Wpis z mikrobloga

Niesamowicie mnie zaskakuje, że utrzymujący się od wielu lat trend wywiadów przeprowadzanych w trakcie jazdy autem nie stał się jeszcze obciachem. Obym był złym prorokiem, ale pewnie stanie się to w momencie, gdy dojdzie do tragedii i jej przyczyną będzie właśnie jeden z takich wywiadów. Czy wtedy dojdzie do świętego oburzenia i wszyscy biorący w tym udział nagle przerzucą się na promowanie bezpiecznych zachowań za kierownicą?
Choćby nie wiem jak zaklinać rzeczywistość, skupienie kierowcy na drodze w sytuacji prowadzenia wywiadów jest obniżone.
Pamiętacie historię z escape roomem kilka lat temu? Wszyscy wtedy zaczęli mówić o bezpieczeństwie tych lokali. Albo odśnieżanie dachów po tragedii na Targach Katowickich trochę więcej lat temu?
Tylko że wszystko to było odrobinę za późno.

#przemyslenia #dziennikarstwo #polska
arbuz45kg - Niesamowicie mnie zaskakuje, że utrzymujący się od wielu lat trend wywiad...

źródło: kuzniar-2

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arbuz45kg a później der onet będzie pisał że Polacy jeżdżą nie potrzebnie autami i trują środowisko, tymczasem der onet każdego poranka bierze 3 auta i jeżdżą bez celu po Warszawce, no ale to kasta panów a my plebs w autobusy i uśmiechać sie
  • Odpowiedz
@arbuz45kg wywiady w trakcie jazdy są tak z-----e, że głowa mała. Nie wiem skąd ten idiotyczny pomysł się u nas pojawił, ale to jest tak głupie że aż niemożliwe. Jakby nie można było usiąść jak ludzie i porozmawiać, to nie. Trzeba jeździć po mieście dodatkowo je korkując, zatruwać powietrze i stwarzać niebezpieczeństwo żeby sobie pogadać w samochodzie. Ludzie to debile.
  • Odpowiedz
  • 4
jeżdżą nie potrzebnie autami i trują środowisko

@MetalowyBieg: o tym nawet nie wspomniałem, a przecież to chyba jeszcze bardziej trafny w obecnych czasach argument, niż (też bardzo ważna, ale mniej dyskutowana) kwestia bezpieczeństwa.
  • Odpowiedz
@arbuz45kg: Nie trend tylko redukcja kosztów. Auto na wynajem miesięczny za darmo, bo redaktor przy okazji promuje markę. Kamery oświetlenie, dźwięk może być prowizorka. Bo w końcu z auta. Koszty groszowe w porównaniu do profesjonalnego studia.
  • Odpowiedz
@arbuz45kg: @Kulfonix w czasach gdy największą widownię zbierają programu w stylu "ruchanie mojego ex na plaży", wszyscy odmiany fame MMA, a jedyne o co dziennikarz potrafi zapytać kosmicznego Chada to jak mu smakowały pierogi, za największy problem uważacie wywiady w samochodzie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
Koszty groszowe w porównaniu do profesjonalnego studia.

@zonecom: jasne, to rozumiem. Ale niech to kręcą stojąc na parkingu (bardziej eko + można zrobić ujęcia z zewnątrz), albo na jakiejś zamkniętej drodze, jeżeli auto już musi być w ruchu (mniej eko).
  • Odpowiedz
Nie wiem skąd ten idiotyczny pomysł się u nas pojawił, ale to jest tak głupie że aż niemożliwe.

@Kulfonix: jak zwykle z USA ale było modne 10 lat temu przez jeden rok i się skończyło.
  • Odpowiedz
@arbuz45kg: @Kulfonix @zonecom sam uważam ten koncept wywiadów za kiepski ale w sumie patrząc na to, że od lat na wykopie ten temat się przewija wzbudzając skrajne emocje i dyskusje to chyba działa. O normalnym wywiadzie dyskusje prowadziliby tylko ludzie zainteresowani tematem a tak w myśl zasady "nie ważne co mówią ważne żeby mówili" rosną im zasięgi i rozpoznawalność. Do tego sam wywiad w samochodzie nie dość, że
  • Odpowiedz
kto robi w taki sposób wywiady? Oczywiście der onet, tvn, demokratyczne media xD

@Koronanona: bo republika nie musi, bo wyludzila ze spolek skarbu panstwa i od emerytow miliony. Poprostu dealerzy maja duza kase na reklame i w ten sposob promuja marke.
  • Odpowiedz
@arbuz45kg z tym argumentem o bezpieczeństwie to trochę średnio, bo nie różni się to jakoś specjalnie od rozmowy dwóch osób w aucie. Jasne, może to wpływać na bezpieczeństwo, ale bez przesady.
Co nie zmienia faktu, że ten format jest szczytem debilizmu i istnieje tylko po to, żeby reklamować auta sponsorów.
  • Odpowiedz
@arbuz45kg zgadzam się. Trzeba zakazać rozmawiania w samochodzie, obniża to koncentrację i wypadek jest tylko kwestią czasu. Widzisz że kierowca się odzywa? Reaguj! Rozmawiam - nie jadę!
@Kulfonix zamysł polega na tym że redakcja zapewnia zabieganej personie taksówkę w zamian za wywiad. Dla obu stron same zalety, taki polityk może udzielić wywiadu między spotkaniami a redakcja redukuje koszty. Do tego rozmowy w samochodzie mają coś w sobie, mi się znacznie
  • Odpowiedz