Wpis z mikrobloga

@Mdx91: tak jak już wcześniej napisali, na znak patrzysz gdy sygnalizacja nie działa.
Inny przykład, akurat ostatnio spotkałem. Znak STOP i sygnalizacja. Czy na zielonym miałem się zatrzymać? No nie...
A stop był tam gdy sygnalizacji jeszcze nie było, zostawili go i słusznie bo sygnalizacja zawsze może się zepsuć.
  • Odpowiedz
Serio łapiecie się na zarzutki z tiktoka? Przerobione zdjęcia, etc:
https://wykop.pl/wpis/83203251/po-krotkim-szukaniu-znalazlem-oryginalne-zdjecie-z

Pomijając waszą znajomość prawa:

światła mają priorytet przed znakami
@femboy69 +9
Po krótkim szukaniu znalazłem oryginalne zdjęcie ze wspomnianego na tagu tiktoka z zakazem zawracania.

Znalazłem też na google maps wspomniane skrzyżowanie - 52°07'49.5"N 21°04'40.2"E
(Warszawa - skrzyżowanie ulic Relaksowa i Michała Rosnowskiego.

Przyglądając się zdjęciu można dojść do wniosku, że zostało ono spreparowane przez AI - znaki
  • Odpowiedz
@femboy69 g---o z tiktoka to g---o, kto by się spodziewał ()

dobry z Ciebie mirek, dzięki za śledztwo.

@radziuxd: Podobno użytkownicy tego portalu nie dadzą sobie wcisnąć kitu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie zawsze to wychodzi i większość z plusujących tutaj zostanie w błędzie. Ale nie myli się ten, co nic nie robi, więc nie ma co mieć do nich żalu
  • Odpowiedz
Oczywiście ma sens, sygnalizator mówi o skręcie i zawracaniu bezkolizyjnym, więc w przypadku awarii sygnalizacji organizator ruchu uznał, że zawracanie w tym miejscu będzie zbyt niebezpieczne. Ot cała filozofia 🙄. A i zawrócić możesz w tej sytuacji.
  • Odpowiedz
@Mdx91 powinni kawałkiem czarnej taśmy na czas remontu zakleić strzałkę na sygnalizatorze, ale to pewnie taśmę i usługę zaklejenia trzeba w przetargu wybrać i dać za to 50k ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Art. 5. - [Hierarchia dyrektyw] - Prawo o ruchu drogowym.

3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

@pasta_alla_carbonara: mam prawko od 20 lat, ale też mi utkwiło w głowie, że sygnalizacja świetlna (na skrzyżowaniu of kors) ma priorytet nad znakami. Ten fragment o znakach pierwszeństwa gdzieś tez mi uknął i gdyby ktoś mnie zapytał, to bym pewnie tez tak ogólnikowo odpowiedział, bo zapomniałem najzwyczajniej.
A
  • Odpowiedz
@SpasticInk: porównujesz przepis, który jest na początku ustawy i jest uczony na pierwszej lekcji nauki jazdy do mnogości rozporządzeń szczegółowych? Ciężko powiedzieć, żeby hierarchia sygnałów i znaków była niuansem. To tak jakbyś wkurzał się, że nie umiesz dodawania, bo matematyka jest ogromną dziedziną i ciężko, żebyś umiał wszystko.

To w Twoim interesie jest po prostu znać zasady. Po to, żeby nie dostać mandatu, jeśli kiedyś przyjdzie Ci do głowy wjechać
  • Odpowiedz
porównujesz przepis, który jest na początku ustawy i jest uczony na pierwszej lekcji nauki jazdy do mnogości rozporządzeń szczegółowych? Ciężko powiedzieć, żeby hierarchia sygnałów i znaków była niuansem. To tak jakbyś wkurzał się, że nie umiesz dodawania, bo matematyka jest ogromną dziedziną i ciężko, żebyś umiał wszystko.

To w Twoim interesie jest po prostu znać zasady. Po to, żeby nie dostać mandatu, jeśli kiedyś przyjdzie Ci do głowy wjechać pod zakaz.

@Wredna_pomarancza:
  • Odpowiedz
@Mdx91 to juz było na wykopie, to jest prawdopodobnie zmanipulowane, pod znakiem jest (był w oryginale) znak ciężarówki, był już ten wątek dyskutowany i konkluzja byłą, że jest zakaz zawracania tylko dla samochodów ciężarowych
  • Odpowiedz
@SpasticInk: Nie pracuję. :) Jeżdżę sobie po prostu i nadal nie rozumiem co skomplikowanego w tym, że światła stoją w hierarchii wyżej, niż znaki pierwszeństwa. Wiem za to skąd to się bierze - ze skrótów myślowych szkół jazdy.

Ba, podobno myślenie logiczne to domena męska, więc nie wiem czemu nie przyszło Wam do głowy, że gdyby na skrzyżowaniu nie dzIałały żadne znaki, to byłby dopiero absurd i fikołek, bo począwszy
  • Odpowiedz