Wpis z mikrobloga

Obecnie nie posiadanie SUVa na daily to jak jeżdżenie furmanką w latach 90tych, przemawia za tym jedynie argument ekonomiczny #changemymind

Mamy do wyboru małe suvy, duże suvy, tanie suvy, suvy premium, suvy coupe, suvy z drzwiami bez ramek, suvy sportowe, suvy terenowe, elektryczne suvy, suvy z v8 pod maską, nawet wyroby suvopodobne, a dalej istnieją ludzie, którzy wybierają na daily uber nie praktycznie, nie wygodne, niskie auta.
Rozumiem mieć jakieś fajne sportowe auto na weekend, aby się pobujać po zakrętach czy pojechać na tor, ale w większości to suvy hejtują mariuszki jeżdżący corollą, octavią czy hvjdajem i30.

Są tacy co rezygnują ze wszystkich zalet SUVów bo boją się fiksacji swoich biedniejszych kolegów na temat rozmiaru ich członka xDDD

Zalety:
+ wyższy komfort jazdy
+ uniwersalność
+ lepsza widoczność
+ większe bezpieczeństwo
+ większa pojemność bagażnika
+ łatwiej się wsiada
+ gówniaka z tyłu łatwiej zapiąć
+ bardziej naturalna pozycja za kierownicą
+ nie boisz się krawężników ani pola sąsiada
+ nie musisz patrzeć w górę na byle ciecia na chodniku jakbyś miał 179cm wzrostu.

#motoryzacja #samochody #heheszki #bmw #mercedes
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@__MadCat: Sam mam od zawsze SUVa i pięknie się czyta pianę z pyska i ból dupska wykopków którzy próbują mi wmówić że nie powinno mi się takie auto podobać XD ale śmieszy mnie też to wyzywanie innych wykopków od “Mariuszków” tak jakby OP był jakkolwiek lepszy i sam nie był takim Mariuszem tylko że w SUVie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@__MadCat Sam niedlugo poczynię zakup auta. Ma być rodzinne więc SUV odpada po ma mały bagażnik. Superb 3 kombi lub g21 to moje piki. Co to będzie to okaże się jak już będę oglądał konkretne egzemplarze. Nigdy SUVa nie rozpatrywałem więcej miejsca wcale tam nie ma. Jeśli jest to już jest ogromny a takie mi się nie podobają.
  • Odpowiedz
@__MadCat: Rozumiem, że to troll. Natomiast zdajesz sobie sprawę z tego, że bardzo duża część SUV to tak naprawdę nie SUV a jedynie podniesiona zwykła osobówka która jest cięższa, ale za to ma ten sam silnik na przykład? XD

@Cztero0404: dokładnie jak mówisz :) szukałem jakiś czas temu samochodu SUV lub kombi.

Różnica taka ze suvy miale wygodniejsza pozycje siedzenia i były droższe za to miały sporo mniejsze
  • Odpowiedz
@Radus: Ja miałem okazję na przykład jechać kilkukrotnie co najmniej toyotą corolla i kilkoma toyotami w suvie na taksówce, kią ceed i kią x ceed, volkswagenami różnymi podobnie jeszcze kilka aut pewnie by się znalazło. To taką faktyczną różnicę było czuć może w mercedesie c-klasa i GLK później GLC.
  • Odpowiedz
@Ziuk_Garlinski:

ból dupska wykopków którzy próbują mi wmówić że nie powinno mi się takie auto podobać XD

Jest dokładnie na odwrót - to suviarze co rusz opowiadają o niesamowitych zaletach swoich suvów, zamiast po prostu stwierdzić, że kupili takie auto, bo im się podobało.

To z grubsza tak, jakbym nagle co chwilę wrzucał na mirko opowieści o tym, że kupiłem Mazdę MX-5 tylko dlatego, że przestronne auto, z dużym bagażnikiem,
  • Odpowiedz
@__MadCat xDDDDD

Farmazony max ale odpisze.

Wyższy komfort jazdy xDDD. To dlatego bmw 5, 7 merole E, S czy tam inne maybachy czy phantony to po prostu duże sedany. Myla sie chłopaki suv jest wygodniejszy.
  • Odpowiedz
@__MadCat: przecież to jakaś bzdura, po co mi suv jeśli nie mieszkam na wypizdowie z gruntowymi drogami dojazdowymi? nie ma to jak normalny sedan liftback czy kombi, nie ma sensu w dopłacaniu za kobyłe na ogromnych felach
  • Odpowiedz
przemawia za tym jedynie argument ekonomiczny

@__MadCat: Ja wiem że to gatunek wymierający, ale są (naprawdę!) jeszcze ludzie którzy lubią jeździć i lubią samochody.

Bo oczywiście dla kogoś kto musi tym walonym złomem, jechać codziennie do znienawidzonej roboty, stać w tych korkach, jeszcze kaszojady rozwieźć i potem zwieźć ze szkół, otoczony na drodze atakującymi go innymi kierowcami, pędzącymi niebezpiecznie debilami, albo wlekącymi się ofermami - tylko SUV. Najlepiej biały, żeby
  • Odpowiedz
  • 0
@__MadCat: wiem, ze bait, ale kupiłem trochę przypadkiem suva, jeżdżę nim od kilku tygodni i wiele z tych rzeczy to prawda. Szczególnie z tym ze dobrze sie dzieci zapina w foteliki, duży bagażnik i fajna, wysoka pozycja za kierownicą podczas jazdy. Minusy to ciężar, spalanie, ciężej się parkuje i w moim przypadku wcale się wygodniej nie wsiada ani nie wysiada. Ogólnie to nie spodziewałem sie, ze tak mi sie suv
  • Odpowiedz
@kasztan00: Z bagażnikiem to też zależy. Taki Superb 3 posiada większą przestrzeń ładunkową niż sporo SUVów i jest w nim więcej miejsca. Dla porównania Kia Sportage pomimo, że z zewnątrz wydaje się większym samochodem ma znacznie mniejszy bagażnik i dużo mniej miejsca dla pasażerów (tylko na głowę jest więcej).

To mnie też fascynuje, że te samochody wydają się z zewnątrz wielkie - a w środku są małe.
  • Odpowiedz
wyższy komfort jazdy - to nie jest zdefiniowane przez bycie SUVem

+ uniwersalność - co masz na myśli, uniwersalność? Suvem typu Yaris cross nie wjedziesz nigdzie dalej niż yarisem, Bagażnik ma ten sam, silnik skrzynia też. Różni się jedynie rozmiarem

+ lepsza widoczność - trochę tak, a trochę ponownie, nie jest to zdecydowane przez bycie suvem, zależy od samochodu

+ większe bezpieczeństwo - again jak w/w

+ większa pojemność bagażnika - i again jak w/w

+ łatwiej
  • Odpowiedz
@__MadCat Wiem, że to bait. Ale pojeździłem kilkoma suvami i crossoverami. Niedawno sam kupiłem kompaktowego suva, którego będę chciał zmienić w przyszłości na kolejnego, mam nadzieję większego suva. Żony kombi też mam nadzieję zmienić w przyszłości na suva, co też jej się podoba. Najlepsze auto na codzień. Rozumiem, że nie każdemu może się podobać albo nie każdy potrzebuje. Ale krytykowanie, że ktoś wybrał takie auto jest dla mnie objawem biedy przede
  • Odpowiedz
suvy hejtują mariuszki jeżdżący corollą, octavią czy hvjdajem i30.

@__MadCat: ja hejtuję suvy, bo są brzydkie i mi się nie podobają. A moje auto jest droższe od większości SUVów. Nie tylko mariuszki nie lubią tych pokracznych aut
  • Odpowiedz