Wpis z mikrobloga

Każdy kolejny miesiąc jest tańszy o odsetki od tego kapisału który się właśnie spłaciło.

@coo84: Nie wiem jak w innych krajach, ale w UK kolega spłaca dom i właśnie tam jest coś takiego (mogę się mylić, ale tak mi tłumaczył), że podpisuje na 5 lat, spłaca, a po 5 latach jest jakby refinansowanie i odsetki są niższe o te spłacone 5 lat i odświeżana wartość domu. Wtedy może płacić kolejne
  • Odpowiedz
To jest jak z wynajmem/smart-leasingiem samochodu. W przypadku samochodu płacisz utratę wartości samochodu, a w przypadku mieszkania prognozowany wzrost wartości ;)
  • Odpowiedz
@coo84

Każdy kolejny miesiąc jest tańszy o odsetki od tego kapisału który się właśnie spłaciło.

No tak, dlatego dalej nie rozumiem dlaczego przy takiej racie spadł rzekomo miesięcznie spłacany kapitał, gdzie powinien być równy na cały okres kredytowania. Mówię o ratach malejących. Albo naprawdę jestem w tej kwestii debilem, albo jeszcze się nie obudziłem..
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@Cointreau: Ta, powinien być przedmiot ekonomia. Tylko ciekawe, kto go będzie uczył. Pewnie Pani Bożenka obsługująca bibliotekę i lekcje informatyki po wakacyjnym kursie. Zamiast wprowadzać nowe przedmioty wypadałoby najpierw naprawić edukację szkolną ogólnie. Gdyby szkoła dawała uczciwe pieniądze, przyciągała dobrych pracowników, a nie miernoty i odpuściła biurokratyczną betonozę to wcale nie trzebaby nowych przedmiotów. Ale to wszak nierealne w tym kraju.
  • Odpowiedz
@rafal366: To nie doczytałem, ze piszemy o równych.
Jeżeli przy równych ktoś ma 150pln to raczej nie jest to kredyt hipoteczny. Chyba, ze już grubo nadpłacony :)
  • Odpowiedz
@skipi: to był zart. O wszystkim i o niczym. A nie czekaj, jedną rzecz pamiętam: mówiły jaskółki, niedobre są spółki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Było pisanie biznesplanów, ale nic się realiów nie trzymało. Mogłabym wymyślić, że za rok wygram z Apple i też by przeszopis odnośnikało
  • Odpowiedz
@ArnoldZboczek: to jest również odpowiedź, że zamiast religii powinna być ekonomia lub pokrewny temat, coś o finansach, które dadzą podstawy do usamodzielnienia się i wiedzę o kredytach, podatkach, przedsiębiorczości. Ale nie, zróbmy czytanie biblii ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@cotidiemorior
@Cointreau

Procent składany najwyżej się liczy.

Wtff XDD przecież w ratach malejących kapitał powninen być co miesiąc TAKI SAM i w powyższym przykładzie rzeczywiście coś nie gra, nie wiem o jakiej edukacji ekonomicznej
  • Odpowiedz
@rafal366: Wracam, do tych komentarzy teraz bo jeszcze przed kawusia byłem.

Mea culpa, sam widzę, ze babola popełniłem w tłumaczeniu. Miałem na myśli rate malejąca (która ma stały kapitał w racie) a nie „stala” nominalnie, w której cześć odsetkowa sukcesywnie spada na rzecz kapitału.

Anyway, niech gawiedź sie cieszy.
  • Odpowiedz
Ja pierd.le, wykopkowe elity intelektualne srają się pod wpisem o swojej wyższości we wiedzy ekonomicznej NIE MAJĄC ŚWIADOMOŚCI, że w powyższym przykładzie naprawdę coś nie gra, bo w przypadku rat malejących spłacany kapitał jest STAŁY a w ratach stałych rośnie, także też nie byłby możliwy powyższy scenariusz. Ameby to plusują i tak się żyje w tym kraju XDD Wykopki próbują uchodzić myślicieli, mających patent na wiedzę, ale niczym nie różnią się od
  • Odpowiedz