Wpis z mikrobloga

@Michu94: Robiłem ostatnio na gazowym grillu Bez łopaty do pizzy nie podchodzić. Wyszła bardzo dobra. Ale ile nabrudziłem przy tym to moje....
  • Odpowiedz
@Michu94 no i ewentualnie jak jednak te prawie 3k to za dużo to jeszcze rzeczy typu Unold Luigi. Teraz coraz więcej producentów ma coś podobnego, grzeje się toto do 400-450C i kosztuje w okolicach 1000zl w miarę male ale grzałki nie są tak mocne jak w macte/effeuno i trzeba dogrzewać kamień między plackami. Jak dla mnie wszystkie kopułki typu diavola są do śmietnika bo większość piekarników w trybie grill je dogania,
  • Odpowiedz
@Michu94: ale piec tylko z certyfikatem Pierdotti la Duppa, bo inaczej wyjdzie zakalec

Słowo daję, coraz więcej amatorów pcha się do zabawy ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@wiluxpl

Temperatura jest też istotna. Pieczenie czegoś 5 minut w 300 stopniach nie da się odwzorować piekąc w 200 i wydłużając czas.

Niedawno kupiłem sobie piekarnik Amica 300st,lansowany jako do pizzy. Czy rzeczywiście da się w takim zrobić przyzwoitą pizzę czy to tylko chwyt marketingowy i 300st. to zdecydowanie za mało ?
  • Odpowiedz
@Michu94: Mam Ooni Volt 12, dobija do 450 stopni. Z żoną jesteśmy bardzo zadowoleni. Jedyny problem z takimi gorącymi piecami przy użyciu w pomieszczeniu to brak możliwości poprawek - jak coś spadnie z tyłu pieca to się jara do końca. Dymu jest przy tym bardzo sporo. No i podsypka się bardzo łatwo zapala.
  • Odpowiedz
Smak ciasta jest inny w zależności od czasu fermentacji

@wiluxpl: I na pewno poczujesz tą subtelną różnicę, jak dodasz na wierzch wyrazisty sos pomidorowy z ziołami, pokrojone w kawałki aromatyczne dodatki i wszystko posypiesz intensywnym w smaku i aromacie serem, że o świeżych ziołach na wierzchu nie wspomnę. Tak, na pewno poczujesz wtedy różnicę w smaku ciasta XD To nie chleb, tego ciasta nie je się samodzielnie...
  • Odpowiedz
Tylko akurat w audiofilstwie to masz wymysły bez pokrycia

@wiluxpl: tam pare rzeczy ma pokrycie. Oczywiscie nie te najbardziej chodliwe i memiczne typu super duper kable i podstawki pod nie bo to absurd dla jakis debili. Po prostu tam duzo latwiej sprzedac scam bo odczuc dzwiekowych nie da sie udowodnić.
W spozywce tez masz poniekad takie mityczne rzeczy np pomodory musza byc z atestem wloskie san marzano bo tylko takie
  • Odpowiedz
@LM317K potwierdzam że tutaj temperatura dużo daje. Mam kuchenkę elektryczną z piecem co 300°C jest w stanie podtrzymać i w połączeniu z kamieniem do pizzy daje to super efekt. Pizza jak w pizzerii.
  • Odpowiedz
@RKN_: Przy dobrze wygrzanym kamieniu efekt jest zadowalający, ja nawet nie ustawiam 300 tylko 280 bo też mam max 300, jak na moje absolutnie wystarczy, przewaga piecyka moim zdaniem jest taka, że szybciej się nagrzeje i zeżre mniej prądu jak ktoś robi często. Bo z piekarnikiem to wygląda tak, że 40 minut rozgrzewania żeby zacząć piec (żeby rozgrzać piekarnik, ale też kamień do pizzy).
  • Odpowiedz
@kolejne_juz_konto: No ja jem ranty, tam nie masz sosu ani składników i w tym stylu pizzy są ładnie napompowane. A zapieczone ciasto przesmarowane oliwą ma swój charakterystyczny smak. No i sos do pizzy neapolitańskiej to same przetarte pomidory z solą i oliwą, nic więcej.
  • Odpowiedz