Wpis z mikrobloga

• 9
@Mr_3nKi_ akurat studiowałem psychologię i pracowałem jako wolontariusz w psychiatryku dziecięcym przez kilka lat, wiec mówię z autopsji. serio był przypadek tak ciężkiej depresji, ze wstanie do kibla było bez sensu i zbyt przytłaczające więc chora defekowala do łóżka nim rodzina ja dała na oddzial
  • Odpowiedz
serio był przypadek tak ciężkiej depresji

@donfallo: Jako wolontariusz z długim stażem mógłbyś mi proszę wyjaśnić co to znaczy "Przypadek ciężkiej depresji"?

Co to oznacza? To była młoda osoba po przejściach? Może starsza, której organizm nie daje rady... Przez to trzeba jej pomóc, bo sama nie jest wstanie.
  • Odpowiedz
o prawdziwej depresji możemy mówić gdy już nawet regulować nie masz sił i wszystko cię przytłacza tak, ze dostajesz paraliżu.

@donfallo: W tym momencie stawiasz mnie pod ścianą... Doskonale znam słowa, które wyżej opisałeś...

Zakończmy remisem... Ty masz swoją racje, a ja swoją.

Pracujesz albo żyjesz ze starszymi osobami ( zgaduje i nie oceniam), jednak w moim rozumieniu to nie jest depresja.
  • Odpowiedz
  • 5
@Mr_3nKi_ akurat nie pracuje ani nie mieszkam ze starszymi osobami. po prostu jest różnica między zaburzeniami depresyjnymi, nerwica tego typu a prawdziwa depresja. to jak porównywać przeziębienie do przewleklego zapalenia płuc.
  • Odpowiedz
@donfallo: 1) A po 15 latach lądujesz w psychiatryku, a po 4 tygodniach wychodzisz trzeźwy i na lekach i zaczynasz rozumieć jak bardzo zmarnowałeś sobie ostatnie 15 lat zamiast skorzystać z profesjonalnej i zdrowej pomocy.
2) Drugi scenariusz to po pewnym, krótkim epizodzie samo radzenia sobie w ten sposób zaczynasz czuć się lepiej, zauważasz że dalsze ciągnięcie tego nie ma sensu bo prowadzi do destrukcji i własnymi siłami oraz z pomocą
  • Odpowiedz
@donfallo: depresja lękowa to depresja powstająca ze zbyt długiego trwania w lęku i tak jest takie coś, nazywa się to fajowo zaburzenie mieszane kod F41.2… jeszcze jakieś uwagi? Następnym razem sprawdź sobie sam jak wątpisz w czyjeś słowa. Jedyne co mogę naprostować to F41.2 nie ma jasnego kryterium która z 2 dolegliwości pojawia się 1 lub obie na raz. Bo ta szczegółowa diagnoza pojawia się po kilku miesiącach rozmów z
  • Odpowiedz