@wfyokyga: Ostatnio szukałem gry z dzieciństwa. Wpisałem w ChatGPT "gra 2d z lat 90 gdzie jest kosmita na łodzi podwodnej" i mi znalazł: Prisoner of Ice 乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ
@TheDziobaker: Zobacz, a Ty swoim komentarzem sprawiłeś, że przypomniałem sobie o podobnie brzmiącej starej pozycji (Prisoner of War), a jednak w innej inscenizacji. Grało się fest
@wfyokyga: a ja nazwę pamiętałem bardzo dobrze. I grałem w to mając właśnie 8 lat. Na pegazie, bo na czym innym. Gierka się nazywała Little Ninja Brothers lub po prostu Ninja Brothers.
Oczywiście w wieku 8 lat nie umiałem angielskiego w ogóle, a gra to dość złożony (szczególnie jak na 8-bitowego NES-a) RPG. Chodziłem po mapce i expiłem postać na walkach, gadając z NPCami w sumie nie wiedziałem co klikać
@TheDziobaker: ach, dales mi nadzieje ze chatgpt pomoze mi w odnalezieniu gry z czolgami, w ktora gralismy cala klasa w podstawowce ma informatyce pod kojiec lat 90. No nic, zycie toczy sie dalej haha
@wfyokyga: ja szukam gry która nawet nie wiem o czym jest. Miałem za słabego kompa, nie dało jej się uruchomić więc miałem tylko pudło na którym był jakiś mech z ryjem gościa w środku, kolorystyka była tak czarno - czerwono. Pochodziła jakoś z końcówki lat '90 początku 2000. Tylko tyle pamiętam
@TheDziobaker: @wfyokyga ja kilka dni temu długo rozmawiałem z chatem gpt, żeby pomógł mi znaleźć anime, którego mały fragment widziałem na Hyperze jakieś 25 lat temu. Podawałem kilka szczegółów, sprawdzałem otrzymywane propozycje i żadna nie pasowała. W końcu chat podał mi z 100% dokladnie tytuł anime, nr i nazwę odcinka, opisał dokładnie scenę, z której podałem i pamiętałem jeden szczegół.
Po czym robię research, sprawdzam że ten odcinek ma
@TheDziobaker ja ostatnio szukałem starej platformówki gdzie chodziło się głową małego pieska i jeden z poziomów nazywał się "itty bitty grassy cave" i mi znalazl, ale nazwy zapomniałem :D
@wfyokyga: ja już tak szukałem nawet przez chata gpt i nie udało się mi. Gra przygodowa w stylu rozowej pantery czy Ace ventura, że chodziłeś jakimś gościem, który miał takie różowe zwierzę, czy potworka. Pamiętam scene, ze się trafiało do więzienia i wtedy z pomocą tego zwierzęcia się uciekało. Przeglądałem strony ze starymi przygodówkami i nie ma nic.
@pedros92: kojarzę też coś takiego. Jakiś różowy zwierzak chodził przy tobie. Jeszcze była przygodówka, gdzie chodziła za tobą skrzynia z nogami: Discworld. Możesz sprawdzić ale to raczej nie to.
@DanteTooMayCry: Podobna ale w mojej głowie inaczej się to imaginuje. To była okładka big boxa, było dużo większe zbliżenie na sam kokpit, w środku było widać typa z grymasem na mordzie. Był bardziej po prawej stronie okładki skierowany pod kątem w lewo. Najbardziej podobało mi się, że ten kokpit był taki kanciasty, nawet nie wiem czy to był mech czy jakiś pancerz wspomagany.
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierzźródło: image
PobierzOczywiście w wieku 8 lat nie umiałem angielskiego w ogóle, a gra to dość złożony (szczególnie jak na 8-bitowego NES-a) RPG. Chodziłem po mapce i expiłem postać na walkach, gadając z NPCami w sumie nie wiedziałem co klikać
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-29 062445
Pobierz@isomalta: ty bronisz orzełka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: Pegasus-tank-czolgi
PobierzPo czym robię research, sprawdzam że ten odcinek ma
To była okładka big boxa, było dużo większe zbliżenie na sam kokpit, w środku było widać typa z grymasem na mordzie. Był bardziej po prawej stronie okładki skierowany pod kątem w lewo.
Najbardziej podobało mi się, że ten kokpit był taki kanciasty, nawet nie wiem czy to był mech czy jakiś pancerz wspomagany.