Wpis z mikrobloga

#polityka O przeciętnym wyborcy PiSu słów kilka:

1) PiS wygrywa głównie w grupach z wykształceniem podstawowym i zawodowym – wystarczy sprawdzić dane z IPSOS (wybory 2019, 2023).

2) Te same grupy mają najwyższy poziom analfabetyzmu funkcjonalnego – czyli jeśli coś czytają, to najczęściej nie rozumieją, co czytają (OECD, PIAAC).

3) Niższe wykształcenie = niższe kompetencje poznawcze (to nie opinia, tylko korelacja z testów IQ, PIAAC itp.). Analfabeta funkcjonalny nie ma większych szans przebrnąć przez studia, bo tam trzeba analizować, wnioskować i filtrować informacje.

Czyli statystyczny wyborca PiS ma niższe zdolności poznawcze niż wyborca KO czy Lewicy – po prostu taka jest struktura ich elektoratu
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krztow teraz prosta droga do upadku. Narasta konflikt miedzy warstwami społecznymi (PIS kontra anty-PIS). Macherzy polityczni tak sterują ruchami (obietnice, dotacje, osłony), żeby zaspokajać zwolenników i powoli przejmować głosy kolejnych. Skutki rozdawnictwa zwala się na “Tuska”, co jeszcze bardziej przysparza zwolenników. Teraz już nie ma odwrotu, to musi jeb**c. Nie ma siły, która zabierze profity społeczne. Nie zrobi tego w sposób kontrolowany człowiek z wnętrza kraju, to dokona tego otoczenie. Pamiętajmy
  • Odpowiedz
PiS wygrywa głównie w grupach z wykształceniem podstawowym i zawodowym

@Krztow: fajnie, tylko w Polsce 90% ludzi ma przynajmniej średnie wykształcenie, to tak jakbym ja podkreślał, że PO wygrywa w więzieniach i ma to na coś przełożenie.
  • Odpowiedz
@Szalom: problemem jest to, że silniczki patrzą na to i widzą tylko %, a ich mózg nie jest wstanie dojść do tego, że ludzie z wyższym wykształceniem to 1/4 Polaków, a podstawowe ma mniej niż 10%.
  • Odpowiedz
  • 0
@Szalom: przypominam że wyższa szkoła płacenia czesnego ćwiartkami świniaka i połciem boczku też zalicza się do "wyższego". Emancypacja chamów - to niszczy Polskę.
  • Odpowiedz
@Krztow: Haha jesteś przewidywalny jak nie mogę XD Wiadomo jak ktoś z wyższym wykształceniem głosuje na Trzaskowskiego to skończył podyplomowke (najlepiej z Sutrykiem), inżynierię kosmiczną, medycynę ze specjalizacją kadiochirurgia, czy nauki społeczne na Harvardzie. Jak ktoś z wyższym wykształceniem głosuje na Nawrockiego (chociaż przed chwilą sugerowałeś ze takich nie ma) to skończył jakieś g---o typu malowanie paznokci xd Typowy cope. Szybko też zmieniłeś narrację.

A te p---------e o chamach, k---a
  • Odpowiedz
liberalny kandydat traktujący rzesze Polaków z prowincji z góry i mówiący że wyborcy są za głupi i do niego nie dojrzeli znów przegrał

@Szalom: Pokaż mi choć jedną wypowiedź Trzaskowskiego, w której "traktuje rzesze Polaków z prowincji z góry i mówi że wyborcy są za głupi i do niego nie dojrzeli"
  • Odpowiedz
  • 1
Jesteś zaginionym bratem Kononowicza sądząc po zdolnościach poznawczych? Gdzie ja napisałem że nie ma (nominalnych) posiadaczy wyższego wykształcenia głosujących na Batyra? Nawet ci napisałem skąd się wzięli, nie zrozumiałeś...
Trzaskowski przegrał wybory ponieważ podludzie z jego sztabu wyborczego ZBYT MAŁO batożyli chamów. Cham lubi być batożony, więc jakaś część dałaby się przekabacić (skoro bije to widocznie ktoś ważny) a i elektorat szlachetny czułby się mniej porzucony i osamotniony a bardziej zmobilizowany.
PS
  • Odpowiedz
@Krztow:

Analfabeta funkcjonalny nie ma większych szans przebrnąć przez studia, bo tam trzeba analizować, wnioskować i filtrować informacje.

Nigdzie nie sugerowałeś x
  • Odpowiedz
@XeNinja Zostaw ich, niech dalej sobie walą konia głowami xD zachodnia Europa jest najlepszym przykładem na obelenie tych szurskich, kretyńskich, opartych na podziałach klasowych, teorii i na tym można zakończyć. To są zwykli kretyni którzy myślą że jak ukończyli marketing i zarządzanie albo programowanie to są mądrzejsi od przeciętnego człowieka ze wsi. No debile XD
  • Odpowiedz
@donaldJretard: Może się zapędziłem ale czemu ucinasz wypowiedź? Trzaskowski sam może nie ma takich wypowiedzi ale jego partia polityczna taki bagaż ma. A pisałem wcześniej w tym akapicie też że nie ma nic do zaproponowania takim ludziom i to jest już w sumie prawda. Pokazuje to że na niego nie głosują. Ale to trzeba pewnie traktować wyborców Nawrockiego jako ludzi którzy mogą głosować zgodnie z własnym sumieniem i interesem i
  • Odpowiedz
@FFFFUUUU w sumie dałeś przykład właśnie analfabetyzmu funkcjonalnego, o którym pisze OP. Problem nie jest wtedy, jeśli większość jakiejś małej (a niezbyt dobrze widzianej) grupy głosuje na partię. Problem jest wtedy jeśli ogromna część elektoratu jest kulawa w jakimś względzie. Więc jeśli by jakaś znaczna część wyborców PO to byli więźniowie to inna bajka, ale na odwrót nic nie znaczy. Nie wiem czy w ogóle widzisz różnicę.
Zakładam, że niepełnosprawni umusylowo
  • Odpowiedz
Dzień bez ssania sobie fiuta o tym jak to wyborcy antyKO mają czuć się gorsi - dniem straconym.
No ale dziś ładnie o 8:33 elita* musi sobie zwalić w niedzielke na portalu ze śmiesznymi obrazkami.

*przegrywy z biura na minimalnej
  • Odpowiedz
Czyli statystyczny wyborca PiS ma niższe zdolności poznawcze niż wyborca KO czy Lewicy – po prostu taka jest struktura ich elektoratu

@Krztow: i KO nie potrafiło do nich trafić. czaisz jaka to słaba partia musi być?
  • Odpowiedz
  • 0
@EmcePomidor3: oczywiście że czaję. Czasami mam przyjemność konwersacji ze Szłapką. Od żadnego pisowca nie usłyszał tylu chui i k---w o swojej partii za głupotę i nieudolność co ode mnie.
  • Odpowiedz
@Krztow: Panie Tuskobocie, czy jeszcze się nie nauczyłeś, że takie wpisy pokazuja tylko jak wyborcy KO patrzą z góry na innych ludzi? To nie działa. Dzięki temu właśnie wygrał wybory Nawrocki. Obrażajcie i dzielcie Polaków dalej, na pewno to pomoże. xD
  • Odpowiedz