- konto usunięte
- moll
- MARClN
- erebeuzet
- anulllla
- +1 innych
I cyk classica dla bombelka.
Muszę przyznać, że jak na biedronkową mąkę to bardzo fajna do takich szybkich strzałów.
#pizza #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
Muszę przyznać, że jak na biedronkową mąkę to bardzo fajna do takich szybkich strzałów.
#pizza #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
- lunga
- Gustavo_Fring
- grundzio12
- BlackSlip
- erebeuzet
- +62 innych
- 1
@janusz_p0lak: to jest wyliczane z wzoru no i wychodzą takie ułamkowe liczby.
Wiadomo, że jak dasz trochę mniej/więcej to nic specjalnego się nie stanie, ale jeżeli ktoś ogarnia wypiekanie pizzy na poziomie wyższym niż drożdżowa buła, to ma w kuchni wagę która poradzi sobie z tym 0,01
Wiadomo, że jak dasz trochę mniej/więcej to nic specjalnego się nie stanie, ale jeżeli ktoś ogarnia wypiekanie pizzy na poziomie wyższym niż drożdżowa buła, to ma w kuchni wagę która poradzi sobie z tym 0,01
- 0
moze macie jakis swoj sklep internetowy gdzie kupujecie mąkę, pomidory itp do pizzy? szukam mąki caputo, moze ktoś wie czy dostanę ją w Warszawie i w jakim sklepie?
#pizza #warszawa #pieczzwykopem #gzw
#pizza #warszawa #pieczzwykopem #gzw
- 0
@PodniebnyMurzyn: pizzer_pl na allegro.
Sprawdzony, tylko nie kupuj repacków mąki (ale to wszędzie akurat)
Sprawdzony, tylko nie kupuj repacków mąki (ale to wszędzie akurat)
- 8
- konto usunięte
- stanley88
- grundzio12
- rafal366
- cutecatboy
- +3 innych
- 2
@Jestem_Tutaj: @droid43210: no tak, bo jak pizza nie ma kilograma sera i dziesięciu innych dodatków to nie pizza. Może u Was na wsi w pizzerii nie je sie brzegów, bo to jakaś sucha buła, ale w dobrej pizzy neapolitańskiej brzeg czasem lepszy niż środek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 0
@rtgdgdrttdgcxgstrgdxxgst: ale taka jest specyfika tej pizzy, że ma lekko przypalone i mocno wyrośnięte brzegi. Nie psuje to w ogóle smaku
- 0
@rtgdgdrttdgcxgstrgdxxgst: dokładnie tej to nie, ale nie raz wypiekam i jem podobne, więc nie muszę jej jeść żeby wiedzieć jak smakuje i że żaden "węgiel" tu nie przeszkadza :)
Moja historia jak zostałem oszukany po zakupie samochodu
Cześć wszystkim.W końcu zebrałem się w sobie i chciałbym podzielić się z wami moją historią, która przytrafiła mi się rok temu i do tej pory powoduje we mnie nieokiełznane wybuchy gniewu oraz bezsilności.Może ktoś mi coś doradzi, pomoże, a może będzie to przestroga dla innych osób. Zapraszam do...
z- 334
- #
- #
- #
- #
- 4
@ddz95pl: może być tak jak mówi @voot
Jeżeli ktoś świadomie działa na niekorzyść wierzyciela, na przykład upłynniając swój majątek (pewnie chciał się szybko pozbyć i stąd ten komis), to taki wierzyciel ma prawo do uznania umowy za nieważną i co ważne, obowiązek zaspokojenia wierzyciela spada nie na dłużnika, tylko na ostatnią osobę która mogła świadomie pomagać wynosić coś z majątku dłużnika lub osiągnęła korzyść majątkową na takiej transakcji (czyli jesteś pierwszy
Jeżeli ktoś świadomie działa na niekorzyść wierzyciela, na przykład upłynniając swój majątek (pewnie chciał się szybko pozbyć i stąd ten komis), to taki wierzyciel ma prawo do uznania umowy za nieważną i co ważne, obowiązek zaspokojenia wierzyciela spada nie na dłużnika, tylko na ostatnią osobę która mogła świadomie pomagać wynosić coś z majątku dłużnika lub osiągnęła korzyść majątkową na takiej transakcji (czyli jesteś pierwszy
- 0
@hrumque: tylko z tego co ja rozumiem, to zakup był od komisu a nie bezpośrednio od dłużnika więc sama korzyść majątkowa nic tu nie daje
Aby powództwo wierzyciela zostało uwzględnione, muszą zostać spełnione następujące przesłanki:
– osoba czwarta wiedziała o okolicznościach uzasadniających uznanie czynności dłużnika za bezskuteczną (musi być to wiedza pozytywna, nie wystarczy niewiedza spowodowana niedbalstwem)
– albo rozporządzenie było nieodpłatne
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#anonimowemirkowyznania
Miałem romans w pracy przez kilka tygodni z mężatką. Dzisiaj go zakończyła. Wiele wskazuje na to, ze ma juz innego kochanka. Czy warto zgadać się z jej mężem i mu o tym powiedzieć czy sobie darować? Szkoda mi chłopa i jego synka... gość wziął kredyt na dom, dopiero co się wprowadzili. Są 2 lata po ślubie. Mam mnóstwo dowodów, screeny rozmów, jej nagie zdjęcia.
#zwiazki #zdrada #romans #seks #rozowepaski #logikarozowychpaskow #
Miałem romans w pracy przez kilka tygodni z mężatką. Dzisiaj go zakończyła. Wiele wskazuje na to, ze ma juz innego kochanka. Czy warto zgadać się z jej mężem i mu o tym powiedzieć czy sobie darować? Szkoda mi chłopa i jego synka... gość wziął kredyt na dom, dopiero co się wprowadzili. Są 2 lata po ślubie. Mam mnóstwo dowodów, screeny rozmów, jej nagie zdjęcia.
#zwiazki #zdrada #romans #seks #rozowepaski #logikarozowychpaskow #
- Marrandior
- infamia
- czokobons
- Antarktis
- Matdz123
- +91 innych
rafal366 via Android
- 0
@AnonimoweMirkoWyznania: na miejscu męża wolałbym się jednak o tym dowiedzieć. Nawet od kogoś komu żona dawała na boku
- 12
- 18
rafal366 via Android
- 16
No i legancko tego
#pizza
#pizza
- goferek
- konto usunięte
- konto usunięte
- BlackSlip
- cutecatboy
- +11 innych
- 0
Mireczki, dzisiaj odkryłem kalkulator ciasta na pizzę, potrzebuję porady ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ile gram powinna mieć kulka na taka większą pizzę? Mam blache 32cm, i drugą taką kwadratową (z wzorow matematycznych powierzchnia odpowiadajaca srednicy 39cm
#pizza
Ile gram powinna mieć kulka na taka większą pizzę? Mam blache 32cm, i drugą taką kwadratową (z wzorow matematycznych powierzchnia odpowiadajaca srednicy 39cm
#pizza
Uszanowanko
Kupiłem mąkę 00 360 W i pytanie laika.
Poratuje ktoś przepisem takim ,,na start"?
Nie mam kamienia do pieczenia tylko zwykły piekarnik z opcją pizza. Raz spróbowałem zrobić pizzę na zakwasie i efekt był średni.
Dziękuję from mountain za porady
#pizza
Kupiłem mąkę 00 360 W i pytanie laika.
Poratuje ktoś przepisem takim ,,na start"?
Nie mam kamienia do pieczenia tylko zwykły piekarnik z opcją pizza. Raz spróbowałem zrobić pizzę na zakwasie i efekt był średni.
Dziękuję from mountain za porady
#pizza
- 1
@Panpompkaa: tak jak mirek wyżej - mąką dość mocna i potrzebuje dużo czasu na dojrzewanie. Stosuje się ją raczej przy dwuetapowym cieście (zaczyn biga/poolish) lub wysokiej hydratacji i typach pizzy gdzie taka hydratacja jest wymagana.
Na start zaopatrzyłbym się w Caputo Pizzeria/Polselli Vivace.
Ale jak już masz, to szkoda nie wykorzystać.
Na 6 kulek:
1000g mąki (tutaj zmieszałbym tą twoją z jakąś Basią 00 albo GustoBello z Biedronki - tak żeby
Na start zaopatrzyłbym się w Caputo Pizzeria/Polselli Vivace.
Ale jak już masz, to szkoda nie wykorzystać.
Na 6 kulek:
1000g mąki (tutaj zmieszałbym tą twoją z jakąś Basią 00 albo GustoBello z Biedronki - tak żeby
- 1
@Panpompkaa: jeżeli chcesz iść w jak najbardziej włoską pizzę, to polecam "Klub miłośników pizzy" na FB. W piekarnikach też sporo osób tam robi.
Łap kompendium gdzie masz w miarę wyjaśnione co i jak:
https://docs.google.com/document/d/1MRwbbbTvpeREmDCans6zHDF7QBu_Ug6Hvl13XouvEbo/edit
Łap kompendium gdzie masz w miarę wyjaśnione co i jak:
https://docs.google.com/document/d/1MRwbbbTvpeREmDCans6zHDF7QBu_Ug6Hvl13XouvEbo/edit
- 1
@Panpompkaa: wody bym jednak nie modyfikował, bo się tylko zniechęcisz jak ci nie wyjdzie ciasto (a przy większym hydro bez doświadczenia na pewno nie wyjdzie).
Czasem lepiej nie robić zgodnie ze sztuką i zrobić cokolwiek. Na pewno będzie ok ;)
https://www.youtube.com/watch?v=PCQ0maTaTMA&ab_channel=VitoIacopelli
Vito nagrał kiedyś odcinek jak mrozić ciasto
Czasem lepiej nie robić zgodnie ze sztuką i zrobić cokolwiek. Na pewno będzie ok ;)
https://www.youtube.com/watch?v=PCQ0maTaTMA&ab_channel=VitoIacopelli
Vito nagrał kiedyś odcinek jak mrozić ciasto
- 0
@Panpompkaa: od razu Ci powiem, że TM nie jest dobrym narzędziem do poprawnego wyrabiania ciasta. Wyrabia je w taki sposób, że uszkadza siatkę glutenową i później słabo z rozciąganiem takiego ciasta.
Dlatego lepiej dokończ ręcznie jak już TM wymiesza składniki. Tak z 10-12 minut tylko z przerwą, bo przegrzejesz ciasto. Wałka nie ruszaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego lepiej dokończ ręcznie jak już TM wymiesza składniki. Tak z 10-12 minut tylko z przerwą, bo przegrzejesz ciasto. Wałka nie ruszaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 0
@Panpompkaa: tak, zapomniałem o tym napisać (╯︵╰,)
przegrzane ciasto może się bardzo lepić i ciężko będzie je "ogarnąć"
przegrzane ciasto może się bardzo lepić i ciężko będzie je "ogarnąć"
- 0
@Panpompkaa:
https://www.youtube.com/watch?v=7X6JeNEpeW8&ab_channel=KlubMi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3wPizzy
mokre ręce trochę pomagają jeżeli ciasto mocno się klei
https://www.youtube.com/watch?v=7X6JeNEpeW8&ab_channel=KlubMi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3wPizzy
mokre ręce trochę pomagają jeżeli ciasto mocno się klei
- 0
@Panpompkaa: no ciężko (╯︵╰,)
następnym razem zimna woda, bez TM i powinno być lepiej.
A najlepiej kupić słabszą mąkę i zaczynać od hydratacji na poziomie 55-57%
Robiłem wczoraj 62% tak jak ty i u mnie tak to wygląda po poprawnym wyrobieniu
następnym razem zimna woda, bez TM i powinno być lepiej.
A najlepiej kupić słabszą mąkę i zaczynać od hydratacji na poziomie 55-57%
Robiłem wczoraj 62% tak jak ty i u mnie tak to wygląda po poprawnym wyrobieniu
- 1
@Panpompkaa: zacznij od 55%. Nie ma co szaleć. Przy takim hydro nic się nie ma prawa kleić. Na zdjęciu prosty przepis na 8 godzinne ciasto bez lodówki.
Przy pizzy neapolitańskiej (bez oliwy) 62% dla tej mąki to taka bezpieczna wartość
Przy pizzy neapolitańskiej (bez oliwy) 62% dla tej mąki to taka bezpieczna wartość
- 0
#pytanie #pizza #pytaniedoeksperta #wypieki
W sobotę zarobiłem ciasto i zostawiłem do wyrośnięcia. Jak trochę urosło to włożyłem do lodówki. Będę mógł zrobić pizzę dopiero jutro. Wytrzyma do tego czasu ciasto? Obecnie trochę tak jakby oklapło i ma dużo pęcherzyków.
Wiem, że ciasto może wytrzymać nawet do 3 dni w lodówce ale jak się włoży od razu. Zastanawia mnie czy te kilka godzin rośnięcia poza lodówką mogą coś zmienić.
W sobotę zarobiłem ciasto i zostawiłem do wyrośnięcia. Jak trochę urosło to włożyłem do lodówki. Będę mógł zrobić pizzę dopiero jutro. Wytrzyma do tego czasu ciasto? Obecnie trochę tak jakby oklapło i ma dużo pęcherzyków.
Wiem, że ciasto może wytrzymać nawet do 3 dni w lodówce ale jak się włoży od razu. Zastanawia mnie czy te kilka godzin rośnięcia poza lodówką mogą coś zmienić.
Od czego zależy czy boki pizzy ładnie urosną?
#pizza
#pizza
rafal366 via Android
- 2
@Yurakamisa: dobrze wyrobione ciasto (nie przegrzane), nie może też za długo dojrzewać.
No i samo formowanie dużo daje - wypychasz powietrze ze środka na boki + temperatura 450+ i jest elegancko
No i samo formowanie dużo daje - wypychasz powietrze ze środka na boki + temperatura 450+ i jest elegancko
#pizza jakie proporcje ciasta na pizze bez dojrzewania w lodówce? Człowiek nieraz nie chce czekać 24-48h żeby zrobić placka. Dodać więcej drożdży? Chodzi mi o to żeby w jeden dzień zrobić ciasto i pizze
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem
#pokazpizze #pokazobiad #pizza #gzw
Co myślicie? Wygląda jak gówno a smakuje jeszcze lepiej. Sosik z pomidorków SanMartzano, po prostu pogniecione łapami z bazylią i czosneczkiem, do tego włoskie salami , szynka cotto , domowa italian sausage, ser mozarella i cheddar.
Co myślicie? Wygląda jak gówno a smakuje jeszcze lepiej. Sosik z pomidorków SanMartzano, po prostu pogniecione łapami z bazylią i czosneczkiem, do tego włoskie salami , szynka cotto , domowa italian sausage, ser mozarella i cheddar.
- paragonik
- rozkoszny_bamboszek
- yupitr
- Lukerso2123
- moll
- +7 innych
#nieruchomosci #kredythipoteczny #kredyt #stopyprocentowe
A każdy sobie do tego ułożył już swoją historie XD
nie zmienia się okres kredytowania. Spada ci tylko część kapitałowa raty, i tu nie jestem pewien, ale z tego co zauważyłem, to ona po prostu później szybciej rośnie co miesiąc (no bo jakoś musisz spłacić ten sam kapitał w takim samym czasie).
To oczywiście przy kredytach z ratami stałymi
@kurczakos1: przespałeś ostatnie 3 miesiące? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sporo osób zmienia sobie właśnie kredyt na taki ze stałym oprocentowaniem. Wtedy nic ci się nie zmienia przez 5 lat i pewnie też tak miałeś, albo z ratami malejącymi
Nie napisałeś wcześniej jaki kredyt miałeś
mamy się domyślać o jakim ty kredycie piszesz? XD
Przyjąłeś od razu, że przykład ze screena to dokładnie taki sam kredyt jak twój a od razu widać, że nie jest.
Z góry przyjąłeś, że większość komentujących to ameby, ale sam wprowadzasz zamieszanie