Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: "Informatyka" czy też "IT" to bardzo szerokie pojęcie; ta branża ma sporo gałęzi, a kodoklepacze to wśród niej najniższa kasta. Są też gałęzie takie jak Machine Learning, gdzie znajomość takowej w najbliższych latach będzie naprawdę nieocenioną umiejętnością. To tak jakby porównać kosmetyczkę z chirurgiem – no niby kosmetyczka też ma coś wspólnego poniekąd z medycyną.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster te wszystkie memy, pisanie wysrywów itd. to nic nie zmieni. Wystarczy wejść na jakikolwiek portal z pracą i zobaczyć na różnicę w proponowanych zarobkach między it, a resztą rynku i każdy będzie walił drzwiami i oknami z nadzieją, że to mu się uda wejść do branży
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: od lat robię w IT, od razu po technikum a nawet w trakcie, bo mam łeb na karku, własną firmę zresztą mam. Od roku jestem na studiach internetowych, ale na PW, żeby jakaś porządna uczelnia była, na infie właśnie. Poznałem fajnych ludzi, kilka nowych rzeczy, no i czuję ten rozwój i będzie co do CV wpisać. Nie potrzebuję, ale chcę.

To gdzie ja się dałem zrobić w balona? Roboty
  • Odpowiedz
ja już dawno poza studiami ale jakbym miał teraz iść to bym nie poszedł, serio nie warto komu to potrzebne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@damianooo8: no ogólnie iść na studia na coś co jest aktualnie trendy, dobrze się w tej branży zarabia i ogólnie fajnie jest to trochę iks de, bo za 5 lat zanim skończy się te studia to rynek będzie w c--j przesycony i g---o warte będzie to wykształcenie xD za moich czasów takim kierunkiem była geodezja i architektura (nie licząc oczywiście tych ponadczasowych kierunków jak prawo czy medycyna) i wszyscy bili
  • Odpowiedz
Są też gałęzie takie jak Machine Learning, gdzie znajomość takowej w najbliższych latach będzie naprawdę nieocenioną umiejętnością.

@wrednyfutrzak: za to przez wcześniejsze kilkanaście lat nie było w Polsce w tym żadnej pracy, chyba że na uczelni
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster No nie do końca. Studia nie działają w ten sposób, że jak idziesz na ten kierunek to masz pracę i zarabiasz tyle i tyle, a jak na inny to nie masz i bezrobocie. Bardzo mało jest takich kierunków, które tworzą dla ciebie jedną, prostą ścieżkę zawodową tylko większość studiów dajcie ci narzędzia i warsztat, którym musisz pokierować sam. Myślenie "informatyka = klepanie kodu" jest błędne
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: mam znajomego po informatyce i trzęsie pory ze mu nie przedłuża umowy (marzenie w tej branży uop na czas nieokreślony) a jego zespół nawzajem podkładają sobie kłody i raportują do kierowników zamiast razem chronić swoje zadania i się o--------c xd
  • Odpowiedz