Wpis z mikrobloga

Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprzednim trochę za słabo rozgrzana patelnia, potem minimalnie zbyt wysoka moc pod jajkami, przez co też szybciej musiałam zdejmować, bo się za mocno zjarały.
Czy przywarło? Oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°) chociaż nie wszystko, jakieś 70%, a reszta nawet polubownie zeszła. Na szczęście przywarło na tyle "dobrze", że wystarczyło odmoczyć

Dlatego dzisiaj podejście nr 2!

#kuchniamoll #gotujzwykopem
moll - Podejście nr 2 do jajek sadzonych na patelni ze stali nierdzewnej. Przy poprze...

źródło: 1000018178

Pobierz
  • 210
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tym_dr

A jeśli smażysz na stali ze względów zdrowotnych to pomyśl też o odstawieniu tłuszczów roslinnych

Ja p------ę, co rady to lepsze. XD
  • Odpowiedz
ale nigdy się nie doprowadza teflonowej patelni do takiej temperatury,

@thomcios: Nie no wiadomo. Nikt się nigdy nie zagapia, nie ważne czy żona czy dziecko czy teściowa czy sam coś w nocy gotujesz po powrocie z imprezy i po kilku piwach. A te patelnie co po miesiącu zaczęły przywierać to wadliwe były przecież a nie ktoś z domowników przegrzał i się albo nie przyznał albo nawet nie wiedział że coś
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Krupier: nie ma się czym podniecać - na coś trzeba umrzeć xD
a biorąc pod uwagę, że co chwila wychodzą przeciwstawne badania... staram się unikać rafinowanych
  • Odpowiedz
@moll

@Krupier: nie ma się czym podniecać - na coś trzeba umrzeć xD

Może ja już stary, ale tak się mówi za młodu. Z czasem człowiek jednak docenia żyćko i chce jak najdłużej zdrowy
  • Odpowiedz
na takie luksusa mnie nie stać

@moll: wydaje ci się. Masz np. tutaj 3 litry oliwy za 100 zł. To wychodzi 33 zł za litr dobrej jakościowo i zdrowej oliwy.

https://allegro.pl/oferta/oliwa-z-oliwek-messara-creta-critida-extra-virgin-0-2-premium-3-l-puszka-17415705345

Ja często na tych promkach w Biedronce "drugi za 40%" czy coś też biorę te ich greckie lub portugalskie (nie kupuj włoskich, najczęściej podrabiane) i wychodzi też jakoś 30-35 zł za litr.
  • Odpowiedz
@moll: Takie niedyskretne pytanie - czy to jest patelnia prosto ze sklepu czy była przygotowana przed użyciem.
Na YT jest dużo filmów o sezonowaniu patelni, ogólnie to trzeba mocno rozgrzać i smarować olejem, nawet po kilka razy, aż się wytworzy jakaś tam powłoka. Tak samo robią Chińczycy z wokami, i tam wszystko się ślizga jak na lodowisku.
  • Odpowiedz