Wpis z mikrobloga

Chciałem tylko powiedzieć, że w Polsce tak około 90% infrastruktury drogowej* nie jest przystosowana pod szybką i wydajną logistykę. Większość ulic, które nas otacza było projektowane za komuny a wtedy jak chłop stanął z furmanką węgla na pół dnia na środku drogi to wszyscy to mieli w dupie bo przez ten czas przejechały 3 samochody a ludzie chodzili głównie po drodze bo chodnik nie istniał albo był krzywy jak uśmiechy naszych polityków.

I jak was boli kurier na chodniku to mam złą wiadomość: będzie gorzej. Jako społeczeństwo wymagamy dostaw coraz bliżej, coraz częściej i coraz więcej. W 2015 w mieście miałem 5 paczkomatów, teraz z 50. Bo każdy lubi paczkomat pod domem. No może nie pod samym domem bo wtedy mu drzwiami trzaskają ale na rogu za domem obok żabki i wtedy idealnie. Problem jest taki, że miasta są coraz ciaśniejsze, lubimy zwężać uliczki pod ścieżki rowerowe, kwietniki i inne dekoracje miejskie a logistyka leży i kwiczy.

Możemy bawić się w kurierkę dronową jak chiny ale tak naprawdę nigdy nie wypali. Przeciętne auto kurierskie rozwozi z 50-100 paczek na jeden kurs** więc teraz wyobraźcie sobie 100 dronów zamiast każdego auta. To będzie płacz o hałas albo, że dron spadł wam na głowę.

Wniosek: Dopóki nie przystosujemy miast pod logistykę to kurierzy będą wszystko rozjeżdżać. Albo rzucą robotę a nam wszystkim zdrożeją dostawy bo jak przy każdym paczkomacie będą tracić 10 minut aby donieść paczki gdzieś z drugiej ulicy to zamiast robić 10h dziennie będą robić 12h - to szybko p-------ą taka robotę.

Stworzyliśmy niewydolne miasta i teraz płaczemy, że logistyka nam przeszkadza.
Nie jestem kurierem, wyciągam wnioski z obserwacji jak działają nasze miasta.

#samochodoza #urbanistyka #motoryzacja #polskiedrogi

*instytut danych z d--y
**instytut danych z d--y
SzubiDubiDu - Chciałem tylko powiedzieć, że w Polsce tak około 90% infrastruktury dro...

źródło: b54621e714c86034f163c48ff2f2cc863c14c9e0334b379fe458167f229f5f43

Pobierz
  • 143
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale ten kurier pracuje na rzecz społeczeństwa. Oczywiście, nie robi tego za darmo, ale wykonuje społecznie potrzebną i pożyteczną pracę.

@RandomowyMirek: No fajnie, tylko czemu przy okazji niszcząc wspólną własność? Nie mogłby wykonywać tej potrzebnej działalności, gdyby pan Brzoska poświęcił ósme lambo na rzecz wybudowania podjazdu pod paczkomat? Klasyczna prywatyzacja zysków i uspołecznienie strat.

Bo - zdziwię cię - ale infrastruktura publiczna służy do tego, żeby z niej korzystać.

@
  • Odpowiedz
infrastruktura publiczna służy do tego, żeby z niej korzystać.

@RandomowyMirek: to nie oznacza że możesz ją niszczyć. Jak jest publiczna toaleta, to usmarujesz ściany gównem, posikasz po podłodze i wyłamiesz sedes, bo toaleta jest od tego żeby z niej korzystać?
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: juz widze jak jaki kolwiek czlowiek przy zdrowych zmyslach, parkuje na drodze zatezymuje ruch ryzukuje k---y wyzwiska i potracenie przez frustratow, tylko po to by utrunic sobie zycie i miec wiecej do noszenia.
Patrzac jak duzy jest ten chodnik oraz na brak bialej lini koles najpewniej za parkowal legalnie, albo blisko bycia legalnym.
Za to parkowanie tak ze blokuje sie ruch na jezdni jeat nie legalne xD
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: Zgoda. Ja bywam pieszym, jeżdżę rowerem i jeżdżę samochodem. Nie przeszkadza mi to. W-----a mnie argument, że przejść się nie da - 1-1,5 metra jest wystarczająco żeby przejść obok a twierdzenie, "Stój na jezdni" jest z d--y, bo pieszych minie się 10 na raza samochody się zablokują.
Jak komuś to nie pasuje, zapraszam w---------ć na wieś ale wtedy zaczną oprotestowywać rolnika, że mu kury gdaczą.
Od dawna jestem zdania,
  • Odpowiedz
@Casuperu: od tego ma narzedzia, zeby z nich korzystac - sa wozki. I dlaczego kurier mialby byc zwolniony z przestrzegania prawa dla jego wlasnej wygody? Takie uroki pracy, trzeba chodzic. I tak, to tylko dwa metry. Nawet jak bedzie to 500x w ciagu dnia, to da to w sumie caly 1000m czyli jeden kilometr. No normalnie dramat.
  • Odpowiedz
I jak was boli kurier na chodniku to mam złą wiadomość: będzie gorzej.

@SzubiDubiDu: tak, często boli. Najbardziej boli w momentach jak kurier moze stanąć na ulicy i spowodować bardzo małe utrudnienia ale woli rozjeżdżać chodniki czy trawniki bo tak jest jemu bliżej a potem krzyczy że to przez infrastrukture!
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: łysy grzyb powinien postawić paczkomat tak i w takim miejscu, żeby kurier mógł się rozpakować nie paraliżując ruchu. Wina leży też po stronie urzędnika, który pozwala stawiać paczkomaty gdzie popadnie. Ale ja mu się nie dziwię, bo gdyby na wykopie pojawiła się informacja, że gdzieś urzędnik nie pozwolił postawić paczkomatu, to wykopki z fetyszem inpostu rzuciliby się na urząd z pianą na ustach. Nie będziemy też chyba miast przebudowywać
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: tak, chwilowa niedogodnosc ze chodnik bedzie trzeba co roku remontowac za gruby hajs.

Glowa to ci chyba sluzy tylko do jedzenia.

Tam nawet blokady masz zalozone, zeby tam nie wjezdzac. Gosc i tak sie w--------l nie zwazajac na nic, a jakis niewolnik go broni.
  • Odpowiedz
99,9% ludzi to rozumie, i akceptuje, że ta chwilowa niedogodność to niewielka cena za szybką dostawę paczki, garstka frustratów, napinaczy niczego nie zmieni, bo każdy takie osoby traktuje z politowaniem, nawet policja leje na te ich zgłoszenia xD

@Zgrywajac_twardziela: to nie jest chwilowa niedogodność. xD

edit: a dobra, widzę, że już "rozmawialiśmy" na ten temat i mam notkę u ciebie. Zapomnij i naucz się parkować.
Krupier - >99,9% ludzi to rozumie, i akceptuje, że ta chwilowa niedogodność to niewie...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
komu przeszkadza kurier który na chwilę się zatrzymał żeby odebrać, wrzucić paczki do paczkomatu?

@mkorsov: każdemu normalnemu, który ma jakąś większą wyobraźnię.
  • Odpowiedz