Wpis z mikrobloga

Widzę, że nikt wcześniej o tym nie przypomniał. W mediach też rano nic nie słyszałem. Dlatego pozwoliłem sobie wrzucić ten wpis.

Dzisiaj mija 86 rocznica inwazji ZSRR na II Rzeczpospolitą. Wbrew temu, co wielu uważa, okupacja sowiecka nie była lżejsza niż nazistowska, programowo niszczyli elity państwa polskiego, o zbrodni katyńskiej (i udawaniu niewiniątka przez kolejne 50 lat) już nie wspomnę.

Nie możemy zapominać, kto jest naszym prawdziwym wrogiem.

#wojna #rosja #ukraina #polska
groman43 - Widzę, że nikt wcześniej o tym nie przypomniał. W mediach też rano nic nie...

źródło: Lviv_1939_Sov_Cavalry

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43: mojego taty wuja został zamordowany w Katyniu, do tej pory mamy jego ostatni list z obozu w Kozielsku. Mój tata w latach 70 w szkole podczas lekcji poprawił nauczyciela na temat tej zbrodnii że to Rosjanie popełnili a nie Niemcy to prawie wyleciał a dziadkowie musieli się mocno tłumaczyć. Oba reżimy były zbrodnicze i ciężko stwierdzić który był gorszy. W mojej rodzinie akurat większa szkoda zrobili ruscy co nie
  • Odpowiedz
@Mathas: Ale co ty nam próbujesz udowodnić właściwie? Ruscy byli agresorem, tak jak Niemcy. Niemcy są teraz z nami w sojuszu i mamy sąsiedzkie relacje, a ruscy najchętniej zrobiliby z naszego kraju atomową pustynię. Jak chcesz wybielać Rosję kolego to won na jakieś grupki fanatyków Brauna czy coś.
  • Odpowiedz
@katuluu: no zobacz, każdego dnia można się czegoś dowiedzieć: W linii męskiej dynastia wygasła w 1730 roku, po czym nazwę rodu przyjął spowinowacony z Romanowami niemiecki ród Holstein-Gottorp.
  • Odpowiedz
@Seamaster

Tak samo jak w innych krajach. Czy Jerzy V toczyl wojne ze swoja ojczyzna? Taka specyfika arystokracji i stosunkow dyplomatycznych, natomiast carowie po 1730 uwazali sie za rosjan, poslugiwali sie jezykiem rosyjskim, przyjeli prawoslawie i rosyjskie zwyczaje.

To znaczacw roznica w porownaniu z wierchuszka zsrr, gdzie prawie nikt z czolowych politykow czy urzednikow nie uznawal sie za rosjanina
  • Odpowiedz
@riggen @Novick @Sarza01 @matek38

Ja powiem tak. Moje obie prababcie (mieszkały na Śląsku, ale w różnych miastach) mówiły jedno: jak przyszli Niemcy to każdy się bał, ale jak wjechali Rosjanie to się chowali, bo ci brali zabijali, gwalcili wszystko co popadnie.
  • Odpowiedz