Wpis z mikrobloga

Chciałem tylko powiedzieć, że w Polsce tak około 90% infrastruktury drogowej* nie jest przystosowana pod szybką i wydajną logistykę. Większość ulic, które nas otacza było projektowane za komuny a wtedy jak chłop stanął z furmanką węgla na pół dnia na środku drogi to wszyscy to mieli w dupie bo przez ten czas przejechały 3 samochody a ludzie chodzili głównie po drodze bo chodnik nie istniał albo był krzywy jak uśmiechy naszych polityków.

I jak was boli kurier na chodniku to mam złą wiadomość: będzie gorzej. Jako społeczeństwo wymagamy dostaw coraz bliżej, coraz częściej i coraz więcej. W 2015 w mieście miałem 5 paczkomatów, teraz z 50. Bo każdy lubi paczkomat pod domem. No może nie pod samym domem bo wtedy mu drzwiami trzaskają ale na rogu za domem obok żabki i wtedy idealnie. Problem jest taki, że miasta są coraz ciaśniejsze, lubimy zwężać uliczki pod ścieżki rowerowe, kwietniki i inne dekoracje miejskie a logistyka leży i kwiczy.

Możemy bawić się w kurierkę dronową jak chiny ale tak naprawdę nigdy nie wypali. Przeciętne auto kurierskie rozwozi z 50-100 paczek na jeden kurs** więc teraz wyobraźcie sobie 100 dronów zamiast każdego auta. To będzie płacz o hałas albo, że dron spadł wam na głowę.

Wniosek: Dopóki nie przystosujemy miast pod logistykę to kurierzy będą wszystko rozjeżdżać. Albo rzucą robotę a nam wszystkim zdrożeją dostawy bo jak przy każdym paczkomacie będą tracić 10 minut aby donieść paczki gdzieś z drugiej ulicy to zamiast robić 10h dziennie będą robić 12h - to szybko p-------ą taka robotę.

Stworzyliśmy niewydolne miasta i teraz płaczemy, że logistyka nam przeszkadza.
Nie jestem kurierem, wyciągam wnioski z obserwacji jak działają nasze miasta.

#samochodoza #urbanistyka #motoryzacja #polskiedrogi

*instytut danych z d--y
**instytut danych z d--y
SzubiDubiDu - Chciałem tylko powiedzieć, że w Polsce tak około 90% infrastruktury dro...

źródło: b54621e714c86034f163c48ff2f2cc863c14c9e0334b379fe458167f229f5f43

Pobierz
  • 143
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MariuszLowKick:

nie, to wielka cena, bo rozjeżdżają chodniki, które naprawiamy z naszych pieniędzy.

Wszyscy płacimy podatki, większości osób jak widać takie rozwiązanie odpowiada ¯\(ツ)/¯

Ponadto stwarzają realne zagrożenie podczas poruszania się po chodniku, szczególnie dla dzieci, osób starszych
  • Odpowiedz
  • 5
No znajdzie się takie że zlikwidują paczkomat, bo deweloper tak ciasno zabudował wszystko, że miejsca do rozładunku się nie znajdzie, to ja dziękuję za takie "rozwiązanie" ¯\(ツ)/¯

@Zgrywajac_twardziela: Ja jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Głupi nie zrozumieją dopóki sami tego nie odczują. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: Problem w tym, że przez tych głupich odczują potem to wszyscy. Tacy napinacze to jest totalny margines, i głównie dzieciarnia, całe szczęście, więc nikt się nimi nie przejmuje xD

Ale muszę przyznać, że w sumie ciekawie by było zobaczyć takiego wykopka w jego idealnym świecie, bez paczkomatu, bez Żabki, i każdego lokalnego sklepu.
  • Odpowiedz
o jest serwis paczkomatu, który ma tam narzędzia i moduły maszyny. Chwilę tu będzie stał. Lepiej żeby ulicę blokował?

@grzmik: blokowali? Parkowanie na ulicy jest całkowicie legalne, to jest jakas luzna, normalna ulica, a nie ciasna osiedlowa uliczka czy zatloczona arteria w centrum miasta. W olbrzymiej wiekszosci przypadkow tak, lepiej stanąć na ulicy. Od tego one są - od ruchu samochodowego.

Lepiej, zeby niszczyli i blokowali chodnik? Gdzie nawet nie
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: U mnie pod blokiem stoi paczkomat. Spółdzielnia dogadała się z Inpostem i postawili na terenie spółdzielni. Tylko żeby do niego łatwo dojechać trzeba otworzyć szlaban, do którego kurier nie ma pilota. Także musi jeździć po chodniku, bo inaczej musiał by zaparkować na głównej ulicy blokując jeden pas i tworząc korek na całe osiedle. Plus musiał by te paczki nosi z 50 metrów tam i spowrotem.
  • Odpowiedz
@rewasek1374:

Także musi jeździć po chodniku, bo inaczej musiał by zaparkować na głównej ulicy blokując jeden pas i tworząc korek na całe osiedle. Plus musiał by te paczki nosi z 50 metrów tam i spowrotem.

Wedle wykopka tak by było najlepiej, jednocześnie byłby pierwszą osobą która by dzwoniła na bagiety, że wyjazd z osiedla zablokował xD
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: no tutaj problemem jest to, że firmy stawiają paczkomaty w miejscach tanich, a nie przystosowanych do dostaw. Powinnismy część kosztów przerzucić na np. InPost, wtedy niech stają sobie jak chcą. Albo niech ze swojej kasy wzmocnią chodnik pod ruch aut. Bo tak to oni sobie zarabiają, a my płacimy w podatkach na naprawy ulic. Myślę że większości nie przeszkadza kurier który stanął gdzieś, tak samo jak czasami ulicę zablokuje
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: ale to jest problem właściciela paczkomatu, że stawia go w miejscu, przy którym ich kurier nie ma jak zaparkować, by rozładować paczki. Więc niech się bujają. Jest mnóstwo paczkomatów na parkingach np. sklepowych i jakoś też działają.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: U mnie 5 lat temu przy chodniku postawili paczkomat i dziennie się tam przewija z 5-6 busów z paczkami Chodzę nim codziennie i dziur nie widzę. Nawet jakby go mieli remontować za rok(chociaż nie muszą) to przez 6 lat koszt takiego remontu na mieszkańca to pewnie jakieś kwoty rzędu paru groszy. Dość niska cena, żeby miał paczkę na drugi dzień po zamówieniu, a Pan kurier miał lżej.

Gdzie wady?
  • Odpowiedz