Wpis z mikrobloga

✨️ Czy zmiana nazwiska po ślubie jest ważna?
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.

Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna – wszystko po jej myśli.

A ja naprawdę miałem tylko jedną prośbę: żeby przyjęła moje nazwisko. Albo chociaż zrobiła podwójne. To dla mnie ważny gest, symbol jedności i naszej rodziny. Ona pracuje w sklepie odzieżowym, więc zmiana nazwiska w żaden sposób nie wpłynie na jej karierę.

Zaczynam mieć poczucie, że to wszystko jest bardzo jednostronne. Ja się poświęcam, zgadzam na jej wizje, a ona nie jest w stanie ustąpić w jednej jedynej rzeczy, która jest dla mnie naprawdę ważna. Czy to jest fair? Czy ja przesadzam?

Mirabelki, pytanie do Was. Jeśli Wasz facetowi bardzo zależałoby na tym, żebyście przyjęły jego nazwisko, to czy zmieniłybyście zdanie? Czy aż tak mocno jesteście przywiązane do swojego nazwiska, że nie ma opcji?

Bo serio, zaczynam żałować, że aż tak się poświęcałem, skoro teraz widzę, że to działa tylko w jedną stronę. A przecież nie o to chodzi w związku i obawiam się, iż po ślubie może być gorzej.

#zwiazki #slub #rozowepaski #mirabelki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moll: Wojciecha Basiury nie znasz ( ͡º ͜ʖ͡º) To ten co sprzedał dobrze prosperującą knajpę, wybudował na działce kapliczkę i zawierzył wszystko wyimaginowanej postaci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: A jakie masz nazwisko? Jeśli coś w stylu "psikuta" to się nie dziwię :D.

Ogólnie ja miałbym wywalone na nazwisko, natomiast to, co mogę od siebie dodać, to poważnie zastanówcie się, czy rzeczywiście chcecie ślubu, przemyślcie dokładnie, z czym to się wiąże, bo później wszelkie ewentualne konflikty mogą być problemem, rozwód to nie jest taka prosta sprawa. W zasadzie to korzyści ze ślubu są znikome, jedynie finansowe, jeśli jeden
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim Mam solidne podstawy twierdzić, że baby które zostawiają sobie rodowe i tylko dodają drugie po mężu - są zdrowo pierd##te, to aż boję się pomyśleć, jaki przeciąg we łbie mają te które w ogóle zostają przy swoim (o ile nie jest to cześć dziedzictwa rodowego lub innych zawodowych przyczyn czy utrzymania tradycji wynikających ze znanego nazwiska). To jest symboliczne "nie będziesz mi tu pierdo##ł" już na początku związku xD Powodzenia
  • Odpowiedz
@kraven2024

nie ma opcji, zeby kobieta nie przyjęła nazwiska. Opcja dwuczłonowa jest akceptowalna. Ale brak przyjęcia albo nie daj Bóg facet biorący nazwisko żony to dla mnie no go. Ale ja jestem boomerem wychowanym w innych czasach.

Nazwisko sirius biznis. XD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: soyboye, lewackie cienkie bolki będą ci mówić, żebyś przyjął jej nazwisko hahaha. Ja sobie nie wyobrażam, żeby moja żona nie miała mojego nazwiska. Ewentualnie przyjąłbym dwuczłonowe, ale z moim to brzmiało głupio.

Mam znajomego, który ma dość normalne ale średnie nazwisko. Za to jego żona ma powiedzmy, że szlacheckie i zostawiła swoje podczas ślubu. Z kolei ich dzieci mają nazwisko ojca. Uprzedzając wykopkowe teorie - są dość zgraną parą,
  • Odpowiedz
@enron

dochodzi pytanie jakie nazwisko będą nosiły dzieci itd.

Nie dochodzi, bo dzieci mają nazwisko ojca zawsze. Co też jest bez sensu.
  • Odpowiedz
@kraven2024

tak. Zakładasz nowa rodzinę i dla tradycjonalistów jest to istotne.

Szkoda, że ci tradycjonalisci wybierają sobie tylko te tradycje, które im pasują. Posagu też się domagasz? Wiesz, tradycja.

Zawsze warto się wrzuć w innego człowieka. Na miejscu kobiety też bym nie chciał zmieniać nazwiska więc jeśli nie chce to należy to uszanować.
  • Odpowiedz