą tylko losowość zycia,

Zdaje się, że pytałeś o moje powody, to je podałem. Przecież to nie jest tak że każdy bezdzietny nie chce mieć dzieci z tego samego powodu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

czyli powiedz
  • Odpowiedz
@xXxPu55ySl4y3RXxX: Tez kwestia tego ze kiedys jak dziecko sie bawilo w miejscu gdzie nie powinno i cos sobie zrobilo, to dostawalo za to lanie a dla rodzicow to byla tragedia. A teraz jak kotek sie bawi w miejscu gdzie nie powinien to juz gotowi aresztowac wlasciciela, a co dopiero jak dziecko.
  • Odpowiedz
Przecie ten wpis pokazuje właśnie, że nowe pokolenie to spierdoksy, które boją się wziąć na siebie jakąkolwiek odpowiedzialność, tak zesrani są o obniżenie poziomu życia i konsumpcji xd

@wstanczyk: no i to jest punkt calego problemu dzisiejszego spoleczenstwa. jest tak odzwyczajone od dyskomfortu ze nie potrafi nawet kota kupic. duze dzieci, nic wiecej.
  • Odpowiedz
@wstanczyk no jakoś jedyne rozwiązanie według ciebie to samobój, jak ma wyglądać? Powiesić się żeby złamać kręgosłup, czy może zostać zmielonym przez pociąg? Takie super możliwości dają wielbiciele życia xD

Fajnie, ale czemu eutanazja jest nielegalna? Ano żeby parobki robili w fabrykach smrodu na dobrobyt bogoli.
  • Odpowiedz
@Bogactwo_czesc_glowna to super że ci się udało i masz mocną psychikę.
Fajnie by wyglądało życie gdyby innym też się chciało tak starać jak tobie.
Niestety każdy jest inny, jeden lepszy drugi gorszy.

A najlepsze są nieuleczalne choroby. Na prawdę bardzo przyjemnie się z tym żyje.
  • Odpowiedz
Nie no po prostu nie biorą odpowiedzialności za coś za co nie są w stanie, nie próbują udawać najlepszych tak jak ich rodzice, moi rodzice byli pewni wszystkiego, a #!$%@? mi dali XD lepsze nie robienie dzieciów niż zrobienie i próbowanie wymigać się od odpowiedzialności, dziecko to nie zabawka zwierzę tak samo

@Prawdziwy-Makowiec:

ale
  • Odpowiedz
Zdaje się, że pytałeś o moje powody, to je podałem. Przecież to nie jest tak że każdy bezdzietny nie chce mieć dzieci z tego samego powodu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@Zgrywajac_twardziela: owszem pytałem, bo mnie dziwiło dlaczego bieda młodycha pokoleń sprawia że nie chcą mieć dzieci jeśli wg danych bieda w polsce dotyczy bardzo mało osób,

Dla jednych tak, dla innych nie. Myślę, że dla sporej części obecnej Afryki jest obecnie
  • Odpowiedz
@lunaexoriens:

Ale co rodzice zapewniali w historii świata?

Magnateria, szlachta, czy bogate mieszczaństwo zapewniały dobry byt, plebs nie zapewniał niczego. Obecnie jest wścieklizna, że ten cholerny plebs poszedł do rozum do głowy, i dalej niewolników dla bogaczy "produkować" nie chce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bn1776:

owszem pytałem, bo mnie dziwiło dlaczego bieda młodycha pokoleń sprawia że nie chcą mieć dzieci jeśli wg danych bieda w polsce dotyczy bardzo mało osób,

To niech zamiast biedy będzie "kiepski status materialny", wtedy ok? Rozumiem, że do tego ciągle pijesz?

śmiem twierdzić że mieszkańcy afryki którzy dostają nowoczesne szczepionki, lekarzy z misji humanitarnych i nowoczesną edukację za pomocą internetu jednak mają troche mniej powodów do narzekania niż kilka pokoleń wcześniej
  • Odpowiedz
Przecie ten wpis pokazuje właśnie, że nowe pokolenie to spierdoksy, które boją się wziąć na siebie jakąkolwiek odpowiedzialność

@wstanczyk: No raczej nie. To pokazuje, że ludzi faktycznie obchodzi jakie warunki zapewnią swojemu potomstwu,, w przeciwieństwie do wcześniejszych pokoleń, które to miały w p-----e, że ich dziecko będzie mieszkało na 20 m^2 i od najmłodszych lat będzie zasuwało w fabryce smrodu za 600 złotych.
  • Odpowiedz
@xXxPu55ySl4y3RXxX: Wszystko piknie, tylko zazwyczaj się okazuje że ci których tak nie stać na dziecko, to ludzie o ponadprzeciętnych dochodach i możliwościach finansowych.
Bo tam gdzie pensja minimalna i bezrobocie, tam jakoś dzieci nie brakuje ;)
  • Odpowiedz
Problemy ekonomiczne są jednymi z problemów, ale wszystkie badania społeczne z którymi miałem styczność, jednak wskazują na inne kwestie.

@wstanczyk: Wskaż te badania, bo z tego co wiem, zawsze czynniki środowiskowe są większym determinantem od prywatnych uwarunkowań.
  • Odpowiedz