Wpis z mikrobloga

Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprzednim trochę za słabo rozgrzana patelnia, potem minimalnie zbyt wysoka moc pod jajkami, przez co też szybciej musiałam zdejmować, bo się za mocno zjarały.
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć

Dlatego dzisiaj podejście nr 2!

#kuchniamoll #gotujzwykopem
moll - Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprze...

źródło: 1000018178

Pobierz
  • 210
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@Alahagba: właśnie dlatego się uczę. Tak samo, jak widziałam fajne przepisy typu "podsmaż i do piekarnika", ale przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego to już nie to samo
  • Odpowiedz
@moll: z mięsem akurat ta patelnia daje ci nawet przewagę. Chodzi o lekkie przypalanie od spodu. Podczas smażenia mięsa na patelni wytwarzają się na jej dnie małe, przypalone resztki jedzenia i karmelizowane soki które koncentrują smak - nazywa się to deglasowanie.
  • Odpowiedz
Ja używam przykrywki i szyciej sie scina całość. Też w tym roku zrobiłem przesiadkę na stalową patelnie i jestem mega zadowolony ;) jeeebac teflon
  • Odpowiedz
@moll: Weź czystą patelnię, posmaruj cienko olejem i potem grzej tak długo aż zacznie solidnie kopcić. Wtedy wlej "docelowy" olej i smaż jajo. Nie ma za co ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@moll z ciekawości czemu zaczynasz od jajek a potem mięso? Mięso imo dużo łatwiejsze plus chyba różnica większa niż w przypadku jajek? Fond z mięsa łatwo rozpuścić w sosie dzięki deglazingowi a do jajek średnio to pasuje.
Ja mięso tylko stal i żeliwo a jaja dalej na teflonie
  • Odpowiedz
@moll c-c z kaczki to ez jest. 90% na skórze jarasz, 10% na mięsku. Jak się skóra przyjara to ledwo odejdzie. Internal temp na 56C i miodzio. Oleum nie trzeba bo skóra kaczki jest tłuściutka
  • Odpowiedz
  • 1
@moll pro tip. Rozgrzej patelnie na 80% mocy przez około 1 minuty. Dodaj oliwę lub olej, dogrzej przez kolejne 2 minuty az zacznie lekko dymic. Wylej ten olej całkiem, dodaj masła klarowanego, odczekaj 1 minutkę aż się nagrzeje i wbij jajka. Poczekaj aż spod się zacznie rumienić i odrywac i dopiero wtedy potrzasnij patelnia. Wylewanie pierwszej partii tłuszczu jest powszechnie stosowane przez azjatów w przygotowywaniu posiłków na stalowych patelniach żeby nic
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Cadfael: czy drastyczna nie wiem, ale ponoć jakaś jest. W dodatku mogę na takiej podsmażyć, a potem dopiec w piekarniku
  • Odpowiedz