Wpis z mikrobloga

Chciałem tylko powiedzieć, że w Polsce tak około 90% infrastruktury drogowej* nie jest przystosowana pod szybką i wydajną logistykę. Większość ulic, które nas otacza było projektowane za komuny a wtedy jak chłop stanął z furmanką węgla na pół dnia na środku drogi to wszyscy to mieli w dupie bo przez ten czas przejechały 3 samochody a ludzie chodzili głównie po drodze bo chodnik nie istniał albo był krzywy jak uśmiechy naszych polityków.

I jak was boli kurier na chodniku to mam złą wiadomość: będzie gorzej. Jako społeczeństwo wymagamy dostaw coraz bliżej, coraz częściej i coraz więcej. W 2015 w mieście miałem 5 paczkomatów, teraz z 50. Bo każdy lubi paczkomat pod domem. No może nie pod samym domem bo wtedy mu drzwiami trzaskają ale na rogu za domem obok żabki i wtedy idealnie. Problem jest taki, że miasta są coraz ciaśniejsze, lubimy zwężać uliczki pod ścieżki rowerowe, kwietniki i inne dekoracje miejskie a logistyka leży i kwiczy.

Możemy bawić się w kurierkę dronową jak chiny ale tak naprawdę nigdy nie wypali. Przeciętne auto kurierskie rozwozi z 50-100 paczek na jeden kurs** więc teraz wyobraźcie sobie 100 dronów zamiast każdego auta. To będzie płacz o hałas albo, że dron spadł wam na głowę.

Wniosek: Dopóki nie przystosujemy miast pod logistykę to kurierzy będą wszystko rozjeżdżać. Albo rzucą robotę a nam wszystkim zdrożeją dostawy bo jak przy każdym paczkomacie będą tracić 10 minut aby donieść paczki gdzieś z drugiej ulicy to zamiast robić 10h dziennie będą robić 12h - to szybko p-------ą taka robotę.

Stworzyliśmy niewydolne miasta i teraz płaczemy, że logistyka nam przeszkadza.
Nie jestem kurierem, wyciągam wnioski z obserwacji jak działają nasze miasta.

#samochodoza #urbanistyka #motoryzacja #polskiedrogi

*instytut danych z d--y
**instytut danych z d--y
SzubiDubiDu - Chciałem tylko powiedzieć, że w Polsce tak około 90% infrastruktury dro...

źródło: b54621e714c86034f163c48ff2f2cc863c14c9e0334b379fe458167f229f5f43

Pobierz
  • 143
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To jest serwis paczkomatu, który ma tam narzędzia i moduły maszyny. Chwilę tu będzie stał. Lepiej żeby ulicę blokował?

@grzmik: ale jakie "blokował ulicę"? Samochodu nie umiesz ominąć?
  • Odpowiedz
Uważam, że OP ma trochę racji. Potrzebujemy w miastach miejsc postojowych dla kurierów i innych dostawców.

@Szoser: i myślisz, że polska dzicz to uszanuje? Masz tu przykład miejsca dla dostawców do 15 minut.
Krupier - >Uważam, że OP ma trochę racji. Potrzebujemy w miastach miejsc postojowych ...

źródło: Bez nazwy

Pobierz
  • Odpowiedz
a twierdzenie, "Stój na jezdni" jest z d--y, bo pieszych minie się 10 na raza samochody się zablokują.

@Casuperu: nie jest z d--y, samochody się nie zablokują, wtf w ogóle? xD
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu dlatego przyszłością są rowery cargo którymi da się ogarnąć dużą część rynku. Może lodówki tym nie przewieziesz, ale laski co zamawiają sobie milion bzdetów z Zary w miesiącu spokojnie zostaną obsłużone
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: chodniki jak najbardziej są przystosowane.
Zapadające się chodniki to nie jest efekt rozjeżdżania przez samochody tylko:
1. Podmycia po mocnych deszczach
2. Źle zrobionej podbudowy

Dobrze wykonane chodniki nie mają najmniejszych problemów z obciążeniem samochodu.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu ale tutaj w komentarzach cucki pana bezosa czy brzoski xD
Wiadomo lepiej pozwolić na łamanie prawa niż wymuszenie na korpo żeby nie miało kurierów w dupie i im ustawiało normalne normy pracy plus karało za łamanie przepisów bo to godzi w PR firmy, po prostu jako społeczeństwo musimy pietnowac takie zachowania to zaraz się okaże że jednak kurier może 50% pickupow mniej robić za te sama pensje zamiast uspolecznaic koszty.

Jak mi
  • Odpowiedz
@A330:

no, tak raz na jakiś czas = 2x dziennie.

No tak, chłop staje na parę minut, robi swoją robotę, i odjeżdża, większości społeczeństwa jakoś nie przeszkadza, bo rozumieją, że dzięki temu będą mieli szybko paczki dostarczone ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
chodniki jak najbardziej są przystosowane.

Zapadające się chodniki to nie jest efekt rozjeżdżania przez samochody tylko:

1. Podmycia po mocnych deszczach

2. Źle zrobionej podbudowy

Dobrze wykonane chodniki nie mają najmniejszych problemów z obciążeniem samochodu.
Szoser - >chodniki jak najbardziej są przystosowane.
Zapadające się chodniki to nie j...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
zastanawiam się jaka logika Tobą kieruje jesli uwazasz ze zatrzymanie sie na ulicy i zablokowanie pasa ruchu to mniejsze zlo niz staniecie na chodniku

@larvaexotech: co wy macie z tym "zablokowaniem" pasa? Zrozumcie, że ominięcie stojącego samochodu to nie jest żadne zablokowanie. Podjeżdżasz, zwalniasz, jak ktoś jedzie z naprzeciwka to czekasz, pojedzie, omijasz, jedziesz dalej. Proste jak j-----e.

Po to są jezdnie żeby na nich m.in. parkować. Nie jest to
  • Odpowiedz
bo "zablokowanie" chodnika w 99% przypadkow nie wymaga od pieszego zadnego effortu oprocz dania kroku w prawo

@larvaexotech: a od kierującego skręcenia i ominięcia. Jeśli kierowcę przerasta taki manewr to powinien się poważnie zastanowić nad tym czy aby na pewno dobrym pomysłem jest by poruszał się w ruchu publicznym.
  • Odpowiedz