Wpis z mikrobloga

Szlag człowieka trafia. Roczniki 85-00 dostały od Polski tylko i wyłącznie wysokie ceny nieruchomości, wysokie stopy procentowe, zniszczona demografię, zerowe szanse na emeryturę, wysoka inflację i wojnę przy granicy. Jak ktoś jest zdrowy, uczył się za granicą lub prywatnie, pracuje na etacie i nie jest znajomym krolika to został tak wyruch w 4 litery jak nikt. Kiedy jakieś protesty?

I nie, roczniki po 00 jeszcze nie miały czasu wejść na rynek pracy a roczniki przed 86 miały szanse wyjechać za granicę i zarobić euro kiedy jeszcze w Polsce było tanio. Roczniki przed 86 miały czas odłożyć na wkład własny by wziąć kredyty hipoteczne na stopach 3%. Roczniki przed 86 jak mówiły po angielsku to dostawały pracę z marszu (ile ja to widziałem ludzi po kulturoznastwie jako menadżerów w korpo). Roczniki przed 86 mieli najczęściej rodziców którzy byli w idealnym wieku 30+ w latach 90 I 2000 by robić pieniądze I otwierać biznesy.

A roczniki starsze pomimo że żyły w komunie to "czy się stoi czy się leży" zarabiały. Wynosiły z pracy jedzenie, maszyny i teraz są prywaciarzami lub mają po 13-14 emeryturę. Nie znam żadnej osoby +75 która by nie przeszła na rentę w wieku 50 lat a wcześniej się obijała w fabryce.

#kpo #ekonomia
  • 489
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@P4ncak3 powiedz to tym co dorobili się fortuny na krypto :)

@tojapaweu: ci zarobili przez innych typow ktorzy tez chcieli sie tak dorobic. to nie jest nawet gra o sumie zerowej bo mnostwo hajsu jest przepalana na niszczenie planety gdy kopia te cyfrowe pienionszki. jak to juz jebnie to moze bedzie mniej mlodych chlopow ze zboczeniem kapitalistycznym (jesli sie nie wychustaja)
  • Odpowiedz
Roczniki przed 86 mieli najczęściej rodziców którzy byli w idealnym wieku 30+ w latach 90 I 2000 by robić pieniądze I otwierać biznesy.

@P4ncak3: i tak i nie. Mam wrażenie ale nie podparte faktami xd że było sporo takich osób ale w mojej okolicy raczej garstka. Z kolei osoby urodzone około 80 sami kręcili biznesy i dziś ich dzieci w okolicach 20-25 lat mają spore zaplecze gotówkowe. W moich okolicach
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: Za PiSu wprowadzano te patalogiczne rozwiązania, obecny rząd idzie w dobrym kierunku. Ogólnie mam nadzieję że dadzą podatek katastralny i będzie jeszcze lepiej. Moim zdaniem nie idziemy w tę samą stronę co USA.
  • Odpowiedz
@SmugglerFan: Chciało BK0% ale koalicjanci zablokowali. Zgoda, jak przegrają wybory to będzie gorzej. Ale właśnie po to warto o tym mówić, żeby przekonywać innych żeby głosowali na opcje które dają szansę że nadal będzie lepiej. Dla mnie to na obecną chwilę Zandberg albo Hołownia
  • Odpowiedz
okie ceny nieruchomości, wysokie stopy procentowe, zniszczona demografię, zerowe szanse na emeryturę, wysoka inflację i wojnę przy granicy. Jak ktoś jest zdrowy, uczył się za granicą lub prywatnie, pracuje na etacie i nie jest znajomym krolika to został tak wyruch w 4 l

@P4ncak3: Chłop może bez wychodzenia z domu kilkoma kliknięciami otworzyć jdg, albo wejść do samolotu i w 14 godzin być na drugim końcu świata, ale twierdzi, że
  • Odpowiedz
@P4ncak3: roczniki 85-00 zniszczyły demografię i sami na siebie kręcą bata, zakredytują się pod korek, a później te domy i mieszkania pod koniec życia będą oddawać za bezcen bo nie będzie komu tego kupić.
  • Odpowiedz
@wolny_kot: myślę że do tego wracamy tyle że nowe roczniki nie mają pojęcia jak jeszcze może być gorzej, na razie jest oburzenie że burgera kupić nie mogą, oraz że mieszkania drogie, ciekaw jestem jak przyjmą rzeczywistość braku towarów
  • Odpowiedz
  • 0
Poświęć teraz 5-10 lat na życie w norze jak emigranci wydając wszystko na zrobienie jakiegoś sensownego magistra/doktoratu i jednocześnie buduj sieci znajomych, doświadczenie, a upragniona palma będzie na Ciebie na pewno czekać

@MrPr0h:

• Odpowiedz
Nie znam żadnej osoby +75 która by nie przeszła na rentę w wieku 50 lat a wcześniej się obijała w fabryce.

@P4ncak3: To sam jesteś z jakiejś patologii, dlatego żale do wszystkich wokół
  • Odpowiedz
@P4ncak3 nie ma teraz miejsca, gdzie zarobisz 5x więcej względem Polski - to tylko pokazuje jak się zbliżyliśmy do poziomu zachodu, bo większość rzeczy nadal kosztuje podobnie u nas jak i we wspomnianych Niemczech. Ale jak chcesz mieć przebicie 5x i powrót do tych ryzyk co w 2004 czyli np. przestępczości to możesz kupić mieszkania na Ukrainie. Czasy się zmieniają, ale i otoczenie się zmienia. Jeśli poświęciłeś ten czas i nie
  • Odpowiedz
@elo_kebab Dokladnie, dlatego smiesza mnie te zale ze nic sie dorobic nie mozna bylo, bo te roczniki na zachodzie to mieszkania moga sobie co najwyzej w internecie poprzegladac. W Polsce mieszkania nadal sa zajebiscie tanie biorac pod uwage ze to jednak kraj bardziej zachodni niz wschodni i czlonek UE, problem w tym ze wszyscy chca mieszkac w tej samej dzielnicy w tym samym wielkim miescie. W DE dwojka korposzczurow to by
  • Odpowiedz
ja rocznik 93 jeszcze sie załapałem na tanie mieszkania problem maja ci co nie kupili do 2020 roku mieszkania bo hehe miala banka peknąć

@Pawel993: Sam się dorobiłeś czy dostałeś pomoc od rodziców albo wziąłeś we 2 z partnerką? Bo samemu to trzeba było mieć szczęście, aby wystarczająco zebrać na wkład własny i mieć odpowiednią zdolność kredytową.
  • Odpowiedz
roczniki starsze pomimo że żyły w komunie to "czy się stoi czy się leży" zarabiały. Wynosiły z pracy jedzenie, maszyny i teraz są prywaciarzami

@P4ncak3: jaaasne. WSZYSCY mieli łatwiej i lepiej niż wy, biedne dzieci internetu :)

O życiu w PRL nie masz pojęcia - jak wy wszyscy urodzeni po roku 1990. Po 6 miesiącach w tym "raju" oddałbyś nerkę, żeby tylko wrócić do 2025. Z pracy nikt nie wynosił jedzenia
  • Odpowiedz