Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprzednim trochę za słabo rozgrzana patelnia, potem minimalnie zbyt wysoka moc pod jajkami, przez co też szybciej musiałam zdejmować, bo się za mocno zjarały. Czy przywarło? Oczywiście ( ͡°͜ʖ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć
Czemu na nierdzewnej się męczysz zamiast jak biały człowiek kupić ceramiczną, albo teflonową?
@Zgrywajac_twardziela: bo smazone potrawy ze stalowej są znacznie lepsze. Spróbuj, porzadna stalowa patelnia to kilkadziesiat zł. Nie wrócisz przy kotletach do teflonu.
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: bo obawiam się, że nie będę miała na razie czasu na wystarczającą dbałość o konserwację stali węglowej. Na razie pobawię się na tej, jak mnie najdzie - zawsze jakoś upchnę jedną więcej. A może do tego czasu zajadę inną patelnię, więc i tak będę potrzebowała
@v4derr: Zdrowiej jest jeść jajko z teflonu niż z sezonowanej patelni na której doprowadzasz tłuszcz do dymienia. Teflon nawet po połknięciu nie reaguje z kwasami żołądkowymi dlatego w instytutach chemicznych mają często maty teflonowe do eksperymentów bo są cholernie odporne na chemię.
@moll: ja tam wole z powłoką nieprzywierającą gdyż nie ma rączki i mogę łatwo myć w zmywarce a rączki do obu patelni mam osobne. Co jest takiego w nierdzewdze bez warstwy?
Teflon i podobne substancje i toksyny potrzebne do ich produkcji to g---o i każdy kto chce je wykluczyć albo przynajmniej ograniczyć w swoim życiu i na planecie zasługuje na propsy.
Takie rady to akurat trochę p--------o, bo najpierw wykluczasz teflon, bo niezdrowy, a potem i tak smażysz na smalcu np. ( ͡°͜ʖ͡° )つ──☆*:・
@moll: nie chce mi się przebijać przez setki komentarzy, pewnie już to ktoś pisał, ale napiszę jeszcze raz ( ͡°͜ʖ͡°)
Na jakim maśle to smażysz? Klarowanym, czy zwykłym? Jeśli na zwykłym, to zwykłe masło ma bardzo niską temperaturę dymienia. Oznacza to, że zanim patelnia osiągnie optymalną temperaturę, która umożliwi magiczny proces, zwany efektem Leidenfrosta, tłuszcz zacznie się kopcić, tracąc przy tym to, co najlepsze,
@jakis_login: na klarowanym. Już jakiś czas temu się przerzuciłam na klarowane i jest w pytkę. I tak, z wodą sobie sprawdzam, tym razem udało mi się osiągnąć właściwą temperaturę przed zaaplikowaniem tłuszczu
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć
Dlatego dzisiaj podejście nr 2!
#kuchniamoll #gotujzwykopem
źródło: 1000018178
Pobierz@Zgrywajac_twardziela: bo smazone potrawy ze stalowej są znacznie lepsze. Spróbuj, porzadna stalowa patelnia to kilkadziesiat zł. Nie wrócisz przy kotletach do teflonu.
Jeszcze brytfannę bym chciała
Co jest takiego w nierdzewdze bez warstwy?
Takie rady to akurat trochę p--------o, bo najpierw wykluczasz teflon, bo niezdrowy, a potem i tak smażysz na smalcu np. ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・
Na jakim maśle to smażysz? Klarowanym, czy zwykłym? Jeśli na zwykłym, to zwykłe masło ma bardzo niską temperaturę dymienia. Oznacza to, że zanim patelnia osiągnie optymalną temperaturę, która umożliwi magiczny proces, zwany efektem Leidenfrosta, tłuszcz zacznie się kopcić, tracąc przy tym to, co najlepsze,
Dla mnie mycie patelni w zmywarce to żaden plus, bo żadnej patelni tak nie traktuję
@albadorap: Kolejny...