Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: kontrowersyjne tezy? Czysta biologia, zawsze tak było. Kobiety wybrzydzają i mają wymagania, bo ponoszą większe ryzyko. Tak jest u każdego gatunku. U nas przez dłuższy czas prym wiódł czynnik kulturowy (wyśmiewanie za stropanieństwo, odrzucenie społeczne itd. itp.). Najważniejsze jednak jest wynalezienie antykoncepcji. Sruuu! Nagle okazuje się, że sensem życia kobiety nie jest macierzyństwo, bardzo wiele kobiet nie chce mieć dzieci. Patriarchatyczna narracja tworzona przez tysiące lat runęła w piz.u
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 1 po to kiedyś się zawierało małżeństwa a ludzie nie mieli nawalone w głowie; 2 ryzyko wg mnie warte nagrody, bez dziecka twoje życie ma sens max 100 lat z dzieckiem może mieć wiecznie, no i z tego co wiem jest dość niskie i nie w pełni losowe; 3, 4, 5 to kwestia doboru partnera (1 wsm też).
Oczywiście, że ryzyko kobieta podejmuje większe przy dziecku, bo to do
  • Odpowiedz
jeśli wymrzemy, to raczej przez nadmiar ludzi niż ich niedobór

@natural_hardship: Wymarcie w pierwszej kolejności Europy, której obywatele przynajmniej w małym stopniu przejmują sie ekologią na pewno przysłuży się planecie pozostawionej ze samymi Hindusami...
  • Odpowiedz
@BorsukMaurycy: Odpiszę na te głupawe i prowokacyjne tezy, a w zasadzie tak de facto zaczepki. Wszystkie z wymienionych jakoś nie stroją z twoją postawą pseudo antynatalizmu (zwierzaczki lepsze jak rozumiem xD - wy wszyscy tu jesteście nie normalni). Kobiety i ich patologiczne zachowania (obowiązywała niemal powszechna znajomość tychże) po pierwsze były temperowane z racji na normy społeczne i silną pozycję kościoła oraz miejscowych ważnych person jak dziedzic, czy fabrykant (tu
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: Mam wrażenie, że nasi rodzice przesadzali często w drugą stronę. I może mam romantyczne podejście, ale myślę, że fakt zawarcia małżeństwa miał wpływ na to, że chociaż kilka związków przetrwało próbę czasu. Z drugiej strony pytanie za jaką cenę.
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: kochany wykopek oznacza 18 plus widzę tylko moje niepoprawne wpisy, wisi mi już totalnie co wy chcecie, zbyt dużo już i to jest nie do przeskoczenia, egocentryzm, hedonizm, znieczulica i roszczeniowość to tylko niektóre z wyznaczników waszego współczesnego credo
  • Odpowiedz
@noonchodzewsciekly: wg mnie zamiast lecieć za romantyczną wizją miłości ludzie powinni zrozumieć że miłość to wybór jednak, który trzeba pielęgnować każdego dnia każdym drobnym gestem, rozmowa i intencja, bo inaczej żaden związek nie przetrwa próby czasu i ludzie w nim się będą do szpiku kości nienawidzieć i trwać w nienawiści (jak pokolenie naszych rodziców) lub rozchodzić się mszcząc się (jak obecne pokolenia). Tak ja uważam.
  • Odpowiedz
miłość to wybór jednak, który trzeba pielęgnować każdego dnia każdym drobnym gestem, rozmowa i intencja, bo inaczej żaden związek nie przetrwa próby czasu i ludzie w nim się będą do szpiku kości nienawidzieć i trwać w nienawiści

@Kitku_Karola: +1

inaczej żaden związek nie przetrwa próby czasu i ludzie w nim się będą do szpiku kości nienawidzieć i trwać w nienawiści (jak pokolenie naszych rodziców)

@Kitku_Karola: Moi rodzice dali
  • Odpowiedz