Wpis z mikrobloga

Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające nie na aliexpress, tylko od polskiego dystrybutora, sprzedającego legalnie. W skrócie: kupiony przewód komputerowy mający według opisu wytrzymywać 16A miał w sobie dwa cieniutkie druciki z miedziowanego żelaza i brak przewodu ochronnego, jego używanie zaś było realnym jechaniem po bandzie w zakresie zagrożenia zarówno porażeniem, jak i pożarowego.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem. Poszło zgłoszenie do UOKiK. Już po pół roku dostałem odpowiedź:

"Szanowny Panie,
odpowiadając na skargę dotyczącą wyrobu: przewód zasilający do komputera
TG56656, Departament Nadzoru Rynku Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
informuje, że przeprowadził czynności wyjaśniające. W ich wyniku ustalono, że importer
wyrobu (Trademill 2 sp. z o.o.) nie prowadzi obecnie działalności gospodarczej pod adresem
wskazanym w Krajowym Rejestrze Sądowym, co uniemożliwiło przeprowadzenie kontroli
przez Inspekcję Handlową. Jednocześnie poinformowano zidentyfikowanych dystrybutorów
o zagrożeniu jakie stwarza wyrób i wskazano im działania jakie powinni podjąć. W związku
z tym, informujemy o zamknięciu sprawy w trybie administracyjnym. "

I tyle w temacie. Dowolne g---o można spokojnie importować i sprzedawać bez obaw, trzeba tylko zadbać, by adres rejestrowy spółki nie wskazywał na rzeczywistą lokalizację biznesu i włos nikomu z głowy nie spadnie.
#elektronika #elektryka
Jarek_P - Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające...

źródło: be888a09c3da91de6d56b705764b86190092bc68c5d808cc48a144a3c7781bc9

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 744
@Jarek_P: Tak sie dzieje z prostego powodu. Jakakolwiek inspekcja nie ma uprawnień śledczych. Jeśli adres się nie zgadza to nikt nie będzie dochodził dlaczego. Pora na CS'a.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Nie wiem czy elektrodowa idea "zasilaczy z czarnej listy" nie powinna zostać rozszerzona o wszelkie produkty elektryczne i możliwość sprawdzania/dodawania przez skanowanie kodu SKU+zauważone wątpliwości. I nie robię sobie jaj. Przy czym nie chodzi o to "o, jaki zły" - a raczej dostrzeżone "drobiazgi" jak brak podłączenia PE, grubość przewodu etc. Nawet nie trzeba oceniać, fakty wystarczą.
  • Odpowiedz
  • 324
@bialy100k: no i właśnie z tym może być problem. Spójrz jak to wygląda na Allegro, to jest ten "mój" produkt, obecnie z bardzo skromną reprezentacją sprzedawców, ale spójrz na komentarze, tam widać, ilu już go sprzedawało:

https://allegro.pl/produkt/kabel-zasilajacy-do-komputera-pc-monitora-1-8m-h05vv-f-3g0-75mm2-c2abbae6-ab7b-4fb0-b161-08a2bb67eb18

Obecnie wystawiając na allegro z automatu jesteś przypisywany do odpowiedniego SKU (w sensie, że musisz podać albo wybrać z listy) i twoja oferta trafia do konkretnej grupy sprzedających ten właśnie przedmiot. Więc oczywiście możesz
JarekP - @bialy100k: no i właśnie z tym może być problem. Spójrz jak to wygląda na Al...
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Dla laika - jaka jest różnica? Co tracę kupując taki przewód? Nie zasili on żelazka, odkurzacza, grzejnika? Będzie się bardziej grzał?
  • Odpowiedz
  • 25
@DywanTv: będzie się grzał, ze względu na większy opór. Przy źle dobranych kablach do wymaganych parametrów, potrafią się one topić :)
  • Odpowiedz
@DywanTv: Problem się zaczyna przy większych obciążeniach albo gdy używasz zwiniętego przedłużacza. Jak używasz takiego gównianego kabla do zasilania kompa co ciągnie 2-3 ampery to najpewniej nic się nie stanie. Gorzej jak używasz go na dworze do podłączenia spawarki/betoniarki. Inny temat to brak przewodu PE co oznacza ryzyko porażenia jeżeli pojawi się napięcie na obudowie

Ja jestem kablowym zboczeńcem i kupuje najlepsze, polskie kable w poliuretanie które najpewniej przeżyją mnie
kobiaszu - @DywanTv: Problem się zaczyna przy większych obciążeniach albo gdy używasz...

źródło: 1000012632

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Ja jestem cebularz dlatego kupuje od ludzi co np na allegro są po 10, 15 lat. Dzięki temu wiem, że takiej osobie będzie zależało sprzedać lepszy produkt niż g---o bo mu obroty spadną przez opinie. Nie stać mnie na kupowanie gówna. Jak ktoś ma konto rok dwa to sobie spokojnie daruje chyba, że firmę znam.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: będąc importerem/producentem możesz wystąpić o własny EAN i w katalogu allegro laski nikt Ci nie zrobi jak stworzysz własny produkt. Problem taki, że Mariusz jeden z drugim mogą się podpiąć pod Twój produkt, rozwiązaniem jest branding i pakowanie pod marką a następnie rejestracja EAN. Nie są to drogie rzeczy. Wtedy raczej nikt się nie podepnie, bo w katalogu jest marka zdjęcia itd i dotyczy to nie tylko allegro. Ja
  • Odpowiedz
  • 20
Co tracę kupując taki przewód?

@DywanTv: po pierwsze: ten przewód się błyskawicznie zepsuje. Żyły wykonane z żelaza się połamią przy częstym przeginaniu tego przewodu, w oryginalnym poście też było zdjęcie bolca wtyczki, który był rurką z blaszki cieńszej, niż ta w puszce od piwa.
Po drugie: brak przewodu ochronnego, popularnie zwanego uziemieniem. Czyli brak istotnego zabezpieczenia przeciwporażeniowego. W urządzeniach wykonanych tak, że tego połączenia wymagają (czyli np. większość komputerów "blaszaków")
  • Odpowiedz
  • 18
Da się to sprawdzić jakoś bez przecinania kabla? Czy moje przedłużacze itp. są odpowiednie?

@DywanTv: weź magnes, nawet taki z pamiątką z wakacji z lodówki i sprawdź, czy do kabla się przykleja. jeśli tak, kabel lepiej wyrzuć.
Masz omomierz? To sprawdź, czy styk ochronny wtyczki ma połączenie z środkową dziurą wtyku na drugim końcu kabla. Jeśli nie ma - kabel wyrzuć.
  • Odpowiedz
  • 5
@Jarek_P tak jest ze wszystkim na allegro, ostatnio miałem ten problem jak szukałem pilota Beninca do bramy. Wszędzie same podróby, które są c-----e i się rozlatują w rękach, bateria w środku lata jak grzechotka. Oryginalny pilot jest solidny i cięższy. Oczywiście wszystko listowane jedno obok drugiego i dopiero po jakiejś godzinie szukania znalazłem sklep który sprzedaje ori w normalnej cenie
  • Odpowiedz