Aktywne Wpisy

PorkaTurbo +159
#turboobrazki z przymróżeniem oka ;-) #polska #bytom
Bytom, lokowany w 1254 roku, należy do najstarszych miast Górnego Śląska. Od średniowiecza pełnił funkcję granicznej warowni, a w XVII wieku ród Donnersmarcków uczynił z niego Wolne Państwo Stanowe dzięki wydobyciu srebra, ołówiu i węgila kamiennego. W latach 80. XX wieku w Bytomiu fedrowało sześć kopalń, miasto tętniło życiem, a zabytkowa architektura secesyjna i robotnicze osiedla świadczyły o dobrobycie
Bytom, lokowany w 1254 roku, należy do najstarszych miast Górnego Śląska. Od średniowiecza pełnił funkcję granicznej warowni, a w XVII wieku ród Donnersmarcków uczynił z niego Wolne Państwo Stanowe dzięki wydobyciu srebra, ołówiu i węgila kamiennego. W latach 80. XX wieku w Bytomiu fedrowało sześć kopalń, miasto tętniło życiem, a zabytkowa architektura secesyjna i robotnicze osiedla świadczyły o dobrobycie
źródło: bytom G5x0ntmXwAA2Rug
Pobierz
dawek29 +9
Wynajmuję pokój w mieszkaniu. Wąż od pralki nie jest podłączony - trzeba wsadzać go do kibla. Wczoraj źle go wsadziłem, on musiał wylecieć I zalał mieszkanie... ja ogarnąłem dopiero, gdy sąsiad z dołu zaczął dzwonić do drzwi. Niestety u sąsiada zalało pokój, są zacieki. W sumie nie gadałem jeszcze nawet z właścicielem, bo to zdarzyło się o północy. Strasznie się stresuję. Co wy sądzicie - będę musiał bulić?
#wynajem #
#wynajem #

I jak was boli kurier na chodniku to mam złą wiadomość: będzie gorzej. Jako społeczeństwo wymagamy dostaw coraz bliżej, coraz częściej i coraz więcej. W 2015 w mieście miałem 5 paczkomatów, teraz z 50. Bo każdy lubi paczkomat pod domem. No może nie pod samym domem bo wtedy mu drzwiami trzaskają ale na rogu za domem obok żabki i wtedy idealnie. Problem jest taki, że miasta są coraz ciaśniejsze, lubimy zwężać uliczki pod ścieżki rowerowe, kwietniki i inne dekoracje miejskie a logistyka leży i kwiczy.
Możemy bawić się w kurierkę dronową jak chiny ale tak naprawdę nigdy nie wypali. Przeciętne auto kurierskie rozwozi z 50-100 paczek na jeden kurs** więc teraz wyobraźcie sobie 100 dronów zamiast każdego auta. To będzie płacz o hałas albo, że dron spadł wam na głowę.
Wniosek: Dopóki nie przystosujemy miast pod logistykę to kurierzy będą wszystko rozjeżdżać. Albo rzucą robotę a nam wszystkim zdrożeją dostawy bo jak przy każdym paczkomacie będą tracić 10 minut aby donieść paczki gdzieś z drugiej ulicy to zamiast robić 10h dziennie będą robić 12h - to szybko p-------ą taka robotę.
Stworzyliśmy niewydolne miasta i teraz płaczemy, że logistyka nam przeszkadza.
Nie jestem kurierem, wyciągam wnioski z obserwacji jak działają nasze miasta.
#samochodoza #urbanistyka #motoryzacja #polskiedrogi
*instytut danych z d--y
**instytut danych z d--y
źródło: b54621e714c86034f163c48ff2f2cc863c14c9e0334b379fe458167f229f5f43
Pobierzrano dzieci idą do przedszkola, a kurier sobie pomyka między nimi
https://tylkotorun.pl/wiadomosci/kurier-jezdzil-po-chodniku-wsrod-dzieci-mamy-nagranie/
na kurierów to nawet pod własnym domem trzeba uważać, zaje#% paczkami, nic nie widzi, połowę czasu w telefonie patrzy co ma
@wstanczyk: Tu się zgadzam. Bo się skupiamy na skutku (kurier jeździ chodnikiem) a nie przyczynie (paczkomat stoi tam gdzie nie da się dojechać). Tylko ja bym poszedł dalej: zakaz prowadzenia biznesów w miejscach gdzie nie ma przewidzianego miejsca na dostawy. Tylko wtedy może się okazać, że centra miast będą wymarłe bo trzeba zamknąć z 80% lokali usługowych
Gość jedzie powolutku, przodem, dzieci ładnie zrobiły miejsce, przeszły sobie, kurier przejechał, wszyscy zadowoleni, tylko nagrywający ma ból d--y nie wiadomo właściwie o co, i jeszcze obowiązkowy clickbait musi być, sugerujący, że on jakiś slalom między tymi dziećmi robił xD Na drogach wewnętrznych, czy w strefach ruchu wygląda to jakoś tak samo, i nikt nie płacze, że olaboga kurier prawie dzieci przejechał ¯\(ツ)/¯
Jednocześnie osoba mająca z tym problem
Czyli przerzućmy odpowiedzialność na społeczeństwo, żeby ludzie nie mieli paczkomatów, bo układ miasto-deweloperzy już o to zadbają, by miejsca na nie nie było xD
@SzubiDubiDu: szeroka droga jednokierunkowa, przyjeżdża kurier parkuję połowa samochodu na chodniku. Zastawia chodnik, co utrudnia przejście pieszym a na ulicy miejsca jest jeszcze miescr na 1,5 samochodu. Problemem nie jest infrastruktura ale ludzka mentalność
@Zgrywajac_twardziela: w którym miejscu jest napisane, że ciężarówka dobra? sam sobie to wymyśliłeś i sam ze sobą rozmawiasz
Ja mam przykład
Gdyby się kurierowi chciało, to zaparkowałby prawidłowo, bez przeganiania pieszych z chodnika i łamania zakazów. Można załadować paczki na wózek ręczny, ale jak zwykle wszystkim włącza się "oszczędzanie energii"