Aktywne Wpisy
harold97 +204
Returned +107
Jak ja widze te grube baby na tych hulajnogach elektrycznych, to mnie krew zalewa xD zlazic z tych hulajnog I butowac, na zdrowie wam to wyjdzie a I spoleczenstwu bedzie lzej jak przestaniecie zajmowac tyle miejsca I zaczniecie byc w koncu uzyteczne xD na tych hulajnogach powinny byc montowane wagi I kamery, I jakby wykryly gruba babe, to od razu powinny kasowac z konta 3 dychy I sie blokowac, zeby taka nawet
Rafał Kozłowski, ekspert firmy McKinsey & Company i były wiceprezes PKO BP, zwraca uwagę, że KNF w tym samym komunikacie zaleca, aby relacja raty do dochodu rozporządzalnego (dochód netto pomniejszony o koszty utrzymania nie niższe niż minimum socjalne, czyli około 1,2 tys. zł na osobę w rodzinie) nie przekraczała 50 proc. (to wspomniany wskaźnik DSTI).
– W efekcie dochód netto w rodzinie z jednym dzieckiem wymagany na potrzeby takiego kredytu to 13,6 tys. zł. Do tego należy doliczyć podatki i ZUS, co oznacza, że wyjdziemy wówczas na ok. 18 tys. zł dochodu brutto miesięcznie z umów o pracę. Przy dwóch osobach utrzymujących rodzinę daje to przeciętną pensję brutto w rodzinie rzędu 9 tys. zł – szacuje Rafał Kozłowski. Do uzyskania mniejszego kredytu, wartego 300 tys. zł, ta sama trzyosobowa rodzina musiałaby mieć 13 tys. zł dochodu brutto, czyli 9,6 zł netto, więc każdy z małżonków musiałby zarabiać nieco więcej, niż wynosi średnie wynagrodzenie w Polsce.
#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #dom #finanse #pieniadze #inwestycje #budownictwo #gospodarka #ciekawostki
Czytaj ze zrozumieniem:
W normalnych warunkach dom to powinien być koszt 4-6 lat średniej pensji w gospodarce i tak bywało np. w USA w latach 50-60.
Aktualne ceny nieruchomosci oraz przecietne wynagrodzenia w niektorych miastach UK...
Aberdeen
Przecietna cena domu: £205,199
Przecietne wynagrodzenie roczne: £38,016
Stosunek ceny do wynagrodzen: 5.4
Glasgow
Przecietna cena domu: £196,625
Przecietne wynagrodzenie roczne: £36,205
Stosunek ceny do wynagrodzen: 5.4
Liverpool
Przecietna cena domu: £215,741
Przecietne wynagrodzenie roczne: £34,911
Stosunek ceny do wynagrodzen: 6.2
Belfast
Przecietna cena domu: £205,228
Przecietne wynagrodzenie roczne: £33,138
Stosunek ceny do wynagrodzen: 6.2
Newcastle-upon-Tyne
Przecietna cena domu:
@mirekjanuszek: no ja np mam juz dzialke ale na kredyt na budowe mnie nie stac - nie dziekuj :D
Komentarz usunięty przez moderatora
@Morthgar:
Przy takim skoku produktywności powinno być tylko lepiej, a gorzej jest nawet w USA.
Ten kraj to cyrk xD