Wpis z mikrobloga

Widzę, że nikt wcześniej o tym nie przypomniał. W mediach też rano nic nie słyszałem. Dlatego pozwoliłem sobie wrzucić ten wpis.

Dzisiaj mija 86 rocznica inwazji ZSRR na II Rzeczpospolitą. Wbrew temu, co wielu uważa, okupacja sowiecka nie była lżejsza niż nazistowska, programowo niszczyli elity państwa polskiego, o zbrodni katyńskiej (i udawaniu niewiniątka przez kolejne 50 lat) już nie wspomnę.

Nie możemy zapominać, kto jest naszym prawdziwym wrogiem.

#wojna #rosja #ukraina #polska
groman43 - Widzę, że nikt wcześniej o tym nie przypomniał. W mediach też rano nic nie...

źródło: Lviv_1939_Sov_Cavalry

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43: O ile programowość niszczenia elit jest faktem to Zbrodnia Katyńska wbrew pozorom nie jest tego najlepszym przykładem bo coraz więcej faktów i historyków przemawia za tym że był to akt nagłej wściekłości i "zemsty" z powodu pogłosek o tworzeniu legionów zagranicznych do walk w wojnie Finlandii z ZSRR i niestety oficerowie w Katyniu byli sugerowani jako potencjalni żołnierze strony finlandzkiej w wojnie więc Stalin rozkazał ich profilaktycznie uśmiercić
  • Odpowiedz
  • 236
@Mathas: Nie wiem czy wiesz, ale zamiast robić z ludzi mydło, to wywozili ich na Syberię, za Kołymę, gdzie mogłeś co najwyżej zdechnąć z głodu albo od zimna, wielka to różnica, naprawdę.
  • Odpowiedz
  • 190
@jast: mieli mniej czasu, bo potem ich przegonili niemcy. Gdyby okupacja radziecką trwała dłużej to pewnie statystyki byłyby zbliżone. Nie jest jednak istotne to kto zamordował więcej Polaków a to, że oba reżimy były złe
  • Odpowiedz
Nie jest jednak istotne to kto zamordował więcej Polaków a to, że oba reżimy były złe

@Novick: Najistotniejsze jest to by świat traktował tych którzy gloryfikują sowietów i ich poczynania przez ostatnie sto lat tak jak traktuje tych którzy gloryfikują hitlerowskich socjalistów a nie rozmywał zbrodniczość opowiadając bzdury o tym że bolszewicy mieli dobre intencje.
  • Odpowiedz
@groman43: mój dziadek walczył podczas ww2, miał swoje wojsko, chociaż niemcy zabili mu brata nie darzył ich aż taką nienawiścią jak kacapskie g---o, mówił że to dzicz gorsza od zwierząt.
  • Odpowiedz
Nie wiem czy wiesz, ale zamiast robić z ludzi mydło, to wywozili ich na Syberię, za Kołymę, gdzie mogłeś co najwyżej zdechnąć z głodu albo od zimna, wielka to różnica, naprawdę.

@riggen: Wywozili na wschód, a po wojnie na Zachód. Cel był taki, żeby z sprawić by na tamtych terenach mieszkała głównie ludność pochodzenia ruskiego, bo mogli argumentować, że to przecież Rosjanie są by sobie podpierać tym prawa do tych
  • Odpowiedz