Wpis z mikrobloga

Był sobie kiedyś taki Pan Edward Abramowski, który próbował wytłumaczyć przygłupim p0lakom, że wolność nie bierze się z romantycznych powstań ani z obietnic polityków, tylko z oddolnej współpracy. Spółdzielnie, samoorganizacja, solidarność – to miało wyrwać nas z folwarcznej mentalności. Ale Polacy go zakrzyczeli. Wolą pana nad sobą, byle dał ochłap i kazał wierzyć, że tak trzeba.

„Myślenie” nie zmieniło się do dziś. W PRL robotnik niby rządził, a w praktyce był niewolnikiem biurokratycznego folwarku. W latach 90. daliśmy się okraść pod hasłem wolnego rynku, bo nikt nie rozumiał, że prywatyzacja to tylko nowa forma akumulacji kapitału w rękach nielicznych. Dziś ta sama mentalność działa jak kiedyś: śmieciówki, strach przed upominaniem się o prawa, gadka o „roszczeniowości”, państwo traktowane jak łup przez partie, a pracownik jak petent, który ma być wdzięczny, że w ogóle istnieje.

Abramowski pokazywał alternatywę. Nie mesjanizm, nie p-----c, nie czekanie na wybawiciela, tylko wspólnota ludzi świadomych, że praca i życie mogą należeć do nich, a nie do elit. Gdyby Polacy to przyjęli, dziś bylibyśmy bliżej Skandynawii z silnymi związkami, spółdzielniami i kontrolą kapitału zamiast folwarku, gdzie janusz-biznesmen kupuje porsche, a jego ludzie robią za 20 zł na godzinę i boją się odezwać a o wszystkie krzywdy oskarżają najsłabszych.

Nic się nie zmieniło xD
#antykapitalizm #historia #ciekawostki #pracbaza #kolchoz #januszebiznesu
kamil-tumuletz - Był sobie kiedyś taki Pan Edward Abramowski, który próbował wytłumac...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 200
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W latach 90. daliśmy się okraść pod hasłem wolnego rynku, bo nikt nie rozumiał, że prywatyzacja to tylko nowa forma akumulacji kapitału w rękach nielicznych.

@kamil-tumuletz: Strasznie się pogorszył standard życia przez te cholerne prywatyzacje. Za kumuny było jak było, ale... kwiiiiii
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista

jak tam twoje kocopoły? Wpisałem pierwszy kraj z boku. Socjalizm, jakbyś nie wiedział, jednocześnie opiera się na gospodarce sterowanej, jako że rozdzielasz dobra po równo między obywateli i u podstaw mija się z wolnym rynkiem xD

Nie żeby coś, ale ty właśnie w odpowiedzi wkleiles... jakiś pierwszy z brzegu "przegląd z AI". XDDDD

Ja tak sobie tylko czytam waszą rozmowę, ale w tym momencie nie wypadłeś poważnie.
  • Odpowiedz
  • 1
@kamil-tumuletz wszystko ładnie pięknie brzmi, ale kto ma organizować tych ludzi do generowania wartości dodanej?

Nie przez przypadek Polacy największy skok rozwojowy w dziejach, który dał im najwięcej wolności, zaliczyli odrzucają centralne planowanie, przyjmując kapitalizm, organizując się w okół prywatnych przedsiębiorstw i otwierając na handel z rynkami zachodnimi
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz wszystko co złe w tym kraju jest pokłosiem niskiej edukacji społeczeństwa. Żydzi już setki lat temu potrafili się organizować, jak któreś dziecko we wsi miało iść na studia to cała wioska się składała na jego edukację. Potem dzieciak zostawał lekarzem i wracał do wsi i leczył mieszkańców. Dzisiaj jak ktoś ma większy hajs to woli sobie kupić 5 samochodów i tłumaczyć biednym że za mało pracują.
  • Odpowiedz
No zajebiście w takiej Danii. 40% -55% podatku dochodowego - żyć nie umierać

@dizzydom: Widzisz - tak właśnie jest, kiedy człowiekowi się pomiesza i zapomina, że gospodarka ma służyć ludziom, a celem nie są niskie podatki same z siebie. Dania to właśnie dobry przykład, gdzie te podatki działają, bo masz wysoką jakość usług publicznych i mniejsze rozwarstwienie w zarobkach. Ludzie też raczej wysoko oceniają tamtejszy system.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: Niby tak, ale komuniz nigdy nie był i nie będzie rozwiązaniem. Tak naprawdę nie ma konfliktu interesów pomiędzy pracownikami a pracodawcami, i to właśnie tu powinna przebiegać współpraca, a nie solidarność jednej klasy przeciw drugiej. Pracownicy powinni czuć się współodpowiedzialni za zakład w którym pracują - powinni np. posiadać akcje i realnie być jednocześnie współwłaścicielami i pracownikami. Powinni mieć swoje przedstawicielstwo w zarządach etc.
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam przecież po polsku napisałem - na chłopski rozum, nie da się prościej wytłumaczyć - jeżeli rozumiesz tylko dwa słowa KOMUNIS I KAPITALIS to nic nie poradze xD

Ten wyzysk forda do było na dzisiejsze - zbudować ci dom za darmo i podnieść twoją śmieciówe na 20k na ręke i dać dożywotnią umowe dla ciebie dzieci i wnuków - stąd się wzięły auta roboli a nie z wyzysku. FORDYZM I FORD
kamil-tumuletz - @Tojamoze_pozamiatam przecież po polsku napisałem - na chłopski rozu...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz