Wpis z mikrobloga

@ZygmnuntIgthorn

>Jest mi totalnie obojetne jaki.

@Pokaczu: No widzisz. A wiele osób woli jednak te cyrki niż czas zimowy cały rok, gdzie w czerwcu wschód słońca będziesz miał o 3, a zachód o 20.¯\(ツ)/¯

Wiem. I w jednym i w drugim czasie upatruję plusy i minusy więc myślę, że potrafiłbym się dopasować do każdego. W lato np. uwielbiam się budzić wcześnie rano i lubię jak jest jasno, ale wiem,
  • Odpowiedz
A wiele osób woli jednak te cyrki niż czas zimowy cały rok, gdzie w czerwcu wschód słońca będziesz miał o 3, a zachód o 20.¯\(ツ)/¯

@ZygmnuntIgthorn: i nikt nie pomyślał o tym, żeby czas całoroczny był w połowie pomiędzy czasem letnim i zimowym? Chyba to opatentuję :-)
  • Odpowiedz
@tytanowyy: To jest zaskaujaco proste, mojej miejscowosci padł pomysł zmiany nazwy przystanku, bo stara już nie ma sensu. Pomysł dobry, nawet chciano to zrobic, ale okazało sie za podmiana wszystkich napisów i rozkąldów, bedzie kosztować ponad 100 tys złoty. Taniej i prosciej jest zatrzymać pociągi, niz drukowac specjalne rozkłady w całym kraju na ten jeden dzien.
  • Odpowiedz
Nie słyszałem, aby fabryki albo inne środki transportu miały problem ze zmianą czasu

ziom ale fabryki nie funkcjonują dzięki pomocy państwa więc nie mogą sobie pozwolić na marnowanie pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
@memento_mori jaki wpływ na systemy informatyczne? Samoloty nie mają tego problemu. A nie tylko lecą podczas zmiany czasu, ale i niektóre dolatują wcześniej niż wystartowały ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Galvay lotnictwo działa w czasie UTC i tak zbudowane są komputery je obsługujące. Kolej musiałaby wymienić całe oprogramowanie sterujące rozkładem jazdy, biletami, kontrolą ruchu i to nie tylko w Polsce ale w całej Europie w tym samym momencie.
  • Odpowiedz
@sberatel: mogły by czekać na kolejnej nabliższej stacji albo na ostatniej stacji na jakiej by były przed wybiciem godziny zmiany

zawsze wtedy można wyjść i rozprostować nogi

ale był by trochę przyps jak się miejsce na torze skończy i będzie korek pociągów
  • Odpowiedz
@tytanowyy: w bankowości też nadal zatrzymuje się systemy na godzinę (przy czym płatności często działają, bo działają na mniejszych subsystemach kolejkowych)
  • Odpowiedz