Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarkendarion

chwal nixa za personalizację

wrzuć screena gdzie interfejs wygląda jak gunwo

Czyli na linuksie nawet trzeba samemu sobie UI zrobić, bo w standardzie jest słabe, ale jak taki parch jak OP się za to weźmie to jest badziewne, ale jest dumny, że zmarnował czas na nic nie wnoszące
  • Odpowiedz
nie zapomnij o stabilności od marca 2024 przesiadłem się z Parrot Os na Windows 11 i co chwile mam bluescreeny freezy, jakieś komunikaty że urządzenie ma problem i musi zostać uruchomiony ponownie.

Dodatkowo znowu wrócił problem który ciągnie się jak smród od Windowsa XP znikająca/nierozpoznawalna karta sieciowa.

Dodatkowo, pełno telemetrii zbędnych procesów + im dłużej przeciągasz aktualizacje tym system potrafi się sam zawiesić i wymusić restart.

Nie wspominając o pchaniu OSa w tryb tabletowy menu
  • Odpowiedz
na lixuna trzeba mieć czas

@mam_kosmate_mysli: nie wiem o czym mówisz. Więcej czasu marnuję na Windowsie czy macOS niż na Linuksie.

Kwestia przyzwyczajeń, bo na Linuksie spędziłem prawie 20 lat życia i macOS to udręka. Brakuje w tym systemie rzeczy które miałem normalnie 19 lat temu gdy przysłali mi pierwsze Ubuntu 6.06 na płytce.
  • Odpowiedz
@Krul_Marcineusz_Pierfszy teoretycznie może tak mieć, bo jeśli ma niesprawny hardware i np wadliwą artę graficzną to na Windowsie przy odtwarzaniu materiału wideo może się wysypać elektronika, a na linuksie sterownik uniwersalny nie obsługuje a ogóle akceleracji i tylko procek się poci.
  • Odpowiedz
zadziała, jeżeli masz tethering albo zewnętrzny adapter i trochę szczęścia

@Wap30: o tym nie raczyles napisac. To tyko potwierdza stara zasade nie chesz problemow sprawdz specifikacje zanim kupisz.
Ilosc producentow i odmian chipow jest coraz wieksza w cale sie nie dziwie ze developerzy nie nadarzaja portowania softu na te chisnkie wynalazki.

YT6801 wymaga
  • Odpowiedz
czego ty używałeś, albo kiedy ostatnio

@dafto: Ostatnio np. modemu wifi na USB od Tplinka. Na windowsie wsadziłem i zadziałał. Na linuxie jakieś skrypty od użytkowników z forum, specjalne repozytoria, z wersjami sterowników co to mają na pewno zadziałać z moją płytą główną itp. Kiedyś to samo miałem z akurat tą jedną "pechową" wersją mojej karty Nvidia, która nie chciała działać z akurat tym konkretnym distro. Istną kopalnią linuxowych problemów
  • Odpowiedz
@dafto „a później przylatuje smok i ru*ha Ci matkę” - tak można podsumować to co napisałeś.

Przez 20 lat nie widziałem seniorów korzystających z linuxa a od 20 lat co chwila pojawia się takie p--------o xD

Robisz z rodziny ułomów co niby nie potrafią znaleźć start to ciekawe jak radzą sobie z archaicznym i nielogicznym ui w Libre Office (z resztą takie ui ma większość softu FOSS poza jakimiś nielicznymi wyjątkami)
  • Odpowiedz
@rafau16: wiadomo lepiej w-----ć laptopa i kompa bo magicznie system nie będzie działać co nie ( ͡º ͜ʖ͡º)
C--j, że działał normalnie na win 10, ale do win 11 to już se nowe kup. Dlatego linux robi brrrr i jest zajebisty dla szaraka od przeglądarek. Polska bastionem windowsa wiadomo, lepiej dawać się dymać i siedzieć na g---o systemie. Byś chociaż napisał bym na MacOS przeszedł
  • Odpowiedz
Nie nawidze tego systemu. Od 7 lat co roku się nabieram że jednak ten system jest super. Zainstaluje i już po 5 minutach problemy nic nie działa powolny ( przeglądarka ma czystek systemie otwiera się 10 s ????) instalacja programu to min 6 godzin i 100 lini kodu wklejonych z chatagpt albo jakieś strony od użytkowników którzy zgadują a nie wiedza na pewno i ostatecznie program nie zainstalowany
  • Odpowiedz
@Rodriquez na Windows 90% problemów z BSOD to uszkodzony sprzęt. Linux sobie radzi z takim wadliwym hardware, bo z założenia to system serwerowy i uszkodzona "komórka, czy szyn" nie może wysadzić całego systemu. To nie znaczy, że dla end-usera to jest ok, po prostu inaczej monitoruje się złożone środowiska.
  • Odpowiedz
@BomBom ja mam to i to bez linuxa więc uważam że nie jest bezproblemowy, zewnętrze myszki bez oprogramowania(do razera nie ma ale jest mousefix za hajs), dopiero rok temu dodali rectangle bo wcześniej apka, brak wsparcia ntfs(niektórzy potrzebują bo exfat i fat32 się nie sprawdzi), skalowanie rozdzielczości pod retine, albo korzystasz z natywnej i masz małe ikonki albo kup pan monitor 5k(HiDPI), szybkość otwierania większych aplikacji zewnętrznych firm trwa przy większej
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: Wszystko fajnie ale nie wiem jak ktoś kto nie wie jak sprzęt działa albo nigdy cli nie dotykał ma sobie cokolwiek tam ogarnąć.
Na przykład podpięcie zwykłej drukarki i znalezienie sterowników do niektórych modeli potrafi wyssać kilka godzin z życia, gdzie na windzie albo maku jest to z reguły plug and play (czyli tak, jak być powinno).
  • Odpowiedz