Aktywne Wpisy

wfyokyga +27
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz
donfallo +35
źródło: temp_file4528602832762711303
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz
źródło: temp_file4528602832762711303
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
I jak was boli kurier na chodniku to mam złą wiadomość: będzie gorzej. Jako społeczeństwo wymagamy dostaw coraz bliżej, coraz częściej i coraz więcej. W 2015 w mieście miałem 5 paczkomatów, teraz z 50. Bo każdy lubi paczkomat pod domem. No może nie pod samym domem bo wtedy mu drzwiami trzaskają ale na rogu za domem obok żabki i wtedy idealnie. Problem jest taki, że miasta są coraz ciaśniejsze, lubimy zwężać uliczki pod ścieżki rowerowe, kwietniki i inne dekoracje miejskie a logistyka leży i kwiczy.
Możemy bawić się w kurierkę dronową jak chiny ale tak naprawdę nigdy nie wypali. Przeciętne auto kurierskie rozwozi z 50-100 paczek na jeden kurs** więc teraz wyobraźcie sobie 100 dronów zamiast każdego auta. To będzie płacz o hałas albo, że dron spadł wam na głowę.
Wniosek: Dopóki nie przystosujemy miast pod logistykę to kurierzy będą wszystko rozjeżdżać. Albo rzucą robotę a nam wszystkim zdrożeją dostawy bo jak przy każdym paczkomacie będą tracić 10 minut aby donieść paczki gdzieś z drugiej ulicy to zamiast robić 10h dziennie będą robić 12h - to szybko p-------ą taka robotę.
Stworzyliśmy niewydolne miasta i teraz płaczemy, że logistyka nam przeszkadza.
Nie jestem kurierem, wyciągam wnioski z obserwacji jak działają nasze miasta.
#samochodoza #urbanistyka #motoryzacja #polskiedrogi
*instytut danych z d--y
**instytut danych z d--y
źródło: b54621e714c86034f163c48ff2f2cc863c14c9e0334b379fe458167f229f5f43
Pobierz@Zgrywajac_twardziela: to kto powiedział, że ciężarówka dobra?
@MariuszLowKick: ale tak mamy tańsze i szybkie dostawy więc finalnie wynik się zeruje ¯\(ツ)/¯
Wszyscy płacimy podatki, większości osób jak widać takie rozwiązanie odpowiada ¯\(ツ)/¯
A no tak gruz będzie śmigłowcem transportowany, albo hindusi na lektyce przeniosą, nie pomyślałem o tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Zgrywajac_twardziela: Ja jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Głupi nie zrozumieją dopóki sami tego nie odczują. ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ale muszę przyznać, że w sumie ciekawie by było zobaczyć takiego wykopka w jego idealnym świecie, bez paczkomatu, bez Żabki, i każdego lokalnego sklepu.
@grzmik: blokowali? Parkowanie na ulicy jest całkowicie legalne, to jest jakas luzna, normalna ulica, a nie ciasna osiedlowa uliczka czy zatloczona arteria w centrum miasta. W olbrzymiej wiekszosci przypadkow tak, lepiej stanąć na ulicy. Od tego one są - od ruchu samochodowego.
Lepiej, zeby niszczyli i blokowali chodnik? Gdzie nawet nie
źródło: 05b25300d79f409fb058c6e2c56af71b
PobierzWedle wykopka tak by było najlepiej, jednocześnie byłby pierwszą osobą która by dzwoniła na bagiety, że wyjazd z osiedla zablokował xD
@pasta_alla_carbonara:
źródło: B-36
PobierzGdzie wady?