Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak wygląda obecnie sprawa z przebranżowieniem się do IT? Chodzi mi szczególnie o sytuację w Krakowie. Myślę o zmianie branży i docelowo interesuje mnie coś w rodzaju administratora systemów. Mam jednak wątpliwości, czy w ogóle warto. Jak wyglądają progi wejścia dla kogoś, kto wcześniej nie miał do czynienia z IT? Czy samo ukończenie jakiegoś dobrego kursu pozwoli mi na początek wyhaczyć robotę chociaż gdzieś w helpdesku?
Coś o mnie: 27lvl, licencjat z finansów i rachunkowości, pracuję od kilku lat jako księgowy w korpo.

#pracbaza #it #programista15k #krakow #informatyka #przebranzowienie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wygląda tak jak zawsze. Idziesz na informatykę albo samodzielnie uczysz się programować, algorytmów, systemow, baz danych, matematyki itd, potem praktyki gdzie zamieniasz teorie w praktykę.

Większość kandydatów ma największy problem już z pierwszym punktem. Nie umie programować
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak chcesz byc adminem to mozesz zaczac od helpdesku, sporo osob tak zaczynalo ktore znam i sa na prawde obecnie wysoko w hierarchii i nie sa programistami, it to nie tylko programowanie, pozniej ktos ten kod musi utrzymywac
  • Odpowiedz
W CIRFie (budżetówka) znam trochę osób, które są adminami bez wykształcenia kierunkowego czy nawet doświadczenia w branży. Spróbuj zaaplikować tam na "młodszego XYZ", ale pensje cudne nie są. Z mojej perspektywy zaoczna infa jest dobrym wyborem, jeśli uderzasz w programowanie. Polecanie studiów wynika z przesyłanej masy CV po bootcampach ludzie skuszonych perspektywą fajnych pieniędzy. Studia niejako stanowią filtr i ułatwienie dla rekruterów. Ewentualnie jak naprawdę to czujesz to idź na podyplomówkę.
  • Odpowiedz