Wpis z mikrobloga

@Lach__Anonim:

a jak się wam to spina z handlowymi niedzielami?

Zwyczajnie nie każdy jest pieordolniety by chcieć mieć ustawowo ustalone dni w których ma robić wolne a w których pracować
  • Odpowiedz
Czyli warto rozwijać takie programy

@mam_spanko: No pewnie. Ten pomysł jest tak dobry i opłacalny dla wszystkich zainteresowanych, że trzeba dać prywatnym firmom aż 50mln zł. I to tylko na pilot tego programu.

Nie dziwne, że rządzą nami debile jeżeli debile ich
  • Odpowiedz
Czyli warto rozwijać takie programy

@mam_spanko: jesli bedziesz sam sobie placil te wyplate to sobie pracuj nawet i 10h tygodniowo xD

ciekawe dlaczego temat czterodniowego tygodnia pracy ucichl w niemczech... moze ma to cos wspolnego z zalamaniem gospodarki, masowymi zwolnieniami i reukcja HO xD
  • Odpowiedz
krytykowany przez mentalnych niewolników

@walciak: zaden z was... zaden ze zwolennikow tego pomyslu nie zatrudnilby samego siebie i nie placilby takich pieniedzy jakic oczekujecie gdyby mial wlasna firme a co dopiero skrocic wasz czas pracy xD
  • Odpowiedz
mogą zatrudnić tyle ludzi

@mam_spanko: a ciekawe skad na to wezma pieniadze? pewnie z podwyzek cen wiec bedziecie moze i pracowac po 4 dni w tygodniu ale za to bedziecie żreć gruz ze sciany xD
  • Odpowiedz
@Mokebe_Testo:

Wśród uczestników badania znaleźli się sprzedawcy internetowi, studia animacji, dostawcy usług finansowych, a nawet mała smażalnia ryb

xD no to faktycznie wymiera grupa reprezentacyjna zawierajaca po kilka firm z roznych sektorow jak na przyklad handel detaliczny, komunikacja miejska, branza hutnicza, wywoz smieci albo producenci nabiału... juz to widze jak wprowadzaja czterodniowy tydzien pracy w innych branzach niz pierdzenie w stolek w biurze xD
  • Odpowiedz
@Notes: no to przecież oczywiste jest, że nie wszędzie da się to wprowadzić(przynajmniej w tym momencie), ale tam gdzie można to jak najbardziej powinno się to zrobić. Chociaż 50 lat temu udało się przejść z 6 na 5 dni, więc teraz też można przejść z 5 na 4. Tym bardziej, że produktywność w Polsce rośnie w zawrotnym tempie... w przeciwieństwie do zarobków i kosztów pracy
Mokebe_Testo - @Notes: no to przecież oczywiste jest, że nie wszędzie da się to wprow...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Przeciez Stanowski sam w swojej firmie ma model 4 dniowego tygodnia pracy XD

@mifosto: przecież on tam ma pewnie większość na b2b to żaden tydzień pracy ich nie obowiązuje
  • Odpowiedz
Tym bardziej, że produktywność w Polsce rośnie w zawrotnym tempie

@Mokebe_Testo: ale zdajesz sobie sprawe z tego, ze nie kazda praca polega na zadaniowości? ciekawe kto bedzie placil tym ludziom? bo ja nie mam nic przeciwko skroceniu czasu pracy ale taka opcja juz oistnieje - nazywa sie umowa na niepelny etat i pracujesz osbie ile chcesz ale dostajesz odpowiednio mniej kasy :)
  • Odpowiedz
@mam_spanko: Nie wiem jak wy sobie to wyobrażacie. Pracownicy stacji benzynowych pracując przez 80% będą w stanie zapewnić całodobową pracę stacji? Obsługa lotniska zwiększy jego przepustowość, żeby zrekompensować mniejszą godzin pracy? Lekarze przyjmą tyle samo pacjentów w skróconym czasie, a pacjenci w szpitalach wyzdrowieją szybciej? Nauczyciele w szkole przekażą tę samą ilość wiedzy, a drogowcy zrobią remont w tym samym czasie pracując 4 dni w tygodniu? Przecież nie ma możliwości,
  • Odpowiedz