Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego nie lubię firmowych integracji?
Dlaczego ludzi tak szokuje, że ktoś przychodzi do pracy, robi swoje i się zwija ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Dzisiaj dowiedziałem się, że w mojej firmie na koniec roku jest wielka duper gala podsumowująca rok z nagrodami i wgl i wiem, że mnie nie będzie na niej bo mam gdzieś firmowe integracje, zwłaszcza, że pracuję zdalnie i mam po prostu daleko

Ale wszyscy oczekują że będę bo niby mój projekt ma szansę na nagrodę. I co? I wisi mi to, bo nie pracuję dla nagród tylko dla kasy

Popełniłem raz błąd w poprzedniej firmie gdzie miałem "ziomków" i gdy miałem urlopy itp to gdzieś tam odpisywałem na komunikatorach bo czułem, że dla ziomka to muszę

W nowej pracy żadnych ziomków, każdy to tylko współpracownik. Od razu lepiej się żyje bo człowiek nie przejmuje się pracą w wolnym czasie

W ogóle nie rozumiem takiego ciśnienia na integracje i zapoznawanie się po pracy bo bądź co bądź mam tych ludzi gdzieś

No, to się wygadałem. Dziękuję że przyszliście na mój ted talk

Ankieta dla zasięgu

#praca #pracait #programista15k #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

jaki smak

• kurczak 50.2% (1293)
  • 4 sery 49.8% (1283)

Oddanych głosów: 2576

• 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: U nas 2x w roku jest coś takiego - letnia i zimowa.
Już dawno przestałem chodzić, przyzwyczaili się. Argument "nażreć się za darmo" mniej nie przekonuje, bo i tak byłbym średnio 3h stratny, więc srednio się opłaca.
  • Odpowiedz
Dzisiaj dowiedziałem się, że w mojej firmie na koniec roku jest wielka duper gala podsumowująca rok z nagrodami i wgl

@mirko_anonim: ja lubię różnego typu integracje, ale to jest po prostu słabe i wcale się nie dziwię.

Normalnie jak chcesz robić integrację to jakoś zachęczasz do tego pracowników. Np. impreza bez pier*******, wyjazd, impreza w czasie pracy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no tak samo myślę. Ale dotarło do mnie że jeszcze gorsze są wyjazdy służbowe gdzie pracodawca np nie zapłaci ci za czas spędzony w samolocie i dostanie się do hotelu /na konferencję / do biura nawet jeśli trwa kilka godzin…
  • Odpowiedz
Popełniłem raz błąd w poprzedniej firmie gdzie miałem "ziomków" i gdy miałem urlopy itp to gdzieś tam odpisywałem na komunikatorach bo czułem, że dla ziomka to muszę

@mirko_anonim: mam ziomków w pracy i każdy ziomek wie, że urlop to rzecz święta. Nie tylko ziomki to w robocie wiedzą.
Sfrajerzyłeś się i obwiniasz innych. Nie chcesz się nażreć i napić za firmowe to twoja sprawa.

WIem jedno. Wiele luźnych kontaktów powoduje, że zamiast drogi
  • Odpowiedz
Piszesz, że pracujesz dla kasy, ale żeby mieć lepszą kase warto się integrować i warto mieć ziomków. Dzięki temu pomimo tego, że nie jestem wybitnym programistą udało mi się dostawać robotę z dobrymi stawkami, bo zawsze z poleceń najłatwiej wejść w projekt. Szczególnie w momencie kiedy rynek zalewają fale CV. Dodatkowo jak masz samych ziomków w zespole to o wiele łatwiej się o--------ć i robić dwie fuchy na raz. Estymacje z zespołym
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dlatego potem narzekacie jak to jest źle w IT, bo nikt nie chce pracować z introwertycznymi mariuszami xD Wystarczy raz na jakiś czas pójść do tego biura / integracje, nawet na chwile. Pogadać jak człowiekiem z człowiekiem i tyle - Umiejętności socjalne są równie ważne jak techniczne.

Ale no jak?! Jestem wielkim programistom, buntownikiem systemu i to ja rozdaje karty i nie będę socjalizował się z ludźmi w pracy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 10
✨️ Autor wpisu (OP): Integracje zawsze są w piątki i zdecydowana większość dojeżdżających działa w ten sposób: poniedziałek-środa robią nadgodziny, w czwartek je odbierają żeby wyjść wcześniej i dojechać pociągiem do miasta docelowego. W piątek praca z biura i integracja, która rozpoczyna się mniej więcej godzinę-dwie po zakończeniu pracy (w ten dzień pracujący z biura mają skrócony dzień). Powrót do domu w sobotę. Dla mnie takie fikołki to wielkie XD jeśli
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dlaczego nie mówiłeś o tym w trakcie rozmowy rekrutacyjnej? Skoro pracujesz tylko dla pieniędzy to rozumiem, ze w trakcie rozmowy rekrutacyjnej podzieliłeś się taką informacją kiedy padło pytanie do Ciebie o powiedzenie o sobie paru słów.
  • Odpowiedz
czas spędzony w samolocie i dostanie się do hotelu /na konferencję /

@palnikowoda: Ciesz się, że masz wycieczkę. Inni zapieprzają 8h na taśmie/sklepie/hali bez okien i do domu.
  • Odpowiedz
Wszystko zależy od tego jaka to praca, czy ją lubisz, i czy lubisz ludzi z pracy. Tylko tyle :) Aha, i czy masz 20 czy 40 lat, i czy jesteś po rozwodzie czy nie :)
  • Odpowiedz