Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

Nieiroczny post, ale od początku roku używam Cursora + Claude 3.5, od niedawna 3.7 w pracy. AI klepie za mnie 90-95% kodu. Ja ręcznie napiszę może z 5 linijek kodu i 100 poprawię po AI, codziennie robię pull requesty po 1000-2000 linii kodu. Wcześniej tyle robiłem co 1 lub 2 tygodnie w sprintach. Zamiast dowozić 10-15 SP co sprint dowoże z 30-40 SP. Przecież wylatuje tak dobry kod że praktycznie od razu wystawiam PR i mi inni seniorzy dają approvale, rzadko kiedy mogą się do czegoś przyczepić. Nie wiem jak wy to robicie, że AI wam wypluwa chooyowy kod, może słabe prompty dajecie, ale u mnie wszystko ogarnia.

Odkąd używamy w pracy AI to teraz najwięcej czasu schodzi mi na code review i wiecie co? Nie zauważyłem różnicy, bym jakos częściej odrzucał PRki czy komentował. Nieważne czy ktoś klepie kod ręcznie czy przez AI jakość kodu pozostaje taka sama (średnia, czyli wystarczająca w biznesie bo klient ma w------e czy pod spodem masz kompozycje czy dziedziczenie i przestrzegasz Liskov Substitution Principle)

Szczerze mówią to współczuje wszystkim studentom informatyki, juniorom, midom. Obecne pokolenie Senior Programistów 7+ lat expa to ostatnie pokolenie tradycyjnych klepaczy. Za 3-4 lata na bank już nie będzie ludzkich klepaczy kodu. AI dzisiaj może z powodzeniem zastąpić nawet bardzo dobrych juniorów i midów. Oczywiście senior musi cały czas nadzorować i klepać te prompty więc AI nie zastępuje programistów całkowicie ale jeden senior z AI zrobi taką samą robotę co senior nadzorujący 2 midów i 2 juniorów
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: Istnieją obszary, w których AI tak szybko nie wejdzie. Np. safety critical. W embedded trudno mi sobie wyobrazić, jak AI pisze drivery na podstawie dokumentacji, optymalizuje i uruchamia na prototypie.
Rynek się normalizuje, a jeszcze trochę wody upłynie w Wiśle nim będzie w stanie zastąpić człowieka.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Istnieją obszary, w których AI tak szybko nie wejdzie. Np. safety critical. W embedded trudno mi sobie wyobrazić, jak AI pisze drivery na podstawie dokumentacji, optymalizuje i uruchamia na prototypie.

Rynek się normalizuje, a jeszcze trochę wody upłynie w Wiśle nim będzie w stanie zastąpić człowieka.

@repro5: dobra człowieku ale 90% rynku to Java + Spring, .NET, React, Angular, VUE, python django, PHP, android, mobile, flutter, swift

Wszędzie tam AI
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: tylko w pewnym momencie zabraknie tych seniorów. BTW, o tym, że programiści znikną mówiono już gdy powstał COBOL, SQL i BPML. I zawsze koniec końców było tak, że tych klepaczy trzeba było zatrudnić w większych ilościach.
  • Odpowiedz
@koziolek666: pamiętam jak zaczynałem robotę i był akurat hype u nas (opóźniony) na translatory z UML na wybrany OOP język i w druga, stronę. Na każdej rozmowie pytali o wzorce projektowe, uml, co to jest aktor, enkapsulacja, polimorfizm, ORM i tabelki pośrednie xD itd itp. I potem powstawał kod gdzie coś co można było zrobić jedna strukturka z jakiejś biblioteki standardowej i while'm było rozbite na 5 poziomowe dziedziczenie, 2
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Co Wy za kod w robocie piszecie? Hello word czy TODO list? U nas nawet testów dobrych nie potrafi wygenerować, nie mówiąc o nowym kodzie, tak aby nie zmieniał go przy dodaniu buttona...
  • Odpowiedz
codziennie robię pull requesty po 1000-2000 linii kodu

@nad__czlowiek: większość tasków w projekcie to jest kilkanaście -kilkadziesiąt linijek I większość czasu zajmuje ustalić gdzie je dodać, ale może jakiś junior uwierzy xD
  • Odpowiedz