Wpis z mikrobloga

✨️ Czy brak wiedzy ogólnej w związku to norma?
Pytanie do #niebieskiepaski w #zwiazki

Od roku jestem w związku z dziewczyną. Oboje mamy okolo 27 lat, oboje zwykla korpo praca w duzym miescie w obszarze finanse/IT. Szczerze mówiąc to jest to mój pierwszy długi związek i wcześniejsze znajomości z dziewczynami nie dochodziły do takiego etapu więc nie jestem w stanie ocenić czy to normalne wśród #rozowepaski . Mianowicie, mam wrażenie że ma bardzo małą wiedzę o świecie. Jest bardzo słaba w pytania typu quiz, tzn jakieś pytania typu jakiej narodowości był Napoleon albo żeby wymieniła np kilku jakichkolwiek prezydentów USA, albo np wskazać na mapie jakiś trochę mniej oczywisty kraj typu Turcja, gdzie myślałem że takie pytania to są jakąs tam wiedzą ogólną, że naprawdę wszyscy to wiedzą.

Nie wiem do końca z czego wynika ta jej niewiedza. Czasem jak zaczynam sie z nią trochę droczyć i dopytywać o niektóre rzeczy to mówi, że jej to do życia nie jest potrzebne i jak widać nigdy nie musiała z tego korzystać. Nie jest na pewno też głupia dziewczyną bo widzę, że z takim myśleniem analitycznym jest u niej dobrze, tzn szybko łapie konteksty czy jakieś nawiązania w zwykłych codziennych rozmowach i jak coś jej tłumaczę to też szybko to pojmuje. Nie ma też problemu z pisaniem dłuższych i złożonych zdań, zna ortografie i interpunkcję. W pracy też nie klepie Exceli na najniższym stanowisku, tylko już troche bardziej specjalistyczne stanowisko z jakąs tam znajomością bankowości. Jedynie jakby usunęła całą tą wiedze ogólna xd i jakby jej nie przyswajała bo jak to mówi, nie jest to jej do niczego potrzebne do życia, gdzie mam wrażenie, że takie rzeczy są na historii czy geografii w podstawówce czy gimnazjum.

Staram się jej tłumaczyć te rzeczy typu wymienię tych kilku prezydentów USA, dorzuce jakiś konktekst, że kiedy byli prezydentami, dlaczego są tam bardziej znani od innych, co takiego zrobili i pytam za dwa tygodnie znowu o to, a ona już ich nie pamięta. Jakby w ogóle się nie wysiliła żeby to zapamiętać. A też nie będę z nią przecież teraz przerabiał całego podręcznika do historii czy geografii z gimnazjum.

Chciałbym się chyba jedynie utwierdzić, że ktoś inny też tak ma i to jest normalne wśród kobiet, że nie interesują sie aż tak światem i jak to kolega kiedyś mi powiedzial, od rozmów o takich rzeczach to ma się kolegów, a nie dziewczynę xD.

#niebieskiepaski #zwiazki #rozowepaski

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim bo nie siedzi na wykopie, na tiktoku przewijasz śmieszne psy, to masz więcej śmiesznych psów, a na wykopie szukasz śmiesznych obrazków, a nagle czytasz kłótnie dwóch Mirków czy powinniśmy odbijać Konstantynopol ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 13
@mirko_anonim: brzmi jak ignorancja, a z drugiej strony może ma takie podejście mocno selektywne - pewnie pamięta to czego potrzebuje i to co ją interesuje, a nie to, co Ty byś chciał

Na randkach o czym gadaliście?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim poza tym też zastanów się też czy w innych dziedzinach nie nadrabia, ja na przykład z moją różową też mam podobnie, że ja wiem jakieś bzdety z historii czy polityki, a znowu nie wiem często jakichś banałów z biologii, chemii czy innej medycyny

Ja mogę wyskoczyć do niej, że jak możesz nie wiedzieć, kto był pierszym premierem, a ona do mnie, że jak mogę nie wiedzieć co trzustka produkuje (było
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: szukaj dalej. Ja też tak miałem w kilku związkach aż trafiłem na osobę, która "ogarnia" podstawy, a w wielu aspektach ma większą wiedzę niż ja.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to ze głupia to już ustalone. Teraz mozliwe sciezki: jesli brzydka = szukaj nowej. Jesli ładna = bzikaj ale nie zalewaj bo będziesz mieć glupie dzieci. Jesli chcesz mieć już dzieci to te dalej bzikaj i jednocześnie szukaj innej do familiady
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ogólnie błędem jest zwracać się z tym na Wykop, bo zaraz zlecą się blackipllowcy i powiedzą, że wszystkie kobiety to idiotki.

to jest normalne wśród kobiet, że nie interesują sie aż tak światem i jak to kolega kiedyś mi powiedzial, od rozmów o takich rzeczach to ma się kolegów, a nie dziewczynę

@mirko_anonim: Ogólnie ciężko jest obiektywnie generalizować takie rzeczy.
Ogólnie w badaniach przeciętna kobieta ma wyższe IQ
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Przypomnij sobie swoją klasę w szkole podstawowej - to model społeczeństwa. Dotyczy tak kobiet, jak i mężczyzn: 95% ludzi jest głupich lub bardzo głupich.

Nie ma co uogólniać - taką sobie wybrałeś.Im jesteś mądrzejszy, tym trudniej znaleźć kogoś na swoim poziomie lub mądrzejszego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak ty ją uczysz prezydentów USA a potem odpytujesz to trochę beka z ciebie ale i ona głupia jak but. wziąłeś se blondynkę to masz. porozwiązuj z nią krzyżówki technopolu to może zobaczy że ma pustkę w głowie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jest to na tyle normalne jak i u facetów, większość to npc-e, tylko że z npcami nie spędzam większości życia, a Twój kolega brzmi jakby cope'ował. ze swoją żoną rozmawiamy o takich rzeczach i uczymy się wzajemnie od siebie. sam sobie odpowiedz, czy ci to przeszkadza, bo raczej na wiele lepiej się nie zmieni pod tym względem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Mam z moją to samo.
Ci robi w wolnej chwili?
Faceci chyba chętniej oglądają jakieś YT o histori czy ogólnie naukowe. Potem wypada jakiś serial historyczny na Netfixie i jakoś się ciekawostki i nazwiska utrwalają wraz z kontekstem historycznym. A baby co oglądają? Komedie romantyczne albo jakieś babskie telenowele. Nic nie poradzisz. Ale czy ta wiedza jest potrzebna to w sumie dobre pytanie. Z 2 strony moja jak chorowała to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tak, to normalne, kobiety nie chcą rozwiązywać problemów logicznych świata, tylko chcą żyć w „lala land”.

Z plusów to - to działa na twoją korzyść, bo ona cię widzi jako tego mądrego. Gdyby ta cała dynamika była na odwrót, to by cię zostawiła, bo by się czuła, że jest z idiotą. Ale facetom to nie przeszkadza, bo najważniejsze jest to, że jest ładna dla ciebie.
  • Odpowiedz