Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 198
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 189
@KosmicznyBarszcz: oczywiście aktualnym dziadkom nie przeszkadza to w tradycyjnym oczekiwaniu wsparcia na starość czyli aktualni rodzice będą mieli dwa pokolenia albo nawet trzy pokolenia pod opieką. Sytuacja bez precedensu w historii
  • Odpowiedz
@kukold: zasadniczo to twoi rodzice nie mają obowiązku zajmować się twoim dzieckiem, bo zaledwie są jego dziadkami. Przykro tylko, że sami zwalali opiekę nad swoim dzieckiem na kogoś innego.
  • Odpowiedz
  • 187
@chromypies: ja też nie mam moralnego obowiązku zajmować się nimi, uczciwie będzie jeśli zajmą się nimi moje dzieci ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja już odbębniłem taką opiekę
  • Odpowiedz
@kukold: a to nie wiem, w końcu to twoi rodzice. W sumie to sąd mógłby ci chyba alimenty zasądzić. Starsi ludzie też nie zawsze mają siły, zdrowie, a co za tym idzie ochotę na bieganie za wnukiem, a nierzadko młodzi im zwalają na głowę swoje dzieci.
  • Odpowiedz
  • 156
brak pomocy dziadków jest niedocenianym aspektem problemu demograficznego

@KosmicznyBarszcz: moim zdaniem to jest główny czynnik - bo gdyby dziadkowie dawali poczucie bezpieczeństwa, że będą, to człowiek by się nie musiał przejmować głupotami. Najgorsze, że tacy co nie chcą się opiekować wnukami jeszcze lubią się wymądrzać, jak to ich rodzicielstwo było ciężkie, a tymczasem przez połowę, albo więcej czasu dziećmi zajmowali się ich rodzice.

U mnie matka marudzi, że nie widuje
  • Odpowiedz
@chromypies: ale autor nie pisze nigdzie, że wymaga codziennej pomocy po 10h sam sobie to wymyśliłeś XD

Ja mam tylko 1 babcie na chodzie i strasznie doceniam, że 3-4 raz w roku moge z nią zostawić dzieci i sobie coś zaplanować tylko z mężem a dla mojej mamy to też rozrywka bo na codzien jest sama więc te kilkanaście dni w roku z wnukami jej nie przeszkadzają. Sama miała pomoc
  • Odpowiedz
kto już od jakiegoś czasu przegląda oferty domów opieki w okolicy, żeby wiedzieć, gdzie jest najtaniej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@kukold: Chyba nie Ty, bo ceny są takie, ze taniej wychodzi wynająć opiekunkę z Ukrainy na pełny etat żeby była 24h na dobę z osobą starszą, niż oddać rodzica do domu opieki, gdzie ceny są tak złodziejskie, że głowa mała.
  • Odpowiedz
@elena-mary: a możliwe, że sobie wymyślam. Ale wyczuwam tu typowe wykopowe żale na wszystko i wszystkich, znowu ktoś komuś czegoś nie dał albo nie chciał zrobić, albo polityk, albo rodzice. A konkluzja jest taka, że dziadkowie mają już swoje życie na emeryturze i gdy kolana bolą mogą nie mieć ochoty na zajmowanie się małymi dziećmi, które trzeba pilnować. Zasadniczo to rodzice zajmują się swoimi dziećmi, a dziadkowie to jak mają
  • Odpowiedz
@kukold: To może im to powiedz chamie. Każdy myśli tylko o sobie i czasem potrzebuje kilka słów prawdy uświadamiających rzeczywistość. Jak na spadek nie masz co liczyć to chyba nie masz nic do stracenia.
  • Odpowiedz
typowe wykopowe żale na wszystko i wszystkich, znowu ktoś komuś czegoś nie dał albo nie chciał zrobić, albo polityk, albo rodzice

@chromypies: mamy tragicznie niski współczynnik urodzeń i miliony dziadów i tysiące polityków którzy biadolą a mogliby realnie coś zrobić żeby poprawić dzietność ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
To może im to powiedz chamie. Każdy myśli tylko o sobie i czasem potrzebuje kilka słów prawdy uświadamiających rzeczywistość

@Raveu: o - ja tak kiedyś zrobiłem to usłyszałem że jestem roszczeniowy a dzieci to była moja decyzja i wyłącznie moja decyzja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kukold: My mieliśmy podobnie, moi rodzicie po wielu latach tekstów o wnukach, przedłużaniu linii rodu, "dziedzictwie" i tym podobnych bzdurach, kiedy przyszło co, do czego to się wypięli. Za powód podali, że to zbyt ciężka praca. No ok, mają prawo odmówić, a my mogliśmy się z tym liczyć. Ostatecznie wyszło tak, że mamy drugą babcię (i jest najlepsza!), która przyjeżdża z drugiego końca polski na zmianę z opiekunką. Ostatecznie nie
  • Odpowiedz