Aktywne Wpisy
lord-nihilus +456
Jarek_P +355
Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające nie na aliexpress, tylko od polskiego dystrybutora, sprzedającego legalnie. W skrócie: kupiony przewód komputerowy mający według opisu wytrzymywać 16A miał w sobie dwa cieniutkie druciki z miedziowanego żelaza i brak przewodu ochronnego, jego używanie zaś było realnym jechaniem po bandzie w zakresie zagrożenia zarówno porażeniem, jak i pożarowego.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
#ciekawostki #motoryzacja #elektromobilnosc
Komentarz usunięty przez autora
Real-world data showed that Tesla battery degradation was less than 10% after over 160,000 miles (257,500 km):
Ogólnie wychodzi że baterie działają, tracą trochę swojej pojemności z czasem ale nie jest
@Niebadzlosiem: ale Ty wiesz, że u nas w kraju infrastruktura elektryczna na to nie pozwoli?
Nawet gdyby każdy ładował samochód maksymalnie raz na tydzień to i tak jest problem.
Do wymiany są chociażby zwykłe kable. O samych źródłach prądu nawet nie wspominam.
@banan11: xD daj namiary to porobie foty
Jak nie? Czego niby nie biorą pod uwagę?
I to twoje - wymienia na gwarancji. I co? Taka wymieniona na gwarancji bateria to już nie jest toksycznym odpadem?
A takie foto jest tego przykładem.
A że prąd jest z węgla no szkoda fchuj bo wolałbym atom ale u nas to może za 100 lat jak świat
https://globenergia.pl/jak-wyglada-recykling-akumulatorow-litowo-jonowych-lepiej-niz-nam-sie-wydaje/
to jest zbyt cenny materiał żeby go nie wykorzystywać wielokrotnie.
@macan: Przecież o to w tej ekologii chodzi :) nie mamy miec atomu, mamy kupowac panele/wiatraki/prąd od niemców.
Ewentualnie sie pytac, czy aby na pewno mozemy wytworzyc tyle i tyle CO2 :) i placic pieniązki oczywiście zeby móc to robic :) to jest nic innego jak blokowanie krajów rozwijających się, przez kraje ktore jak sie rozwijały mialy w dupie ekologie czy nawet prawa czlowieka :)
Komentarz usunięty przez autora
I mimo że ślad węglowy elektryków w idealnych warunkach jest dużo mniejszy, żaden poważny klimatolog czy energetyk nie twierdzi, że zastąpienie nimi spalinowych samochodów zapobiegnie katastrofie klimatycznej.
Kurna, wszyscy króle szosy, 500km jednym ciągiem to luzik, nawet się odlać nie
@potezny_papiesz: jest tak wciskane, bo to coś nowego, świeżego. Ludzie już tak obyli się z motoryzacja że kolejne serie BMW, Mercedesa, Audi, Seatów, Skody, Renaulta itp na nikim wrażenia
@banan11: wiarygodne
Jeśli nie wiesz o co chodzi to chodzi o pieniądze. Wymiana wszystkich samochodów na świecie z paliwowych na elektryczne to są właśnie te PIENIĄDZE. Ekologia jest tylko wytrychem do portfeli.