Aktywne Wpisy
nad__czlowiek +10
#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Jarek_P +690
Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające nie na aliexpress, tylko od polskiego dystrybutora, sprzedającego legalnie. W skrócie: kupiony przewód komputerowy mający według opisu wytrzymywać 16A miał w sobie dwa cieniutkie druciki z miedziowanego żelaza i brak przewodu ochronnego, jego używanie zaś było realnym jechaniem po bandzie w zakresie zagrożenia zarówno porażeniem, jak i pożarowego.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
#ciekawostki #motoryzacja #elektromobilnosc
To ma sens.
@potezny_papiesz:
Uniezależnienie europejskiego transportu od dostawców paliw kopalnych. Wszystko będzie na prąd, więc Unia będzie mogła pokazać bliskiemu wschodowi i ich ropie środkowy palec. Cel świetny, ale sam plan raczej niemożliwy do zrealizowania.
@macan: Za to elektrosceptycy liczą nawet paliwo z autobusu dowożącego pracownikow do fabryki, a u spaliniakow liczą tyle co do baku wleją.
@hosearkadiomorales: W sam raz na dojazd do pracy te max 30km w jedna strone.
@ArnoldZboczek: Wiekszosc prawakow jest antyekologiczna wiele prawackich zrodel czerpie informacje lub jest kontrolowana z ruskich trollowi. Prawackie partie sa antyekologiczne i albo maja finansowanie z rosji albo ich program jest w zgodzie z Kremlem. Ruska gospodarka jest silnie uzależniona od ropy, gdyż handel ropą to 1/3 ich wplywow do budżetu.
Połączmy kropki.
@Jason_Stafford: Opracowan i rozpraw jest wiele. Bo faktorow i zmiennych jest wiele. Np ciezko wyliczyc slad karbonowy produkcji i dystrybucji ropy.
@banan11: to zawołaj jak już cię pozwą
Komentarz usunięty przez autora
@CapitalismConvict: czyli jeśli kierowca samochodu elektrycznego jeździ codziennie te 25 km, a koszty emisji co2 zaczynają zwracać się po przejechanych około 100000 km i ładowaniu prądem ze żródeł innych niż paliwa kopalne, to będzie musiał jeździć tym samym samochodem 11 lat, żeby się zwróciło, tak?
Żeby auta elektryczne miały sens, energia do ich zasilania powinna byc produkowana z czystych źródeł, a same baterie powinny być bardziej pojemne, szybko ładujące się i nie obniżające swojej wydajności tak szybko jak obecne. Do tego nadające się do recyclingu. Na razie to melodia przyszłości.
Wniosek z d--y
Bardzo szanuję za oranko Kaweckiego. Podpisuję się pod każdym słowem.
produkcja baterii nieekologiczna
I nigdy nie będzie. Tak jak produkcja aut spalinowych. Tak jak mój i twój komentarz. Tak jak każdy nasz oddech.
Utylizacja
Istnieje, ale nie wszędzie. Tak jak nie istnieje na powyższym zdjęciu z Chin. Takie cmentarzyska to nie tylko domena elektryków.
@macan: raczej właśnie wszyscy przeciwnicy elektryków trąbią o tym mitycznym gigantycznym śladzie węglowym aut elektrycznych... równocześnie udając że samochody spalinowe wyrastają z kwiatków emitując przy tym 10 ton tlenu.
Niby gdzie ślad węglowy produkcji dużo mniej skomplikowanego elektryka ma przewyższać takowy przy produkcji spaliniaka, gdzie silnik ma pierdyliard części, jest
@Kazach_z_Almaty: Ciągle trafiam na jego wysrywy plusowane na Linkedinie przez HRowe małpy XDD
Robią wode z mózgu ludziom.