Aktywne Wpisy

kukold +225
Z dzieciństwa pamiętam, że śniadanie i obiad po szkole gotowała mi babcia. Potem pilnowała mnie na zmianę z dziadkiem. Rodzice wracali z pracy około 17-18. Mama robiła kolację, a później zajmowała się sprawami zawodowymi. Ojciec coś dłubał w garażu albo oglądał telewizję. Tak było właściwie od momentu, gdy miałem 3-5 lat, aż do czasu, gdy stałem się samodzielny.
Dziś sam mam dziecko. Opiekujemy się nim z żoną na zmianę praktycznie 24/7. Zbudowaliśmy dość
Dziś sam mam dziecko. Opiekujemy się nim z żoną na zmianę praktycznie 24/7. Zbudowaliśmy dość

PanieAreczku +5

Nieiroczny post, ale od początku roku używam Cursora + Claude 3.5, od niedawna 3.7 w pracy. AI klepie za mnie 90-95% kodu. Ja ręcznie napiszę może z 5 linijek kodu i 100 poprawię po AI, codziennie robię pull requesty po 1000-2000 linii kodu. Wcześniej tyle robiłem co 1 lub 2 tygodnie w sprintach. Zamiast dowozić 10-15 SP co sprint dowoże z 30-40 SP. Przecież wylatuje tak dobry kod że praktycznie od razu wystawiam PR i mi inni seniorzy dają approvale, rzadko kiedy mogą się do czegoś przyczepić. Nie wiem jak wy to robicie, że AI wam wypluwa chooyowy kod, może słabe prompty dajecie, ale u mnie wszystko ogarnia.
Odkąd używamy w pracy AI to teraz najwięcej czasu schodzi mi na code review i wiecie co? Nie zauważyłem różnicy, bym jakos częściej odrzucał PRki czy komentował. Nieważne czy ktoś klepie kod ręcznie czy przez AI jakość kodu pozostaje taka sama (średnia, czyli wystarczająca w biznesie bo klient ma w------e czy pod spodem masz kompozycje czy dziedziczenie i przestrzegasz Liskov Substitution Principle)
Szczerze mówią to współczuje wszystkim studentom informatyki, juniorom, midom. Obecne pokolenie Senior Programistów 7+ lat expa to ostatnie pokolenie tradycyjnych klepaczy. Za 3-4 lata na bank już nie będzie ludzkich klepaczy kodu. AI dzisiaj może z powodzeniem zastąpić nawet bardzo dobrych juniorów i midów. Oczywiście senior musi cały czas nadzorować i klepać te prompty więc AI nie zastępuje programistów całkowicie ale jeden senior z AI zrobi taką samą robotę co senior nadzorujący 2 midów i 2 juniorów
Rynek się normalizuje, a jeszcze trochę wody upłynie w Wiśle nim będzie w stanie zastąpić człowieka.
@repro5: dobra człowieku ale 90% rynku to Java + Spring, .NET, React, Angular, VUE, python django, PHP, android, mobile, flutter, swift
Wszędzie tam AI
@nad__czlowiek: xD takich akcji to nawet najbardziej z-----i pasjonaci nie robią
źródło: gg
Pobierz@nad__czlowiek: większość tasków w projekcie to jest kilkanaście -kilkadziesiąt linijek I większość czasu zajmuje ustalić gdzie je dodać, ale może jakiś junior uwierzy xD