Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego nie lubię firmowych integracji?
Dlaczego ludzi tak szokuje, że ktoś przychodzi do pracy, robi swoje i się zwija ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Dzisiaj dowiedziałem się, że w mojej firmie na koniec roku jest wielka duper gala podsumowująca rok z nagrodami i wgl i wiem, że mnie nie będzie na niej bo mam gdzieś firmowe integracje, zwłaszcza, że pracuję zdalnie i mam po prostu daleko

Ale wszyscy oczekują że będę bo niby mój projekt ma szansę na nagrodę. I co? I wisi mi to, bo nie pracuję dla nagród tylko dla kasy

Popełniłem raz błąd w poprzedniej firmie gdzie miałem "ziomków" i gdy miałem urlopy itp to gdzieś tam odpisywałem na komunikatorach bo czułem, że dla ziomka to muszę

W nowej pracy żadnych ziomków, każdy to tylko współpracownik. Od razu lepiej się żyje bo człowiek nie przejmuje się pracą w wolnym czasie

W ogóle nie rozumiem takiego ciśnienia na integracje i zapoznawanie się po pracy bo bądź co bądź mam tych ludzi gdzieś

No, to się wygadałem. Dziękuję że przyszliście na mój ted talk

Ankieta dla zasięgu

#praca #pracait #programista15k #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

jaki smak

• kurczak 50.2% (1291)
  • 4 sery 49.8% (1283)

Oddanych głosów: 2574

• 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wilk_i_Zajac: Zależy co znaczy "trzymanie się na uboczu". Nadal jestem zdania, że można być introwertykiem, nie chodzić na integracje, a jednocześnie być lubianym i mieć szansę na karierę w firmie. Ja w każdej pracy miałem osoby gdzieś (nie licząc kilku, z którymi lepiej sie trzymałem), ale nie oznacza to, że robiłem jakieś sceny, albo mialem taką tabliczkę na czole. Zależy też od branży, bo jak jest jakaś mała agencja kreatywna
  • Odpowiedz
@mirko_anonim u mnie firma też robi wielki spęd na koniec roku. Raz na takim byłem to trochę pojadłem, pozamieniałem z ludźmi jakieś półsłówka bo było tak głośno no i dwa tygodnie później rozłożył mnie Covid i całe święta i nowy rok spędziłem w pokoju pod kołdrą z gorączką.

Od tamtego czasu nie zapisuje się na takie wydarzenia, ale na takie integracje najbliższego zespołu chętnie chodzę.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: dla Ciebie strata czasu - ok! Zespół, który się rozumie i lubi również się wspiera i pomaga sobie nawzajem. Przez to jest bardziej wydajny. Pomijam już to, że ludziom zwyczajnie, po ludzku milej się pracuje jeśli są ze sobą zżyci.
Między innymi dlatego robi się integracje.
  • Odpowiedz
nie wiem co masz na myśli pisząc "śmieszkujecie i gadacie o głupotach". Normalnie rozmawiamy i mamy dobrą atmosferę w pracy. W czym to ma przeszkadzać w codziennych obowiązkach?
  • Odpowiedz
@SmugglerFan a w mojej da. Od prawie trzech lat moi przełożeni układają zespoł, który będzie robił dobrą robotę. Już prawie mamy komplet.
Efekt jest taki, że mi się zawsze dobrze idzie do pracy. Nie mam lekkiej pracy - dużo stresu, gonienie terminów, spotkania z dostawcami, negocjacje, dowożenie wyników... Zawsze jednak idę do pracy ze świadomością, że niezależnie jak gówniane będzie, będę wśród swoich. To baardzo dużo zmienia.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan jeszcze raz się zapytam, skąd założenie, że mogę nie pracować?
U mnie jak nie dotrzymam terminu produkcja może stanąć. Procesów jest dużo, rzadko kiedy wychodzę z firmy szybciej niż po 9 godzinach.
Skąd przekonanie, że jak się firmę lubi i ma fajny, zgrany zespół to się nie pracuje? Nie łapię.
Może powinienem zapytać gdzie Ty pracujesz?
  • Odpowiedz
jeszcze raz się zapytam, skąd założenie, że mogę nie pracować?

@Wilk_i_Zajac: bo piszesz o tym ze sobie smieszkujesz i gadasz w pracy i ze to jest tak wazne, ze jakby ktos tego nie robil to byscie go wyrzucili.

Może powinienem zapytać gdzie Ty pracujesz?

programista
  • Odpowiedz
Nie wiem co masz na myśli pisząc o tym śmieszkowaniu.
Ja jestem kupcem i zarządzam calą kategoria systemu IT. Mam nielimitowany czas pracy więc nawet jeśli bym w ciągu dnia poswiecił chwilę na coś innego niż praca i tak muszę to nadgonić.
Budowanie atmosfery w pracy to nie opieprzanie się przy kawie. Można też ją budować poprzez pracę.
  • Odpowiedz