Wpis z mikrobloga

@nervous_breakdown: Niestety, okazuje się, że nie czytałam żadnej książki, która byłaby skupiona konkretnie na temacie uważności. Mam kilka na liście do przeczytania, ale nie wiem czy będą warte polecania.

Sam koncept uważności jest mi znany z wielu książek samopomocowych/psychologicznych/duchowych i chociaż do oazy spokoju mi nadal daleko, to nauczyłam się nie wkurzać na różne rzeczy, które kiedyś potrafiły mi przez kilka dni siedzieć we łbie i doprowadzać do obłędu, więc
  • Odpowiedz
@nervous_breakdown Odpowiadam: oczekiwania. Oczekujesz braku check engine, oczekujesz braku w-----------o dziecka, oczekujesz, że pani w sklepie nie będzie furczeć na Ciebie. Oczekujesz, że wszystko będzie szło poprawnie.

Tylko, że życie takie nie jest. Bardzo często oczekiwania rozjeżdżają się nam z rzeczywistością. Bo technika jest tylko techniką. Bo nie masz wpływu kogo zastaniesz na drodze. Bo w niektórych relacjach, niezależnie jak bardzo nie bedą Ci mydlić oczu zwyczajnie nie jesteś podmiotem (np. pracownik
  • Odpowiedz
@Nemayu +5
Mówi się o tym, że osoby z #adhd mają problem z koncentracją, ale czym właściwie jest koncentracja? Co to znaczy skoncentrować się?
Aby próbować skoncentrować się, musi powstać wewnętrzny podział na tego, który jest zajęty różnymi dla niego ciekawymi rzeczami (myślami, oglądaniem, słuchaniem, itd.) i tego, który
  • Odpowiedz