Aktywne Wpisy
kaszaamanna +1190
Niestety ten wpis jest najgorszy ze wszystkich ale czuję się zobowiązany dla użytkowników którzy nas wspierali aby dokończyć historię..
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
źródło: image_picker_45AC021C-D8A9-4C7C-827A-BAC7D3D7FC96-10832-0000012E030976FA
Pobierz
splinter96 +328
POV: twój stary na twitterze
#heheszki
#heheszki
źródło: 1000014622
Pobierz

Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.
Czy to przez "ekologię" i koszty ogrzewania ludzie tak bardzo zeszli ze standardów? Już nawet normalnych okien nie wstawiają, bo to nieenergooszczędne, więc wstawiają ogromne okna jednoszybowe, które niewygodnie się otwiera albo w ogóle nie da się otworzyć. Żeby to chociaż ładnie wyglądają...
Słyszałem opinie, że oni nie potrzebują więcej, tyle im wystarczy. A potem oglądam takie filmiki z tych domków i przypomina to jedną wielką graciarnię. Pomieszczenia techniczne/kotłownia przy samym wejściu lub przy garażu. Garaż który lewo pomieści samochód i rower. Brak piwnic i dodatkowych pomieszczeń. Oczywiście nie ma mowy o takich luksusach jak siłownia, sauna, pralnia, spiżarnia, biuro, garderoba, prawdziwy kominek, czy jakiś pokój do realizacji swojego hobby. Salony z aneksem 25 m2. Brak normalnej jadalni tylko stół przedzielający salon od aneksu. Pokoiki po 9-10 m2. Jeden taki popularny youtuber wybudował sobie blaszany składzik bo mu miejsca w domu już brakowało xD
Eh... ja myślałem że po to się buduje dom, żeby zaznać luksusu przestrzeni, a nie mieć to samo co w bloku + ogródek. Zamiast zainwestować w budowę normalnego domu 200-300 m2 to ludzie budują takie kurniki, ale nie robią tego bo ich nie stać - stać ich, bo widać jak ładują kasę w wyposażenie, w jakieś zaawansowane systemy, w samochody z salonu (oczywiście elektryczne), w jakieś super fajne drzwi przesuwne za 5k czy super markowe pompy ciepła (mimo że można kupić dwa razy tańszą i będziesz miał to samo, albo pellet i ogrzewanie wyjdzie taniej), rekuperacje za miliony monet. Niby fajnie, ekologicznie i oszczędnie, tylko że to się nigdy nie zwróci. Albo np. takie fanaberie jak ogrzewanie w garażu - otwierasz bramę i cyk, całe ciepłe powietrze ucieka.
Dachy oczywiście też jak najtańsze, dwuspadowe. Obowiązkowo antracytowe. Elewacja też po taniości i oczywiście biała, żeby za 5 lat zrobiła się szara. Ogrodzenie oczywiście panele z siatką i to najlepiej z marketu. Ogródek to oczywiście trawnik obsadzony szmaragdami dookoła xD No generalnie jest regres, widać że społeczeństwo biednieje.
Inną sprawą jest że ceny robocizny i materiałów tak wystrzeliły w górę na przestrzeni ostatnich lat, że w sumie budowa nowego domu już jest nieopłacalna, ale jeśli tak - to po co budować? Nie lepiej kupić coś z rynku wtórnego?
#budujzwykopem #budownictwo #dom
źródło: image
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
@KNU-RZY-SKO: widać że mieszkaniec kurnika się odezwał, bo dupka piecze. można kupić 10-20 letnie domy używane w dużo niższej cenie niż koszt budowy nowego.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
"Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu"
I piszesz o tym na wykopie o 6 rano, jadąc do roboty w swoim januszexie xD
Już nie jeden wybudował „pałac”, a potem nie wiedział, co z tym pałacem zrobić jak się dzieci z domu wyprowadziły i zaczął po pałacu wiatr hulać i echo odpowiadać .
@ly000: a potem dołożyć na remont, tyle że wychodzi koszt postawienia nowego ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@MistrzKowalski: chyba nigdy nie przeglądałeś rynku nieruchomości. wszyscy, którzy budowali własny dom, ci powiedzą, że koszt zbudowania domu jest wyższy niż jego późniejsza wartość. tak już jest, zwłaszcza w czasach gdy ceny robocizny są dużo wyższe.
@ly000: znak czasów, każdy chciałby zostać sławny (a przynajmniej dużo osób)
@ly000: typowe myślenie biedaka ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak bym myślał nad tym, jaka będzie cena domu, samochody czy innej rzeczy za ileś tam lat to bym sobie nigdy nic nie kupił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poza tym przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem, bo
@lobo: no właśnie o tego typu domkach mówię. ze strychem użytkowym. nie przeszkadzają ci skosy i okna dachowe nie grzeją? mega popularnie w dzisiejszych czasach, a wg. mnie to jest najgorszy typ projektu.
dachy wielospadowe robi się po to, żeby zredukować liczbę skosów, zwiększyć estetykę i niepotrzebnie nie wydłużać bryły budynku przy zachowaniu odpowiednich proporcji (no i
@MistrzKowalski: dokładnie, nikt ci tego kurnika w szczerym polu nie kupi. jego wartość na rynku nie przekroczy 50% ceny budowy i wykończenia. dlatego jak już to planuję
@ly000: planuj, planuj ( ͡° ͜ʖ ͡°) a realia sprowadza cię do parteru ( ͡° ͜ʖ ͡°)