Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć wszystkim, w poprzednim roku chciałem iść na Szkołę Główną Handlową. Pisałem rozszerzoną matmę, fizykę i angielski. Zawaliłem fizykę. Zdecydowałem się na poprawę i podejście za rok. Aktualnie jestem już po fizyce i śmiało mogę stwierdzić, że wynik to będzie 80%+ (zależnie od tego jak mi dwa zadania ocenią, reszta w 100% dobrze). Patrząc na moje wyniki na luzie się więc dostanę. Patrzyłem sobie również hipotetycznie, gdzie z moimi wynikami jestem w stanie się dostać jeszcze i zobaczyłem lekarski w Łodzi. Tutaj również bezproblemowo mnie przyjmują i teraz mam spory mętlik. Mój plan od połowy liceum został poddany poważnym wątpliwościom.

Od tygodnia zastanawiam się, czy nie lepiej wybrać lekarskiego zamiast "mglistej" przyszłości po SGH. W szkole średniej nie miałem nigdy awersji do biologi czy chemii ale też nie była to moja jakaś pasja. Lubię natomiast ekonomię, finanse itd. Moim planem jest jakaś bankowość inwestycyjna, corporate finance może audyt. Patrząc pragmatycznie to boję się tylko, że praca w korpo będzie zawsze bardziej narażona na sytuację gospodarczą, AI też ciężko przewidzieć jak będzie rozwinęte za te 20/30 lat. Po lekarskim mam w zasadzie pewną pracę i jasną ścieżkę kariery. Co byście wybrali na moim miejscu? Szalenie ciężko dziś jest niestety cokolwiek planować, bo świat zmienia się w absurdalnie szybkim tempie i nic nie jest pewne.

#big4 #korposwiat #programista15k #pracbaza #studbaza #sgh #lekarski #medycyna #finanse

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: lekarski to nadkierunek top of the top, a jak podobają ci się finanse to możesz po lekarskim gdy zdobędziesz już wyższe strzelić zaocznie podyplomowke na sgh w rok pod ACCA potem egzaminy i jesteś na lvl magistra finansów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ale wiesz że lekarski to 6lat studiów, rok stażu i jak chcesz mieć jakiekolwiek dobre warunki finansowe to kolejne 5 lat specjalizacji, jeśli się dostaniesz. Obecnie lekarski to najbardziej nadprodukowana grupa zawodowa. Jak ci zależy na kasie to w lekarski bym nie szła bo to tak samo obecnie niepewna przyszłość jak inn, a wpakujesz w nią 13 lat edukacji ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
niezależny-mireczek-28: "IT, finanse, media" najbardziej zagrozone AI. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Media-IT-i-finanse-Te-zawody-beda-musialy-konkurowac-ostro-z-AI-8945137.html poza tym jako lekarz bedziesz miał górke i przeciez mozesz indywidualnie inwestować. Wowczas zobaczysz ze aktywne siedzenia na rynku fin to nie jest takie fajne życie. Wybierz mądrze.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: lekarski 100% Przeslizgniesz sie po studiach jako tako, egzaminu koncowego nie da sie nie zdac. Potem nawet na specke nie musisz isc tylko do POZ 200zł/h od razu po studiach. Jako najglupszy lekarz, nie umiejący kompletnie nic będziesz zarabiać więcej niż górne 10% ludzi w finansach.
  • Odpowiedz
@banModerator: ale ten receptomat to jest 300zl za godzine w klinikach przepisujących konopie pracując zdalnie przy kompie. Przecież to są stawki topowych seniorów w IT z 10+ lat expa. Jeśli tak kończą wypaleni lekarze to strach pomyśleć jak kończą niewypalni
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: lekarski to no brainer, jak skończysz te studia to nawet jak będziesz totalnym gamoniem to zarobisz bardzo dobrą kasę w poważanym zawodzie. A po SGH może być różnie, jak masz wysokie umiejętności miękkie plus trochę szczęścia to może się wbijesz do jakiejś dobrej pracy, a w innym wypadku czeka harówka w korpo za średnią krajową. Wybrałbym SGH nad lekarskim tylko i wyłącznie jeśli jesteś totalnym pasjonatem finansów i ekonomii.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
szczery-zwycięzca-27: Oczywiście że lekarski. Różnej maści ekonomistów nadprodukcja trwa od ~20 lat, by finalnie skończyć w korpo jako zwykły szczur na łasce udziałowców. W mniejszych miejscowościach jest taki popyt na lekarzy, że byle łepek po stażu jest całowany po stopach przez właścicieli przychodni. Coś co nigdy w przypadku absolwenta SGH się nie wydarzy. I ten popyt będzie rósł, bo Polska będzie niedługo krajem schorowanych starców.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo ·
  • Odpowiedz