Wpis z mikrobloga

czy zdarza wam się skrobać przednią szybę od środka przy minusowych temperaturach? Obecnie w tych okolicach zera widzę sporo wilgoci/niemalze wody, a im dalej w zimę, tym będzie gorzej. Nie wiem, jak temu przeciwdziałać, skad tyle tej wilgoci. Jakieś woreczki z ryżem czy te takie pochłaniacze allegrowe nic nie dają ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#kiciochpyta #samochody
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maria_kiribati: Używaj klimy, bo ona działa zimą jako osuszacz powietrza (ofc niekoniecznie na chlodzenie) i uchyl lekko okno na ostatnie 30 sekund jazdy, chociaż trochę.
Pochlaniacze wilgoci są spoko, ale jeszcze te 2 rzeczy powyżej I nogdy nic Ci nie zamarznie od środka.
  • Odpowiedz
@maria_kiribati też miałem ten problem, że musiałem rano musiałem czekać, aż szyba od wewnątrz się rozmrozi. Kupiłem sobie zwykły ochraniacz na szybę przednią i mi przestało zamarzać na zewnątrz i wewnątrz też.
Natomiast jeśli chodzi o samo parowanie kup sobie K2 Antypara i wysmaruj szybę którą nie chcesz żeby parowała.
  • Odpowiedz
@maria_kiribati: nie zdarza, ale jakiś czas temu kupiłam to na wszelki wypadek, może pomoże. Osuszacz, włączanie grzania podczas jazdy, polecają niektórzy też schłodzić wnętrze po jeździe zanim się zamknie auto, ale kto ma na to czas.
  • Odpowiedz
@Ptaahu: Tylko problem w tym, gdy temperatura zewnętrzna spadnie w okolice 3-5°C i poniżej to kompresor klimy się nie załączy i klima nie robi pomimo tego, że jest załączona.
  • Odpowiedz
@rastafari85: Też mnie w-------ą te porady żeby używać klimy cały rok bo osusza powietrze i smaruje sprężarkę. No przecież słyszę brak cyknięcia oraz widzę brak skoku obrotów zimą ale debile wiedzą lepiej ślepo powtarzając.
  • Odpowiedz
@rastafari85: @kanidz bo radzi wam idiota albo mimo dobrych rad zachowujecie się jak idioci i nadal robicie po swojemu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po to klima CAŁY ROK bo ochronę sprężarki masz powiedzmy przy temp. 0C- 3C (zależy od modelu, producenta itp.), to większość roku w Polsce klima działa mimo niskich temperatur i w większym lub mniejszym stopniu osusza powietrze. Jak przejeździłeś cały październik i
  • Odpowiedz
@maria_kiribati: Kiedy wymieniałeś filtr kabinowy? (pollen filter/filtr pyłkowy?) Może był marnej jakości? Ewentualnie problem z poprawnym sterowaniem klapami obiegu powietrza. Zakładam, że tapicerki ani konstrukcji auta nie modyfikowałeś (jakieś zabudowy na tyle potrafią przesłonić wylotowe miejsca wentylacyjne, czasem bywały pokazane w instrukcjach obsługi aut).
  • Odpowiedz
bo radzi wam idiota zachowujecie się jak idioci

@JuneJohn: Nikt nie radzi, bo zajmuje się klimą i wiem jak sprężarki działają, przy jakich temp sterownik ich nie załączy, żadna klima samochodowa nie działa przy minusowej temperaturze i w 95% jest to 3-5 stopni, pozostałe przypadki to samochodowa pompa ciepła, która jest mało popularna. Idiotę znajdź w sobie
  • Odpowiedz
@rastafari85: no to potwierdziłeś to co napisałem, ważne jest używanie klimatyzacji cały rok, a nie do sierpnia, a potem próbowanie rozmrażać szybe przy ujemnej temperaturze. Mając takie zimy jak teraz, w nocy 0 stopni, w dzień +5 stopni klima w jakimś stopniu też osuszy powietrze. A za idiote wybacz, bardziej nawiązywałem do "w----------h porad" z komentarza @kanidz
  • Odpowiedz