Wpis z mikrobloga

Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprzednim trochę za słabo rozgrzana patelnia, potem minimalnie zbyt wysoka moc pod jajkami, przez co też szybciej musiałam zdejmować, bo się za mocno zjarały.
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć

Dlatego dzisiaj podejście nr 2!

#kuchniamoll #gotujzwykopem
moll - Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprze...

źródło: 1000018178

Pobierz
  • 210
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 2
@WielkiNos: chyba że babcia z tych. Moja jedna tak rosół smalcem zaprawiała. Nie dość że na najtłustszym drobiu to jeszcze przynajmniej z łycha smaluchu w gar. Jak dostawałaś talerz zupy to on miał jedno oko - na całej powierzchni talerza
  • Odpowiedz
@moll mięso prościej niż jajka. Rozgrzać patelnię aż krople wody będą tańczyć, potem dodać tłuszcz i położyć mięso. Tylko nie ruszać na siłę bo jak się zrobi to praktycznie samo puści powierzchnię patelni.
  • Odpowiedz
@moll: do masła dodaje się trochę oleju podczas smażenia, żeby masło się tak szybko nie przypaliło. Podnosi też temperaturę dymienia. Można dłużej i łatwiej smażyć bez obawy o przypalenie. Przydatne przy stekach.
  • Odpowiedz
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć

@moll: Ja się odbiłem od nierdzewki. Kilkanaście prób i ciągle nie mogę wyczuć tego momentu. Chyba tylko tłuste ryby mi nie przywarły. A przez to, że mi nie wychodzi robię to za rzadko, żeby pamiętać jak to było ostatnio.
  • Odpowiedz
@moll Babciu Moll... Ja bym sobie kupił taka patelnię bez teflonu i chyba z takiej nierdzewnej stali, albo chiruricznej, w co w sumie wątpię. Pod jakim hasłem tego szukać ?
  • Odpowiedz
@moll fajnie też się robi wszelkie sosy do makaronu na niej :) jak coś się skarmelizuje czy przywrze to trochę wina, wody z gotowania makaronu albo bulionu i cały smak zostaje w sosie :) nierdzewka jest super i można łyżka merdać bezpośrednio :)
  • Odpowiedz
@moll: Z miesem będzie łatwiej niż z jajkami :)

Owocnej nauki bo fajnie opanować technikę smażenia na niej bo niektóre przepisy wykorzystują to, że jedzenie częściowo przywywiera.
  • Odpowiedz