Aktywne Wpisy

PremeditatioMalorum +226

Nacho_Libre +5
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

Tyle słyszę o tym jak ciężko znaleźć pracę w IT, tymczasem szukamy do mojego zespołu 2-3 programistów od ponad roku.
Podam statystyki jak to wygląda mniej więcej z perspektywy Team Leadera, który przeprowadza rozmowy techniczne.
1. Na rozmowę zaprosiliśmy przez ten czas ok. 40 osób.
2. Ok. połowa z nich ewidentnie nakłamała w CV, najlepsze że niektórzy zapomnieli o tym i gdy opowiadali o swoim doświadczeniu, okazywało się, że tak naprawdę we wpisanych technologiach nie pisał.
3. Z pozostałych 20, ok. 5 słabo sobie poradziło z pytania teoretycznymi (nic trudnego, żadne algorytmy czy grafy tylko podstawy inżynierii oprogramowania).
4. Z pozostałych 15, ok. 8 nie umiało zrobić najprostszego zadania. Niektórzy nawet nie umieli napisać pętli.
5. Z pozostałych 7, ok. 3 nie umiało napisać najprostszego zapytania w MySQL - zwykły SELECT z JOINem.
6. Z pozostałych 5, 1 powiedział na końcu rozmowy, że myślał że nie doczytał naszej oferty i myślałem że jest full remote i przez to rezygnuje.
7. Pozostałych 4 dostało od nas ofertę w ciągu 3-4 dni.
8. 2 z nich znalazło sobie już pracę gdzie indziej. Przyjęliśmy dwóch.
9. Z tych dwóch, jednego wyrzuciliśmy po 3 miesiącach bo robił OE w kilku firmach i najprostsze zadania schodziły mu bardzo długo, szczególnie gdy pracował z domu (a mamy hybrydę 2 dni z biura, 3 dni z domu).
10. Został jeden, na razie jesteśmy z niego zadowoleni, ale to dopiero miesiąc.
40 rozmów, mnóstwo przepalonego czasu mojego, HR itd. Udało się zatrudnić tylko 1 osobę.
Poziom programistów szukających pracy jest moim zdaniem tragiczny. Moim zdaniem jeśli nie możesz znaleźć pracy przez długi czas to
a) masz kijowe CV
b) jesteś po prostu słaby. Zauważyłem pewną zależność, że najsłabsi są ci, którzy wchodzili na rynek w latach 2020-2022 kiedy był boom i przyjmowali każdego po bootcampie.
#pracait #pracbaza #programowanie #programista15k #praca #java #korposwiat
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Komentarz usunięty przez moderatora
@frankfuterkaZkurczaka: to doslownie ja a potem robiłem yyyy przy najprostszych podstawach i traciłem dobre oferty
@mirko_anonim: Rozumiem, że to jest coś co się u was robi na co dzień w ramach technologii? J co prawda sqlite używam, ale zapytania z joinem to nie widziałem od lat, taka specyfika pracy, ale jakby trzeba zrobić to co to za problem sprawdzić na wikibooks czy gdziekolwiek jak się je tworzy?
Piszę z innej branży, bo HRy na programistach nauczyły się tego debilizmu. Żalę się na was. Jak Wy z godnością spoglądacie w lustro, gdy po X latach praktyki w zawodzie, jakiś publikacjach etc. ktoś Wam łamigłówki zadaje na rozmowach o pracę xD
@mirko_anonim: Ciekaw jestem, jak bardzo oderwane od rzeczywistej pracy były te pytania o "podstawy inżynierii programowania".
@Azurusek: Skąd wiesz, że przez to?
Mam na rozmowach mase nieogarniętych ludzi, komunikacyjnie leżą, brak kultury, odpadają, bo przez podstawowe braki i jestem pewien, że później myślą, że to dlatego, że nie rozumieli jakiejś pierdoły o Dockerze.
Co jest bzdurą, bo przynajmniej w ogólnej części technicznej błądze raczej po zagadnieniach i szukamy troche "wspólnego tematu", w który da