Aktywne Wpisy

masternodeBTC +449
Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.
Od 4 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. W skrócie: polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 6590
Od 4 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. W skrócie: polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których rodzą się kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonywać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 6590

Naza_Dzikowski +42
Jakie rzeczy wydawały wam się w dzieciństwie luksusowe a teraz są zwykle? Ja zacznę ( 34 lata ) - Chipsy Pringles i lody Magnum

„Myślenie” nie zmieniło się do dziś. W PRL robotnik niby rządził, a w praktyce był niewolnikiem biurokratycznego folwarku. W latach 90. daliśmy się okraść pod hasłem wolnego rynku, bo nikt nie rozumiał, że prywatyzacja to tylko nowa forma akumulacji kapitału w rękach nielicznych. Dziś ta sama mentalność działa jak kiedyś: śmieciówki, strach przed upominaniem się o prawa, gadka o „roszczeniowości”, państwo traktowane jak łup przez partie, a pracownik jak petent, który ma być wdzięczny, że w ogóle istnieje.
Abramowski pokazywał alternatywę. Nie mesjanizm, nie p-----c, nie czekanie na wybawiciela, tylko wspólnota ludzi świadomych, że praca i życie mogą należeć do nich, a nie do elit. Gdyby Polacy to przyjęli, dziś bylibyśmy bliżej Skandynawii z silnymi związkami, spółdzielniami i kontrolą kapitału zamiast folwarku, gdzie janusz-biznesmen kupuje porsche, a jego ludzie robią za 20 zł na godzinę i boją się odezwać a o wszystkie krzywdy oskarżają najsłabszych.
Nic się nie zmieniło xD
#antykapitalizm #historia #ciekawostki #pracbaza #kolchoz #januszebiznesu
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@kamil-tumuletz: Popierał Piłsudskiego. To mniej więcej na dziś tyle - co popierać Kaczyńskiego.
Siłą tego kraju jest pracownik. To robole potrafili wyjechać i robić kariery za granicą. Polskich firm które coś znaczą za granica jest bardzo niewiele.
Ciągłe
To jest klasyczna logika folwarku przeniesiona na skalę państwową: właściciel czy zarządca bije
źródło: obraz_2025-08-22_075050437
PobierzŻycie nie jest czarno-białe. A ja widziałam to i od strony przedsiębiorcy, jak i pracownika.
@Jcdx: Ciezko sie odpowiada jak nie cytujesz do czego sie odnosisz.
Ja pracuje w dosc sporej korpo. Siedziby ma na kilku kontynentach. Nie ma u nas zwiazkow i raczej nikomu nie sa potrzebne.
Ja widzialem od strony pracownika. Zabetonowany beton ktory skutecznie utrudnial mi dobre zarzadzanie zaloga.
@Jcdx: Tak ale tylko te "panstwowe" czy tez miejskie.
Kumpel pierwsze co zrobil jak sie przeprowadzil to wniosl do wspolnoty o zmiane zarzadcy. Bardzo dobrze wiedzial jak obecny "miejski" zarzadca zarzadza bo to znana "firma" w moim
@zalogowany_user: XIX wiek w USA - i nie tylko - był rajem dla fałszerzy żywności i leków. Fałszowanie ich było na porządku dziennym. Stąd w końcu w 1906 Theodore Roosevelt (wraz z Harveyem Wileyem) przeforsował ustawę o czystości żywności i leków, po masie skarg konsumentów.
Prawo pracy wprowadzono również po wielu skargach i petycjach pracowników chcących zagwarantowanych lepszych warunków
prawa pracy długo tam nie było ale masom migrującym to nie przeszkadzało, ja wiem, że państwo opiekuńcze i regulacje to fajny pomysł, ale on zawsze powoduje problemy
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzObwinianie o to wszystko FDA jest nieporozumieniem