Wpis z mikrobloga

Próbuję zrozumieć co takiego ludzie widzą w typowym nowym budownictwie i nie rozumiem tego. Tak, tak, niech sobie każdy buduje i mieszka gdzie chce, no ale zebrało mi się na narzekanie.

Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.

Czy to przez "ekologię" i koszty ogrzewania ludzie tak bardzo zeszli ze standardów? Już nawet normalnych okien nie wstawiają, bo to nieenergooszczędne, więc wstawiają ogromne okna jednoszybowe, które niewygodnie się otwiera albo w ogóle nie da się otworzyć. Żeby to chociaż ładnie wyglądają...

Słyszałem opinie, że oni nie potrzebują więcej, tyle im wystarczy. A potem oglądam takie filmiki z tych domków i przypomina to jedną wielką graciarnię. Pomieszczenia techniczne/kotłownia przy samym wejściu lub przy garażu. Garaż który lewo pomieści samochód i rower. Brak piwnic i dodatkowych pomieszczeń. Oczywiście nie ma mowy o takich luksusach jak siłownia, sauna, pralnia, spiżarnia, biuro, garderoba, prawdziwy kominek, czy jakiś pokój do realizacji swojego hobby. Salony z aneksem 25 m2. Brak normalnej jadalni tylko stół przedzielający salon od aneksu. Pokoiki po 9-10 m2. Jeden taki popularny youtuber wybudował sobie blaszany składzik bo mu miejsca w domu już brakowało xD

Eh... ja myślałem że po to się buduje dom, żeby zaznać luksusu przestrzeni, a nie mieć to samo co w bloku + ogródek. Zamiast zainwestować w budowę normalnego domu 200-300 m2 to ludzie budują takie kurniki, ale nie robią tego bo ich nie stać - stać ich, bo widać jak ładują kasę w wyposażenie, w jakieś zaawansowane systemy, w samochody z salonu (oczywiście elektryczne), w jakieś super fajne drzwi przesuwne za 5k czy super markowe pompy ciepła (mimo że można kupić dwa razy tańszą i będziesz miał to samo, albo pellet i ogrzewanie wyjdzie taniej), rekuperacje za miliony monet. Niby fajnie, ekologicznie i oszczędnie, tylko że to się nigdy nie zwróci. Albo np. takie fanaberie jak ogrzewanie w garażu - otwierasz bramę i cyk, całe ciepłe powietrze ucieka.

Dachy oczywiście też jak najtańsze, dwuspadowe. Obowiązkowo antracytowe. Elewacja też po taniości i oczywiście biała, żeby za 5 lat zrobiła się szara. Ogrodzenie oczywiście panele z siatką i to najlepiej z marketu. Ogródek to oczywiście trawnik obsadzony szmaragdami dookoła xD No generalnie jest regres, widać że społeczeństwo biednieje.

Inną sprawą jest że ceny robocizny i materiałów tak wystrzeliły w górę na przestrzeni ostatnich lat, że w sumie budowa nowego domu już jest nieopłacalna, ale jeśli tak - to po co budować? Nie lepiej kupić coś z rynku wtórnego?
#budujzwykopem #budownictwo #dom
ly000 - Próbuję zrozumieć co takiego ludzie widzą w typowym nowym budownictwie i nie ...

źródło: image

Pobierz
  • 332
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 20
@maekkkk: domy się buduje dużo krócej.
@KNU-RZY-SKO: widać że mieszkaniec kurnika się odezwał, bo dupka piecze. można kupić 10-20 letnie domy używane w dużo niższej cenie niż koszt budowy nowego.
  • Odpowiedz
  • 1274
@ly000

"Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu"

I piszesz o tym na wykopie o 6 rano, jadąc do roboty w swoim januszexie xD
  • Odpowiedz
@ly000: na jutubie jest kasa w tej branży, zawsze jakaś firma się przypałęta do współpracy, do tego jak jestes laikiem to jeszcze lepiej, bo nie masz wypracowanych przez lata produktów danej marki, tylko to ci podrzucą "ale super, ale super pracuje się nad tym" np: kaał Hubera Ciupaka - jakoś tak, co remontował 3 lata swoją oborę do stanu zamieszkania, a pewnie z współprac i reklam - mógł spokojnie budować
  • Odpowiedz
@ly000: Bo tak im się podoba i tak chcą a tobie nic do tego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Już nie jeden wybudował „pałac”, a potem nie wiedział, co z tym pałacem zrobić jak się dzieci z domu wyprowadziły i zaczął po pałacu wiatr hulać i echo odpowiadać .
  • Odpowiedz
  • 20
@Perkelev: słabo się maskujesz. strzał pękającej d--y było słychać aż w moim januszeksie.
@MistrzKowalski: chyba nigdy nie przeglądałeś rynku nieruchomości. wszyscy, którzy budowali własny dom, ci powiedzą, że koszt zbudowania domu jest wyższy niż jego późniejsza wartość. tak już jest, zwłaszcza w czasach gdy ceny robocizny są dużo wyższe.
  • Odpowiedz
  • 37
Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.

@ly000: znak czasów, każdy chciałby zostać sławny (a przynajmniej dużo osób)

Czy to przez "ekologię" i koszty ogrzewania ludzie tak bardzo zeszli ze standardów? Już nawet normalnych okien nie wstawiają, bo to
  • Odpowiedz
wszyscy, którzy budowali własny dom, ci powiedzą, że koszt zbudowania domu jest wyższy niż jego późniejsza wartość

@ly000: typowe myślenie biedaka ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak bym myślał nad tym, jaka będzie cena domu, samochody czy innej rzeczy za ileś tam lat to bym sobie nigdy nic nie kupił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poza tym przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem, bo
  • Odpowiedz
  • 4
dom jabłonki 12g2

@lobo: no właśnie o tego typu domkach mówię. ze strychem użytkowym. nie przeszkadzają ci skosy i okna dachowe nie grzeją? mega popularnie w dzisiejszych czasach, a wg. mnie to jest najgorszy typ projektu.

i co jest złego w dwuspadowym dachu? Praktyczny i najtańszy.

dachy wielospadowe robi się po to, żeby zredukować liczbę skosów, zwiększyć estetykę i niepotrzebnie nie wydłużać bryły budynku przy zachowaniu odpowiednich proporcji (no i
  • Odpowiedz
  • 5
typowe myślenie biedaka ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak bym myślał nad tym, jaka będzie cena domu, samochody czy innej rzeczy za ileś tam lat to bym sobie nigdy nic nie kupił ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@MistrzKowalski: dokładnie, nikt ci tego kurnika w szczerym polu nie kupi. jego wartość na rynku nie przekroczy 50% ceny budowy i wykończenia. dlatego jak już to planuję
  • Odpowiedz
@ly000 tylko z jednym się zgadzam. Narosło takich ekspertów na yt. Jeden z drugim pierwszy raz ma kielnie w dłoni i nagrywa filmik na yt i doradza XD a na resztę baita nie odpisuje
  • Odpowiedz
  • 8
@yahoomlody: żeby żyć w takich standardach jak na zachodzie a nie jak robak wić się między gratami w cisanych korytarzach. jak nie potrzebujesz większej liczby pomieszczeń to sobie powiększ każde pomieszczenie. jadalnia, pokój dzienny i kuchnia wg. mnie powinny mieć łączenie MINIMUM 60 m2. sypialnia podobnie - minimum 15-20m2, a nie te 9-11 m2, które teraz standardowo się buduje. a jak odpowiada tobie standard robaka to sobie żyj nawet w
  • Odpowiedz