Wpis z mikrobloga

Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla geeków, gdzie nawet musisz kompilować sobie przeglądarkę. Wiele dystrybucji jeśli ktoś chce korzystać z internetu, programu office, słuchać muzyki czy odpalać gry przez np lutris nie musi przez całe życie odpalić terminala. W dodatku linux ma to czego nigdy nie będzie miał windows - nieskończona customizacja. Możesz mieć taki wygląd menu, rozpieszczenie go, kolor ikon, przecisków, kursorsa, jaki chcesz.
Większość zcarnej legendy o linux chyba pochodzi niestety od entuzjastów linuxa arch, który faktycznie jest dla pasjonatów, gdzie wszystko musisz załatwić w konsoli, ale taki mint, debian, czy fedora to wszystko klikasz kursorem jak w windows.
W dodtaku jak wybierazesz np lekkie środowisko graficzne to nawet z małą ilością ram system chodzi jak strzała, podczas gdy niejeden komp z 16/32 gb ram z Windows potrafi zamulać już po pół roku, bez ściągniętych wirusów.
Zgodzę się, że jeszcze 10 lat temu linux faktycznie nadawał się tylko do odpalenia przeglądarki, ale teraz nawet z grami jest na nim mniejszy problem niż np na windows.

#linux #linuxmasterrace #windows #technologia #informatyka #systemyoperacyjne
Jarkendarion - Nie skąd w 2025 roku przekonanie, że linux to masochistyczny os dla ge...

źródło: xfce-pandora-arc-theme

Pobierz
  • 359
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@orgin246 XD instalowanie driverów nvidii na Windows - 5x dalej gotowe. Tymczasem Loonix zatrzymujący się na kursorze po instalacji bo secure boot/niepodpisane drivery XD już nie mówię o tym, że jak masz jakieś chociażby tak proste urządzenie jak I/O audio i nie masz dedykowanej apki z panelem sterowania albo jakąś kamerkę gdzie możesz zmieniać ustawienia jak w Insta360 link i g---o możesz bo nie ma do tego softu XDDDD
  • Odpowiedz
Używam Linux'a Nobara od ponad roku, fajna przygoda. Problemy są, ale mniejsze niż na Windows 11 gdzie bez debloat skryptu nawet się nie da tego systemu używać, czasami nawet po tym debloaterze laguje. 95% gier działa na luzie i jeśli nie grasz w c wordowe gry od riot to wiele nie tracisz. Instalacja programów przez menadżer pakietów zajmuję parę sekund >> szukanie w necie plików executable. @rafau16 wyjmij mózg z d--y
  • Odpowiedz
@rafau16: ty się chyba zatrzymałeś z linuxem 15 lat temu
Ty wiesz czym jest steam deck i co spowodował ostatnio w świecie linuxa czy jeszcze nie dotarłeś do tego evenementu ( ͡º ͜ʖ͡º)
orgin246 - @rafau16: ty się chyba zatrzymałeś z linuxem 15 lat temu 
Ty wiesz czym je...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarkendarion Bardzo dobrze wspominam używane Ubuntu . Chyba 12.04. Natomiast nie wrócę do Ubuntu z uwagi na jednak problemy z grami i działaniem dedykowanych urządzeń peryferyjnych jak np gamingowe myszki z dodatkowymi klawiszami etc.

Jeśli kiedyś Steam OS będzie takim dojrzałym systemem na PC gdzie będzie wszystko działać to wrócę na Linuxa.
  • Odpowiedz
@amamoh: I to jest właśnie prawidłowe podejście do robienia komputerów dla rodziców. Oni chcą tylko żeby działało, nieważne jak, nieważne co to jest i po co to kropka im to nie będzie nigdy potrzebne. Ma działać. Tak samo ja też instalowałam różne rzeczy rodzicom nie robiłam ją jakieś konta na Facebooku i tym podobne – i mają działać. Aczkolwiek zabawne jest to, że pierwszą rzeczą jaką moja mama odkryła na
  • Odpowiedz
Na przykład podpięcie zwykłej drukarki i znalezienie sterowników do niektórych modeli potrafi wyssać kilka godzin z życia, gdzie na windzie albo maku jest to z reguły plug and play (czyli tak, jak być powinno).

@MikeLitoris: drukarki wspierane przez linux działają lepiej niż pod windows, bonw ogóle nie musisz nic robić
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: sytuacja sprzed kilku dni.
Ubuntu 24 desktop.
Nagle zamiast obrazu 4k mam na monitorze obraz HD. Ozesz kur*. Sprawdzam kabel, monitor - wszystko śmiga.
Nie byłem na tyle mądry żeby spróbować inny OS albo Ubuntu live.
Zamawiam nowa karte graficzną (ten sam model) - to samo( ͡° ͜ʖ ͡°).
5 minut grzebania w necie - trzeba
  • Odpowiedz
  • 2
@camelinthejungle ja mam to samo tyle że od lat jakichś 20. Zacząłem używać Linuxa podejrzewam ok. 2005 bo pierwsza była Mandriva a z tego co czytam Mandrake zmienił się w Mandrive właśnie w 2005. Więc od 20 lat mam takiego łapka starszego (kilka razy zmieniany ale zawsze starszy model) którego używam do operacji finansowych, płacenia rachunków i tyle. Czasem jakiś dokument próbowałem stworzyć czy obejrzeć coś na YT. Używane 3-4 razy
  • Odpowiedz