Wpis z mikrobloga

✨️ Czy brak wiedzy ogólnej w związku to norma?
Pytanie do #niebieskiepaski w #zwiazki

Od roku jestem w związku z dziewczyną. Oboje mamy okolo 27 lat, oboje zwykla korpo praca w duzym miescie w obszarze finanse/IT. Szczerze mówiąc to jest to mój pierwszy długi związek i wcześniejsze znajomości z dziewczynami nie dochodziły do takiego etapu więc nie jestem w stanie ocenić czy to normalne wśród #rozowepaski . Mianowicie, mam wrażenie że ma bardzo małą wiedzę o świecie. Jest bardzo słaba w pytania typu quiz, tzn jakieś pytania typu jakiej narodowości był Napoleon albo żeby wymieniła np kilku jakichkolwiek prezydentów USA, albo np wskazać na mapie jakiś trochę mniej oczywisty kraj typu Turcja, gdzie myślałem że takie pytania to są jakąs tam wiedzą ogólną, że naprawdę wszyscy to wiedzą.

Nie wiem do końca z czego wynika ta jej niewiedza. Czasem jak zaczynam sie z nią trochę droczyć i dopytywać o niektóre rzeczy to mówi, że jej to do życia nie jest potrzebne i jak widać nigdy nie musiała z tego korzystać. Nie jest na pewno też głupia dziewczyną bo widzę, że z takim myśleniem analitycznym jest u niej dobrze, tzn szybko łapie konteksty czy jakieś nawiązania w zwykłych codziennych rozmowach i jak coś jej tłumaczę to też szybko to pojmuje. Nie ma też problemu z pisaniem dłuższych i złożonych zdań, zna ortografie i interpunkcję. W pracy też nie klepie Exceli na najniższym stanowisku, tylko już troche bardziej specjalistyczne stanowisko z jakąs tam znajomością bankowości. Jedynie jakby usunęła całą tą wiedze ogólna xd i jakby jej nie przyswajała bo jak to mówi, nie jest to jej do niczego potrzebne do życia, gdzie mam wrażenie, że takie rzeczy są na historii czy geografii w podstawówce czy gimnazjum.

Staram się jej tłumaczyć te rzeczy typu wymienię tych kilku prezydentów USA, dorzuce jakiś konktekst, że kiedy byli prezydentami, dlaczego są tam bardziej znani od innych, co takiego zrobili i pytam za dwa tygodnie znowu o to, a ona już ich nie pamięta. Jakby w ogóle się nie wysiliła żeby to zapamiętać. A też nie będę z nią przecież teraz przerabiał całego podręcznika do historii czy geografii z gimnazjum.

Chciałbym się chyba jedynie utwierdzić, że ktoś inny też tak ma i to jest normalne wśród kobiet, że nie interesują sie aż tak światem i jak to kolega kiedyś mi powiedzial, od rozmów o takich rzeczach to ma się kolegów, a nie dziewczynę xD.

#niebieskiepaski #zwiazki #rozowepaski

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czasem jak zaczynam sie z nią trochę droczyć i dopytywać o niektóre rzeczy to mówi, że jej to do życia nie jest potrzebne i jak widać nigdy nie musiała z tego korzystać.

@mirko_anonim: Virgin OP: Wymień numer buta Napoleona vs Chad Girlfriend: nie obchodzi mnie to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim to wynika z tego, że jeszcze w latach 80 Twoja dziewczyna skończyłaby co najwyżej zawodówkę. A Twój związek nazywany byłby wtedy mezaliansem, ale za to nie musiałbyś pytać o to dlaczego. Bo powód byłby zrozumiały.
Niestety poziom edukacji tak spadł, że teraz byle debil otrzymuje wykształcenie średnie. Mało tego te tłuki idą na studia. 27 lvl jak skoczyła ekonomię to była jednym z ostatnich roczników który jeszcze z marszu łapał
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak, jest to normalne. Większość osób kompletnie nie interesuje się światem, a wśród kobiet to w ogóle cud znaleźć taką, co będzie znała mapę świata xD
  • Odpowiedz
pytanie co gdyby ona zaczęła cię przepytywać z czego innego, np. biologii albo chemii? Jesteś pewien, że masz wiedzę z innych dziedzin, którą ona uważa za podstawową?

@kasiknocheinmal: OP pewnie nawet nie ma dogłębnej wiedzy z tych swoich dziedzin, bo trudno za takową uważać jakieś randomowe fakty i gdyby dać mu jakąś różową po studiach w tych kierunkach, to na jej tle też by wyglądał biednie. ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To normalne u normictwa i u Polek. Wyluzuj i zajmij się heheszkami i ploteczkami, żeby mieć dynaminę. Polka nie jest partnerem do rozmowy tylko do odpoczywania i RUCHANIE.
  • Odpowiedz
  • 0
Kobiety sa pragmatyczne, nie zasmiecaja sobie glowe rzeczami niepotrzebnymi ktore je nie interesuja. Wszystko zalezy czy ma jakies zainteresowania i czy mozesz z nia o innych rzeczach rozmawiac czy jest ameba. Tez kiedys bylem na randce z teoretycznie inteligetna dziewczyna, pracowala w korpo i nawet tam awansowala. Ale po obejrzeniu filmu nie byla w stanie nic powiedziec, nie dalo sie o niczym rozmawiac. Zadna z moich kobiet nie wiedziala jak dziala silnik,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to normalne,.moja ma podobny problem, mianowicie jest bardzo słaba w jednostkach. Kilometr I metr to dla niej to samo. Kiedyś na rozmowie kwalifikacyjnej została zapytana, ile mniej więcej standardowych aut może się zmieścić w dwukilometrowym korku, to odpowiedziała że 12.
  • Odpowiedz
A prawda jest taka, że ta wiedza jest do niczego niepotrzebna.

@GOHAN: tu nie chodzi o to, że typiara nie ma dokładnie takiej samej wiedzy jak on. Chodzi o to, że, cytując opa "mówi, że jej to do życia nie jest potrzebne." Tu chodzi o jej stosunek do wiedzy i brak jakiejkolwiek ciekawości świata. Nie mam pojęcia jak można tak żyć i jak można żyć z kimś takim.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim historyk wzial sobie laskę o umyśle analityka finansowego i sie dziwi ze ja historyczne smuty nie ochodza. Pewnie uważa ze jesteś uroczy z tymi historyjkami o Napoleonie.

A jakby cie zapytała o budowę pantofelka czy rośliny parzystopierzaste? To tez wiedza z gimnazjum.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: też sie kilka razy z tym spotkałem, mylenie Austrii z Australią w korpo itd przez różowe. Ogólnie to w quizach, w których można było wygrać hajs także czołówkę stanowili w większości faceci.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zaleznie od grupy w jakiej sie obracasz, ja znam glownie laski po medycynie/ prawo/ it/ biznesy (krag znajomych) i maja w miare duza wiedze ogolna + sa inteligentne, laski na znajomosci kilkuspotkaniowe - bardzo roznie, ale zwykle da sie zgadnac, ze akurat dana agentka nie zajmuje sie niczym ambitnym dosc szybko xD

tl;dr akurat taka sobie wybrales, ale rozne som mordo, zaufaj mi
  • Odpowiedz