Aktywne Wpisy

Hamza +88
#heheszki #bekazpalaczy #humorobrazkowy
zawsze mnie bawią palacze, którzy są tak uzależnieni od jarania, że psychicznie nie dają rady nie jarać szluga przez kilka godzin
zawsze mnie bawią palacze, którzy są tak uzależnieni od jarania, że psychicznie nie dają rady nie jarać szluga przez kilka godzin
źródło: PAL1
Pobierz
youngP +135
prawie 5 a dalej ciemno :/ wiosna i lato trwają za krótko w tym kraju

„Myślenie” nie zmieniło się do dziś. W PRL robotnik niby rządził, a w praktyce był niewolnikiem biurokratycznego folwarku. W latach 90. daliśmy się okraść pod hasłem wolnego rynku, bo nikt nie rozumiał, że prywatyzacja to tylko nowa forma akumulacji kapitału w rękach nielicznych. Dziś ta sama mentalność działa jak kiedyś: śmieciówki, strach przed upominaniem się o prawa, gadka o „roszczeniowości”, państwo traktowane jak łup przez partie, a pracownik jak petent, który ma być wdzięczny, że w ogóle istnieje.
Abramowski pokazywał alternatywę. Nie mesjanizm, nie p-----c, nie czekanie na wybawiciela, tylko wspólnota ludzi świadomych, że praca i życie mogą należeć do nich, a nie do elit. Gdyby Polacy to przyjęli, dziś bylibyśmy bliżej Skandynawii z silnymi związkami, spółdzielniami i kontrolą kapitału zamiast folwarku, gdzie janusz-biznesmen kupuje porsche, a jego ludzie robią za 20 zł na godzinę i boją się odezwać a o wszystkie krzywdy oskarżają najsłabszych.
Nic się nie zmieniło xD
#antykapitalizm #historia #ciekawostki #pracbaza #kolchoz #januszebiznesu
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@CzlowiekPacha: A "kierownicy" czesto nie maja narzedzi zeby wynagradzac tych co daja cos od siebie i przychodza do pracy pracowac a nie po to zeby w niej byc.
Prosta sprawa:
Mam 10 ludzi podemna. Kazdy zatrudniony na tym samym stanowisku. Czyli ma zarabiac tyle samo tak? ANO NIE...
W obu tych przypadkach jest przecież "kapitalizm" bo jest "święta" własność prywatna, jest giełda,
A nie pomyslales, ze moze to jest wlasnie tak, ze na kopalniach zarabiaja tyle ile powinni zarabiac, tylko inne grupy zawodowe nie potrafia sie miedzy soba kolhoznikami dogadac i wymusic podwyzek na prywaciarzach?
Plus wez tez pod uwage, ze kopanie naleza do sektora energetycznego, ktory zarzadzaja spolki panstwowe. To jest inna zdolnosc negocjacyjna.
W Drugiej Rozprawie (oficjalnie zatytułowanej Rozprawa o pochodzeniu i podstawach nierówności między ludźmi), Jean-Jacques Rousseau przedstawia dogłębną analizę rozwoju nierówności w ludzkich społeczeństwach. Szczególnie uderzającą i paradoksalną ideą zawartą w tym tekście jest to, dlaczego biedni akceptują społeczne
@kamil-tumuletz: Bolskie najlepsze, sól drogowa w wędlinach, pyszna wołowinka z padłych i chorych krów, mięso z komponentami do produkcji paliwa, odświeżone spleśniałe kiełbasy, szwedzkie mięso z czasów zimnej wojny w wyrobach garmażeryjnych.
I nie Mirasku. Na kopalni nie ma tak ze zarabiaja tyle ile powinno zarabiac :D
Jedni zarabiaja zdecydowanie za duzo a inni zdecydowanie za malo.
Malo wiesz o kopalni (nie Twoja wina) i jak to wyglada. Masz informacje z TV itp. No przykro mi ale tak to nie dziala. Kopalnia to na tyle zlozony twor ze sa tam
Tylko czemu nie ma najtańszego skoro prowadzenie firmy jest najtańsze, podatki najniższe, wynagrodzenia najniższe, kontrole i kary za łamanie prawa najśmieszniejsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdzie te eldorado konfiarskie? Może trzeba płacić za przychodzenie do pracy to wtedy ceny będą normalne?
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzhttps://www.youtube.com/watch?v=Ri_Pi4AvEMc